Home » D:News » De ce ne fac rău mâncărurile tradiţionale? Nutriţionistul spune de ce uneori ele ne fac mai mult rău decât bine

De ce ne fac rău mâncărurile tradiţionale? Nutriţionistul spune de ce uneori ele ne fac mai mult rău decât bine

De ce ne fac rău mâncărurile tradiţionale? Nutriţionistul spune de ce uneori ele ne fac mai mult rău decât bine
Publicat: 17.05.2016
Deşi este meniul ideal, pentru mulţi dintre noi, mâncărurile tradiţionale româneşti “ne pot ajuta” să pierdem lupta cu kilogramele sau ne pot îngreuna digestia. Medicul Anda Avramescu spune de ce uneori ne pot face mai mult rău decât bine.
 
Ciolan afumat cu fasole. “Spre deosebire de iahnie, fasolea bătută are un indice glicemic mai ridicat, prin distrugerea bobului de fasole, adică este mai dulce. Nu e recomandat să asociaţi fasolea bătută cu carne, atunci când doriţi să scădeţi în greutate, ci cu legume crude sau gătite. Ciolanul afumat cu fasole nu reprezintă o combinaţie bună din punct de vedere nutriţional, prin asocierea dintre carbohidraţi şi grăsime animală. Acest fel de mâncare are o densitate calorică crescută, în plus este dificil de digerat.
Ba mai mult, cotletul şi ceafa de porc conţin multă grăsime animală de tip aterogen, adică nerecomandată celor cu afecţiuni cardiovasculare”, spune medicul Anda Avramescu pentru Gândul.
 
Sniţelele, chiftelele prăjite. “În general, produsele “pane” au un conţinut ridicat de grăsimi nesănatoase (grăsimi de tip saturat, mai ales dacă sunt din carne de porc, grăsimi care prin prăjire devin şi mai periculoase pentru circulaţie (grăsimi de tip trans). Prin conţinutul ridicat de grăsimi aceste produse aduc şi un aport crescut de calorii. Grăsimile trans sunt în plus şi grăsimi aterogene, cât şi cancerigene’’, spune Anda Avramescu.
 
Micii. “Sunt preparate tradiţionale din carne tocată (porc, vită) măturate cu supă de oase, cu adaos de grăsime şi condimente, de afanatori ( bicarbonat de sodiu) şi de conservanţi ( tip nitriţi). Au un conţinut ridicat de grăsimi saturate (aterogene), iar asocierea lor cu pâinea, alcoolul, îngreunează digestia. Pot conţine şi multă sare, fiind nerecomandate celor care suferă de hipertensiune”, afirmă Anda Avramescu
 
Ciorba de perişoare. “Conţine carne tocată asociată cu albuş de ou, orez, amidon, de asemenea, combinaţii indigeste”, mai spune Anda Avramescu.
 
Supa de găină (pasăre). “Mai ales din carne crescută organic, din pasăre de curte, este un preparat chiar fortifiant pentru organism. Nu se recomandă asocierea cu tăiţei sau găluşte, care conţin amidon şi mult ou, ci este de preferată asocierea cu legume, la care se adaugă condimente naturale: piper, cimbru, pătrunjel, chimion, tarhon’’, precizează nutriţionistul.
 
Ciorba de burtă. “Conţine proteine cu valoare biologică scazută şi multe grăsimi saturate. Asezonarea ei cu smântana creşte densitatea calorică şi afectează digestia. Nu se recomandă celor care suferă de gută, dar nici celor supraponderali. Este de evitat, chiar dacă se spune că e bună după un chef”, spune medicul Anda Avramescu.
 
Cozonacul. “Este un dulce concentrat, dar şi indigest prin combinaţia dintre făinos, zahăr cu grăsimi de tipul untului, margarinei, galbenuşurilor. Pentru că are o densitate calorică ridicată, nu e indicat să se consume mai mult de o felie pe zi”, subliniază Anda Avramescu.
 
Sursa: Gândul
 
Vă recomandăm şi aceste articole: 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Funicularul, ingineria care face accesibile pantele imposibile
Funicularul, ingineria care face accesibile pantele imposibile
„Olympia” lui Édouard Manet: de la acuzații de imoralitate și plagiat la redefinirea nudului în pictura modernă
„Olympia” lui Édouard Manet: de la acuzații de imoralitate și plagiat la redefinirea nudului în pictura modernă
Ce este ADHD și ce înseamnă cu adevărat
Ce este ADHD și ce înseamnă cu adevărat
De ce unii specialiști recomandă cafeaua înainte de somn? Explicația biologică, pe înțelesul tuturor
De ce unii specialiști recomandă cafeaua înainte de somn? Explicația biologică, pe înțelesul tuturor
Cum a măsurat Eratostene circumferința Pământului cu un băț în anul 240 î.Hr.?
Cum a măsurat Eratostene circumferința Pământului cu un băț în anul 240 î.Hr.?
De ce lipsesc culori din Soare? Nici măcar oamenii de știință nu au răspunsul complet!
De ce lipsesc culori din Soare? Nici măcar oamenii de știință nu au răspunsul complet!
Cel mai nou și avansat portavion al Chinei a traversat Strâmtoarea Taiwanului
Cel mai nou și avansat portavion al Chinei a traversat Strâmtoarea Taiwanului
Cum a instituit Ceauşescu „starea de necesitate” ca urmare a „acţiunilor irendentise”
Cum a instituit Ceauşescu „starea de necesitate” ca urmare a „acţiunilor irendentise”
Cum au ajuns câteva monede americane să valoreze 17 milioane de dolari?
Cum au ajuns câteva monede americane să valoreze 17 milioane de dolari?
Încă doi sateliți europeni Galileo au fost lansați pe orbita Pământului
Încă doi sateliți europeni Galileo au fost lansați pe orbita Pământului
Tradiții și ritualuri pentru a sărbători solstițiul de iarnă
Tradiții și ritualuri pentru a sărbători solstițiul de iarnă
Bursele sociale pentru studenți vor primi o suplimentare de 60 de milioane de euro
Bursele sociale pentru studenți vor primi o suplimentare de 60 de milioane de euro
O descoperire despre modul în care dinozaurii își creșteau puii schimbă tot ce știam până acum
O descoperire despre modul în care dinozaurii își creșteau puii schimbă tot ce știam până acum
ADHD în viața de zi cu zi: ce îngreunează concentrarea și ce ajută, concret
ADHD în viața de zi cu zi: ce îngreunează concentrarea și ce ajută, concret
ARCMEDIA, Romania’s largest publishing group, continues its efforts to implement an integrated development strategy
ARCMEDIA, Romania’s largest publishing group, continues its efforts to implement an integrated development strategy
„Apogeul extincției” este aproape: Pământul va pierde 3.000 de ghețari pe an
„Apogeul extincției” este aproape: Pământul va pierde 3.000 de ghețari pe an
Terra Amata, situl arheologic care spune povestea primilor ingineri ai Europei
Terra Amata, situl arheologic care spune povestea primilor ingineri ai Europei
ARCMEDIA, cel mai mare grup de publishing din România, fidel filosofiei de a consolida independența editorială și autonomia operațională, își continuă demersurile de  implementare a unei strategii integrate de dezvoltare
ARCMEDIA, cel mai mare grup de publishing din România, fidel filosofiei de a consolida independența editorială și autonomia ...