Home » Știință » Descoperire majoră legată de coronavirus făcută de cercetători din Israel

Descoperire majoră legată de coronavirus făcută de cercetători din Israel

Descoperire majoră legată de coronavirus făcută de cercetători din Israel
Publicat: 06.05.2020
O echipă de cercetători din Israel a reuşit izolarea unui anticorp cheie în lupta împotriva coronavirusului SARS-CoV-2, potrivit anunţului făcut de Ministrul Apărării, care a catalogat rezultatul drept o „descoperire semnificativă” pentru dezvoltarea unor potenţiale tratamente împotriva pandemiei de COVID-19.

Dezvoltat de Institutul Israelian pentru Cercetări Biologice (IIBR), „anticorpul monoclonal de neutralizare poate să neutralizeze boala cauzată de coronavirus în organismele purtătorilor”, a declarat ministrul israelian al Apărării, Naftali Bennett, într-un comunicat citat de Reuters.

La începutul săptămânii, Naftali Bennett a vizitat sediul IIBR, unde a fost informat despre „o descoperire semnificativă pentru găsirea unui antidot împotriva coronavirusului”.

Potrivit sursei citate, Shmuel Shapira, directorul IIBR, a precizat că a fost deja brevetată formula acestui anticorp specific, urmând să fie găsită o companie internaţională care să producă la scară largă tratamentul.

IIBR a condus eforturile depuse în Israel pentru dezvoltarea unui tratament sau a unui vaccin împotriva virusulului care provoacă boala respiratorie COVID-19. Una dintre abordări au fost probe de sânge prelevate de la pacienţii care s-au vindecat de COVID-19.

Anticorpii din astfel de probe de sânge, proteine ale sistemului imunitar care sunt reziduuri rămase după depăşirea cu succes a infecţiei cu noul coronavirus, sunt văzute drept un element-cheie pentru dezvoltarea unui posibil tratament.

Anticorpul care a fost izolat în laboratoarele IIBR este monoclonal, ceea ce înseamnă că derivă dintr-o singură celulă însănătoşită şi poate avea, prin urmare, o valoare mult mai mare în dezvoltarea unui tratament.

Şi în alte laboratoare ale lumii s-au dezvoltat tratamente pe bază de anticorpi policlonali sau derivaţi din două sau mai multe celule cu origini diferite, după cum arată un articol din Science Direct.

Israelul a fost una dintre primele ţări din lume care şi-au închis graniţele şi au impus măsuri stricte de deplasare a populaţiei în scopul de a limita răspândirea comunitară a noului coronavirus. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Coronavirusul ar putea rămâne în plămânii pacienţilor vindecaţi. Poate explica de ce unele persoane ies din nou pozitiv la test – studiu

Profesor francez în boli infecţioase: Al doilea val de coronavirus este o fantezie

Lucruri de ştiut despre glanda timus: funcţii şi boli 

Virusul HIV poate fi combătut datorită unui anticorp

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase