Home » D:News » Care este mâncarea preferată a astronauţilor?

Care este mâncarea preferată a astronauţilor?

Publicat: 11.04.2013
Hrana mâncată în spaţiu are specificul ei, iar adesea nu seamănă cu ceea ce se mănâncă pe Pământ. Uneori e uscată şi deloc îmbietoare, alteori arată ca o pastă mai curând dezgustătoare sau are alte ciudăţenii care o fac prea puţin apetisantă. În plus, în spaţiu, simţul gustului se cam vlăguieşte. Totuşi, există vreun aliment îndrăgit, care să întrunească voturile multor astronauţi? Da, există: cocteilul de creveţi.

Constrângerile legate de transport, păstrare şi condiţiile specifice de hrănire în spaţiu fac ca hrana astronauţilor să se prezinte adesea sub forme prea puţin îmbietoare: deshidratată sau sub formă de paste cu aspect ciudat. 

Se adaugă şi faptul că, în condiţii de gravitaţie zero, simţul gustativ este afectat, astfel încât astronauţii nu simt prea pregnant gustul mâncării. Atunci când gravitaţia nu mai „trage” sângele în jos, spre picioare, fluidele tind să se acumuleze în zona capului, ceea ce, mai ales în primele zile de şedere în spaţiu, duce la senzaţii asemănătoare cu cele din timpul unui  guturai: nas înfundat şi incapacitatea de a simţi gustul mâncării.

Astfel, chiar dacă mâncarea consumată are toate elementele care îi dau gust în mod obişnuit, senzaţiile gustative resimţite de astronauţi sunt mult diminuate.

NASA are echipe de experţi care se ocupă de acest domeniu special: studiul şi prepararea hranei destinate astrnauţilor, astfel încât aceasta să fie cât mai nutritivă şi cât mai apetisantă (sau măcar cât mai puţin dezgustătoare.) Folosind metode ca liofilizarea (deshidratarea la temperaturi scăzute), ambalarea în vid, pulverizarea şi altele, s-a ajuns azi la obţinerea multor mâncăruri care să facă faţă exigenţelor transportului, depozitării şi poftei de mâncare a astronauţilor.  

Dar, între toate aceste preparate, există unul care, de ani de zile, este favoritul multora dintre cei care sunt nevoiţi să mănânce altundeva decât pe Terra: cocteilul de creveţi.

Numeroşi astronauţi l-au declarat felul lor de mâncare preferat în spaţiu; printre „fanii” săi se numără:

  • Edward White, participant la misiunea Gemini 4 din 1965
  • Frank Borman şi Jim Lovell, participanţi la misiunea Gemini 7
  • Chris Hadfiel, actualul comandant al Staţiei Spaţiale Internaţionale
  • Jim Reilly, Story Musgrave, Bill Gregory – astronauţi pe navetele spaţiale ale NASA.

Care este secretul succesului cocteilului de creveţi, o mâncare ce nu pare, la prima vedere, prea potrivită pentru mesele în spaţiu? 

După cum explică Charles Bourland, care a lucrat anterior la NASA ca manager, responsabil de hrana de pe Staţia Spaţială, secretul este sosul: acesta are o aromă intensă, dată de hrean şi alte condimente, care supravieţuieşte  deshidratării şi rehidratării şi revigorează simţul gustului.

Nu e de mirare că este „alimentul spaţial” favorit al atâtor astronauţi.

Sursa: The Atlantic /  Credit foto: NASA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Timp de 25 de ani acesta a fost cel mai înalt zgârie-nori din lume
Timp de 25 de ani acesta a fost cel mai înalt zgârie-nori din lume
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un român?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un român?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei sclave”
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei sclave”
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este ceea ce îl îmbogățește pe om și îi aduce fericirea”
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este ...
Cum pot duce sărbătorile la conflicte în familie? Sfaturile unui psiholog
Cum pot duce sărbătorile la conflicte în familie? Sfaturile unui psiholog
Parola prea ușoară care a fost interzisă de Guvernul Marii Britanii
Parola prea ușoară care a fost interzisă de Guvernul Marii Britanii
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai
Au trecut 505 ani de la moartea marelui Leonardo da Vinci. Moştenirea lui este încă vie şi admirată de o lume întreagă
Au trecut 505 ani de la moartea marelui Leonardo da Vinci. Moştenirea lui este încă vie şi admirată de o lume întreagă
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?
Unde aleg românii să plece de Paște?
Unde aleg românii să plece de Paște?
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb