Home » D:News » Are doar 800.000 de locuitori, dar toate marile forţe ale lumii au o bază militară aici. Care este motivul

Are doar 800.000 de locuitori, dar toate marile forţe ale lumii au o bază militară aici. Care este motivul

Are doar 800.000 de locuitori, dar toate marile forţe ale lumii au o bază militară aici. Care este motivul
Publicat: 17.06.2015
Djibouti, un mic stat din Marea Roşie care are o populaţie de puţin peste 800.000 de persoane, găzduieşte baze militare ale Statelor Unite şi Franţei, dar ţara a atras atenţia Chinei. BBC explică de ce atâtea puteri sunt interesate de acest obiectiv.

 Djibouti este un exemplu de stabilitate într-o regiune tulburată de multe conflicte. Ţara, cu o suprafaţă de doar 23.200 km pătraţi, este aşezată lângă strâmtoarea Bab el-Mandeb, o poartă către Canalul Suez, una din cele mai aglomerate rute maritime din lume.

Însă interesul marilor puteri a fost stârnit de poziţia geografică a ţării. Din bazele din Djibouti se poatre ajunge repede cu forţe militare în Orientul Mijlociu şi în Africa.

La sud-vest se află Somalia, o cunoscută bază pentru piraţi, iar Yemen, o ţară aflată acum în conflict, se află la câteva zeci de kilometri distanţă, potrivit BBC. De asemenea este principalul port maritim pentru importurile şi exporturile ţării vecine, Etiopia.

Citeşte articolul integral în Gândul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase