Home » D:News » Iaurtul. Cât de bun este pentru digestie şi imunitate

Iaurtul. Cât de bun este pentru digestie şi imunitate

Iaurtul. Cât de bun este pentru digestie şi imunitate
Publicat: 06.02.2017
Conform studiilor de specialitate, iaurtul este plasat în categoria alimentelor sănătoase, alături de legume şi de fructe, pentru că are un conţinut semnificativ de nutrienţi esenţiali pentru organism şi o valoare calorică mică.

La fel ca laptele din care este făcut, iaurtul este o sursă valoroasă de minerale (în principal calciu), conţine grăsimi pe bază de acizi graşi cu lanţ scurt, glucide specifice (lactoză) şi unele vitamine. Iaurtul joacă un rol important în dezvoltarea şi menţinerea ţesuturilor (musculatura, organe vitale), deoarece este o sursă de proteine cu valoare nutritivă înaltă, care asigură organismului toţi cei 9 aminoacizi esenţiali. Este astfel un aliment valoros, atât prin nutrienţii esenţiali pe care îi conţine, cât şi prin proporţia în care aceştia se găsesc în iaurt.

Ştiai că în organismul uman sunt mai multe bacterii decât celule? Numai în sistemul imunitar digestiv trăiesc peste 5000 de specii de bacterii. Nu te speria! Majoritatea microorganismelor care trăiesc la nivel intestinal – mai mult de un kilogram – nu sunt dăunătoare.

Ele ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar, la digerarea zaharurilor din lapte (lactoza), la absorbţia nutrienţilor şi, în general, la păstrarea sănătăţii tractului digestiv. Sistemul digestiv găzduieşte propriul său sistem nervos, cel numit enteric, format din circa 100 de milioane de neuroni care funcţionează independent de creier, dar, desigur, schimbă informaţii cu acesta. În plus, tubul digestiv conţine cam 70% din sistemul nostru imunitar şi produce circa 95% din serotonina din organism, cunoscută şi sub numele de „hormonul fericirii”.

Dar unele bacterii intestinale pot provoca o serie de afecţiuni. Şi, surprinzător sau nu, iaurtul te ajută să scapi de problemele cauzate de acestea.  Iată, deci, de ce este bine să ai mereu în frigider un borcan de iaurt!

Ce este iaurtul?

Iaurtul este fabricat prin adaosul de bacterii in laptele dulce. Bacteriile consumă astfel zahărul din lapte şi elimină acid lactic (acelaşi acid care se elimină în muşchi, în timpul efortului fizic), care dă caracterul acru al laptelui. Anumite bacterii din iaurt produc acizi care distrug bacteriile dăunătoare, inclusiv germenii care produc boli.

Citeşte continuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Telescopul Webb a descoperit o galaxie spirală masivă de la începuturile Universului
Telescopul Webb a descoperit o galaxie spirală masivă de la începuturile Universului
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026