Home » D:News » Lucrezi cu normă întreagă şi sari peste micul dejun? Te pândeşte un pericol ascuns

Lucrezi cu normă întreagă şi sari peste micul dejun? Te pândeşte un pericol ascuns

Lucrezi cu normă întreagă şi sari peste micul dejun? Te pândeşte un pericol ascuns
Publicat: 16.07.2013
Se cunoaşte deja faptul că a lua zilnic micul dejun este un obicei sănătos, iar a sări peste această masă favorizează obezitatea şi chiar bolile de inimă. Recent, a fost descoperit încă un risc major: omiterea micului dejun măreşte semnificativ şansa apariţiei diabetului de tip 2, cu toate consecinţele grave ale acestei boli.

Chiar dacă săriţi peste micul dejun o singură dată pe săptămână, aceste fapt măreşte riscul de instalare a diabetului tip 2 cu 20%, arată un studiul publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Concluzia a fost elaborată în urma unui studiu extins, realizat pe 46.289 de femei, în cursul a 6 ani, de către cercetătorii de la Facultatea de Sănătate Publică a Universităţii Harvard.

Analizând obiceiurile alimentare ale participantelor la studiu, specialiştii au constatat că acelea care săreau când şi când peste micul dejun aveau deja un risc de diabet tip 2 crescut cu 20% faţă de cele care mâncau regulat dimineaţa.

Iar pentru femeile care lucrau cu normă întreagă şi omiteau uneori să mănânce dimineaţa, creşterea riscului era şi mai îngrijorătoare: 54%.

Rezultatele s-au menţinut chiar şi după ce au fost făcute corecţiile necesare pentru a include contribuţia altor factori, precum vârsta, indicele de masă corporală, consumul de carbohidraţi, fumatul, consumul de alcool, nivelul activităţii fizice şi al activităţii profesionale.

Un alt studiu, realizat pe mai mult de 3.000 de femei şi bărbaţi şi publicat în Diabetes Care arătase că obiceiul de a lua în mod frecvent micul dejun reduce riscul apariţiei obezităţii şi hipertensiunii.  Dar acelaşi studiu, realizat la Universitatea din Minnesota, arăta că doar 35% dintre participanţi  mâncau zilnic dimineaţa.

Dar de ce este micul dejun atât de important pentru sănătate?

După cum explică Rania Mekary, conducătorul studiului de la Harvard, e vorba despre fluctuaţiile nivelului de insulină şi efectul pe care aceste variaţii îl au asupra organismului, pe termen lung.

„Când mergeţi la culcare, nivelul de insulină este mediu – nici prea mare, nici prea mic.” Dar dacă dimineaţa, după orele de somn în care n-aţi mâncat nimic, nu luaţi micul dejun, nivelul de insulină din organism scade mult; când luaţi masa de prânz, mai târziu în cursul zilei, creşte abrupt, apoi se prăbuşeşte iar. 

„Cu timpul, aceste fluctuaţii necontenite ale nivelului insulinei pot face ca organismul să dezvolte rezistenţă la insulină, ceea ce poate duce la instalarea dibetului de tip 2. Din fericire, puteţi micşora semnificativ acest risc dacă menţineţi obiceiul de a lua zilnic micul dejun. Ar trebui să vă propuneţi să mâncaţi în decurs de o oră sau două după ce v-aţi trezit –  doar un ceai sau o cafea nu ţin loc de mic dejun.”

Deşi chiar şi un mic dejun nesănătos este mai bun decât nimic, oamenii de ştiinţă recomandă totuşi, pentru a obţine cele mai bune rezultate, să mâncăm zilnic un mic dejun care să conţină cantităţi mici de zahăr şi cantităţi mari de proteine şi fibre.

Sursa: FOXNews

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Erwin Schrödinger și „pisica” care a schimbat fizica: povestea unui laureat Nobel exilat de naziști
Erwin Schrödinger și „pisica” care a schimbat fizica: povestea unui laureat Nobel exilat de naziști
Jean-Martin Charcot, omul care a schimbat felul în care înțelegem mintea și creierul
Jean-Martin Charcot, omul care a schimbat felul în care înțelegem mintea și creierul
Inteligența Artificială poate dezvălui bolile înscrise în ADN-ul nostru
Inteligența Artificială poate dezvălui bolile înscrise în ADN-ul nostru
De ce unele cuvinte ne atrag atenția mai mult decât altele? Experții spun că totul depinde de cum sună fiecare
De ce unele cuvinte ne atrag atenția mai mult decât altele? Experții spun că totul depinde de cum sună fiecare
Dezamăgirea modifică chimia creierului și comportamentul, arată un studiu efectuat pe șoareci
Dezamăgirea modifică chimia creierului și comportamentul, arată un studiu efectuat pe șoareci
Test de cultură generală. Ce au oamenii în comun cu rechinii?
Test de cultură generală. Ce au oamenii în comun cu rechinii?
Ceva s-a prăbușit pe Lună, iar astronomii au reușit să înregistreze momentul
Ceva s-a prăbușit pe Lună, iar astronomii au reușit să înregistreze momentul
De ce prețurile petrolului din România rămân neschimbate?
De ce prețurile petrolului din România rămân neschimbate?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu