Home » Timp Liber » Alegerea noastra: DOMENIUL SCHONBRUNN

Alegerea noastra: DOMENIUL SCHONBRUNN

Publicat: 14.05.2008
Daca ajungeti vreodata in excursie la Viena, o vizita pe domeniul Schonbrunn este absolut obligatorie. Asta pentru ca aici o sa va intalniti cu cel mai important monu¬ment cultural al Austriei, fostul palat imperial, cu superbele sale gradini si cu cea mai veche (si mai mare) zoo din lume. Construit, intre 1696 si 1699, de catre arhitectul Johann von Erlach, pentru imparatul Leopold I, Palatul Schonbrunn a devenit resedinta imperiala a Mariei Tereza in 1750.

Aceasta l-a redecorat in stil rococo si l-a transformat in centrul administrativ si cultural al imperiului. Micul Mozart, in varsta de numai sase ani, avea sa sustina aici unul dintre primele sale concerte, in 1762. |n secolul al XIX-lea, domeniul este legat inseparabil de viata lui Franz Josef, imparatul care, de la nastere pana la moarte, si-a petrecut toata viata aici si a transformat Schonbrunn-ul intr-un gesamtkunstwerk (o opera totala de arta). Muzeul de astazi, foarte bine gestionat si pus in valoare, pastreaza intreaga splendoare a palatului din timpul lui Franz Josef.
 
Tiergarten Schonbrunn Zoo Vienna a fost infiintata in 1752, din ordinul lui Franz I, barbatul Mariei Tereza, de catre naturalistul si arhitectul Adrian van Stekhoven, pentru a servi drept menajerie imperiala. 30 de ani mai tarziu, Iosif al II-lea deschidea gradina gratuit publicului si sponsoriza expeditii speciale in Africa si America, pentru ca aventurierii sa imbogateasca Schonbrunn-ul cu specii noi. Unul dintre cele mai spectaculoase evenimente s-a petrecut in 1828, cand la Tiergarten a fost adusa prima girafa – din Austria si din Europa –, fapt ce avea sa influenteze radical fashion-ul si cultura vieneze. Bombardat si incendiat in timpul celor doua Razboaie Mondiale, domeniul Schonbrunn a fost refacut dupa 1945, iar gradina zoologica s-a extins de atunci de cateva ori. Reorganizat dupa principii feng shui, zoo-ul vienez este astazi foarte armonios si curat, animalele fiind bine ingrijite si beneficiind de spatii generoase pentru joaca si locuit. Fiecare „vedeta“ a Tiergarten-ului are haus-ul sau, cu locuri special amenajate pentru show-uri  si pentru fotografiat. Cele mai mari atractii sunt ursii panda, elefantii si gradina tropicala.

Foto: Marc Ulieriu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase