Home » D:News » GALERIE FOTO. Brânza frământată la Sângeorz Băi şi cârnaţi din Ţinutul Grăniceresc, în procedură de atestare

GALERIE FOTO. Brânza frământată la Sângeorz Băi şi cârnaţi din Ţinutul Grăniceresc, în procedură de atestare

GALERIE FOTO. Brânza frământată la Sângeorz Băi şi cârnaţi din Ţinutul Grăniceresc, în procedură de atestare
Publicat: 24.04.2018
Două produse româneşti care datează din secolul al XVIII-lea - brânza frământată de Sângeorz Băi şi cârnaţi din Ţinutul Grăniceresc – se află în procedură de atestare naţională ca produse tradiţionale la Ministerul Agriculturii.

Organizatorul Festivalulului Produselor Tradiţionale Româneşti al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, Avram Fiţiu, a declarat, luni, că un produs tradiţional românesc poate fi promovat la Bruxelles astfel încât şi România să aibă măcar 50 – 100 de produse autentice la nivel european, scrie Mediafax.

”Dacă vrem să construim un demers de marketing la nivel european încât tot ce avem ca produs autentic românesc să poată intra în competiţie cu un produs la nivel european, este nevoie de o procedură, care începe, de aici, de la Festivalul Produselor Tradiţionale Româneşti, de la un caiet de sarcini prin care se construieşte o poveste unui produs. În momentul în care fiecare student construieşte povestea, Ministerul Agriculturii poate atesta produsul ca fiind unul tradiţional la nivel naţional, după care caietul de sarcini va fi trimis pe procedură europeană la Bruxelles, astfel încât şi România să aibă măcar 50 – 100 de produse autentice la nivel european. Doi studenţi au prezentat caiete de sarcini pentru brânza frământată de Sângeorz Băi şi cârnaţi din Ţinutul Grăniceresc, din Poiana Ilvei, care în două săptămâni vor face obiectul procedurii oficiale de atestare naţională la Ministerul Agriculturii”, a spus Fiţiu.

Galerie foto

vezi galeria
4 foto

Potrivit acestuia, România are doar câteva produse recunoscute la nivel european, faţă de Franţa, de exemplu, care are aproape 300 de astfel de produse.

”Prin acest demers din cadrul festivalului, studenţii USAMV încearcă să reînvie tradiţiile culinare din localităţile de baştină şi să ne introducă în lumea plină de culoare şi gust a bunicilor şi străbunicilor”, a mai spus Avram Fiţiu.

Cristian Bodea, studentul care a prezentat brânza frâmântată de Sângeorz Băi, a afirmat că aceasta apare în înscrisuri din 1770, dar cu siguranţă se produce de mai demult.

”Laptele din care se face brânza provine din rase autohtone româneşti, iar păşunea pe care pasc vitele se află la o altitudine de 1800 metri în apropierea Munţilor Rodnei. Gustul este puţin usturoiat, iar compoziţia este foarte fină. Se prepară de către baciul de la stână şi se ţine în bărbânţă, o putină de lemn. Acum se fac demersuri pentru certificarea produsului la nivel naţiona, după care şi la nivel european, şi sperăm ca în toamnă să avem prima atestare ca produs tradiţional”, a spus studentul.

Bogdan Boşca, un alt student de la USAMV, a prezentat cârnaţii din Ţinutul Grăniceresc, din Poiana Ilvei, produs care datează din anul 1762 şi are în compoziţie carne de porc, vită şi oaie, sare, boia dulce şi cimbrişor de câmp.

”Cârnaţul se prelucrează manual şi este afumat două zile cu lemn de prun, pentru a-i da un miros specific şi o savoare aparte. Este o reţetă specifică zonei Poiana Ilvei, aflată pe fosta graniţă care despărţea Transilvania de România”, a spus Roşca.

În urma certificării naţionale de la Ministerul Europene şi apoi europene de la Bruxelles, cele două produse tradiţionale româneşti pot fi mai uşor vândute pe pieţe externe, fiind asigurate zilnic peste 100 de kilograme de brânză şi cârnaţi.

În cadrul Festivalului Produselor Tradiţionale Româneşti de la USAMV şi-au prezentat reţetele adunate de bunici şi străbunici un număr de 20 de studenţi din anul IV de la Facultatea de Agricultură, programul de studii Ingineria mediului, în cadrul disciplinei ”Controlul şi Certificarea Produselor”.

Astfel, printre produsele expuse s-au numărat pâinea cu mălai din Călimăneşti Oaş, judeţul Satu Mare, plăcintă pe lespede din Câmpeni, judeţul Alba, sarmale cu păsat din Gherla, judeţul Cluj, gomboţi cu prune de Chinteni, judeţul Cluj, plăcintă cu lobodă de Cugir, judeţul Alba, sau prăjitură foi bulion din Unirea, judeţul Alba.

De asemenea, au avut loc degustări de produse tradiţionale, parada portului popular şi scenete de teatru, privind plecarea şi coborârea oilor în munte.


 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert