Home » D:News » 10 invenții care au fost folosite pentru scurtă durată, dar care au schimbat lumea

10 invenții care au fost folosite pentru scurtă durată, dar care au schimbat lumea

Publicat: 04.08.2020

Unele dintre tehnologiile care au schimbat lumea au fost folosite pentru o scurtă perioadă, fiind înlocuite sau pur și simplu scoase din uz.

Inovația se află la baza evoluției tehnologice și culturale a omenirii, cu toate acestea, unele invenții reușesc să fie folosite de zeci de generații, în timp ce altele ajung să devină inutile destul de repede.

Ce stă la baza acestor schimbări? În unele cazuri putem vorbi de apariția unor modele mai bune, iar în altele moravurile vremurilor s-au schimbat. Listverse a creat o listă cu 10 astfel de invenții.

10. Mașinile de îmbăiat

Idea modernă de vacanță la plajă își are originile în convingerea apărută după Revoluția Industrială că marea poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate. Totuși, aceste beneficii intrau în contrast cu pudoarea caracteristică epocii victoriene.

Soluția acestei dileme a fost reprezentată de către inventarea mașinilor de îmbăiat. Acestea erau asemănătoare trăsurilor și permiteau bărbaților și femeilor să se schimbe de hainele de stradă fără a se întâlni.

După schimbarea hainelor aceste trăsuri erau trase în mare, iar ocupanții puteau să înoate. În cazul în care o persoană nu știa să înoate, dar vroia să se bucure de apă, acesta era legată cu o frânghie de mașina de îmbăiat.

Odată cu secolul XX și schimbarea moravurilor, femeile și bărbații au putut să se bucure de plajă și de apa mării împreună fără ca asta să atragă panica morală. Din această cauză, mașinile de îmbăiat au devenit repede inutile.

9. Telegraful

Samuel F. B. Morse este inventatorul unui dispozitiv care a reușit să schimbe lumea extrem de rapid. Vorbim în acest caz de telegraf, un dispozitiv care permite transmiterea instantanee de mesaje între două puncte îndepărtate.

Evoluția telegrafului a mers în tandem cu extinderea rețelelor feroviare și a dus la dispariția serviciului Pony Express. În mod ironic, sfârșitul erei telegrafului va fi adus de către o invenție apărută la scurt timp: telefonul.

8. Fonograful cilindric

Era telegrafului a dus și la alte inovații, printre acestea se numără și fonograful cilindric, inventat de către Thomas Edison ăn anul 1877. La baza acestei invenții se află o serie dintre caracteristicile telegrafului și ale telefonului.

Fonograful comercial înregistra sunetele pe cilindri de hârtie acoperiți de parafină, iar în timp au apărut și o serie de opțiuni preînregistrate, pe care le-am putea considera precursoarele CD-urilor din prezent.

Edison a fost un vizionar și a prezentat o serie de potențiale utilizări ale fonografului său. El era de părere că această tehnologie ar putea fi folosită pentru dictarea scrisorilor, înregistrarea cărților pentru persoanele cu probleme de vedere, înregistrarea mesajelor sau chiar o formă de căsuță vocală.

7. Aeronavele cu hidrogen

la începutul secolului XX, transporturile aeriene erau dominate de către aeronavele cu hidrogen. Această soluție tehnică a fost folosită deoarece hidrogenul este cel mai ușor și cel mai abundent gaz de pe Pământ.

Din nefericire, hidrogenul are defectul de a fi extrem de inflamabil, ceea ce a dus la dezastrul Hindenburg din 1937, soldat cu moarte a 36 de persoane. Acest accident ar fi putut fi evitat dacă în loc de hidrogen ar fi fost folosit heliul, dar acestea s-a dovedit prea scump și prea greu de obținut pentru a fi viabil din punct de vedere comercial.

Dezastrul Hindenburg a dus la dispariția navelor care folosesc hidrogen, cu toate acestea, un studiu din 2019 a prezentat un proiect al unei nave de acest fel care ar putea fi folosită pentru a transporta diferite încărcături în atmosfera superioară.

6. Fotografia cu dagherotip

Pictorul Frenchman Louis Daguerre a inventat în anul 1839 o nouă tehnică de realizare a fotografiilor de înaltă rezoluție. Tehnica acestuia folosea o foaie de cupru placat cu argint infuzat cu vapori de iod, vapori nocivi de mercur, apoi stabilizat în final cu apă sărată sau tiosulfat de sodiu.

Fotografiile astfel produse aveau o rezoluție extrem de mare, chiar și după standardele actuale . Din nefericire, un incendiu a dus la distrugerea studiului folosit de către Daguerre, dar și a unui mare număr de fotografii produse folosind această tehnică.

Acestă tehnică de realizarea a fotografiilor a fost înlocuită de către procesul de colorare umedă bazat pe negativ, care deși oferea rezultate inferioare se dovedea a fi mai ușor de folosit și mai ieftin.

5. Mitraliera Maxim

Prima mitralieră cu recul din lume a fost inventată de americanul Hiram Maxim în 1894 și a transformat fața războiului. Winston Churchill, a văzut cu ochii săi puterea devastatoare a acestei arme în timpul bătăliei de la Omdurman, Sudan.

Un mic regiment britanic a reușit să țină piept unei armate de 40.000 de sudanezi cu ajutorul unor mitraliere Maxim. Rezultatul bătăliei vorbește de la sine, după cinci ore 10.000 de inamici erau morți, britanicii suferind doar 20 de pierderi umane.

Mitraliera Maxim a rămas în serviciul armatelor europene până la sfârșitul Primului Război Mondial, dar în timp a fost înlocuită de modele net superioare.

4. Bila de scris Malling-Hansen

Primul model comercial a fost inventat la Copenhaga, Danemarca în 1865. O curiozitate mecanică asemănătoare cu un arici, bila de scris s-a dovedit a fi un laptop al vremurilor sale.

Unul dintre cei mai mari fani ai acestei invenții a fost chiar filosoful Friedrich Nietzsche, care din cauza problemelor de vedere și-a cumpărat în 1881 o astfel de mașinărie.

3. VHS

Casetele VHS au fost inventate în anii 1970 în Japonia și s-au impus rapid pe piața occidentală, oferind posibilitatea înregistrării diferitelor evenimente, dar și a vizionării unor videoclipuri preînregistrate.

Într-un articol din Washington Post din anul 2005 a fost anunțat sfârșitul casetelor VHS, „la doar 29 de ani”. În același an, Lucasfilm a lansat Revenge of the Sith exclusiv pe DVD, formatul care a înlocuit casetele.

2. Ceasul cu calculator

În anii 1980, ceasurile cu calculator au reușit să devină unul dintre cele mai populare accesorii, popularitatea acestora fiind crescută și de către apariția în seria Back to the Future a unui astfel de dispozitiv.

Unele companii mai produc astfel de ceasuri, dar ele sunt o formă de manifestare a stilului personal și nu au au o funcționalitate practică. Trebuie să recunoaștem însă că aceste ceasuri au prevăzut, într-o oarecare formă, avântul pe care îl au tehnologiile purtabile din prezent.

1. Armele atomice

Proiectul Manhattan a dus la construirea primelor două bombe atomice din istorie, acestea fiind detonate asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki. În mod cert, acestea au oprit brusc cel de Al Doilea Război Mondial și au schimbat cursul istoriei.

Au devenit aceste arme inutile? Momentan nu, putem spera că în viitor lumea va atinge un grad de stabilitate și de încredere care să facă folosirea sau chiar deținerea unor astfel de arme o idee învechită. De asemenea, trebuie să luăm în calcul posibilitatea ca apariția unor arme și mai puternice să facă acest lucru.

Citește și:

Geniul său a propulsat România pe locul II în lume. Invenţiile preţioase dăruite de Aurel Vlaicu lumii – VIDEO

A realizat una dintre marile INVENŢII ale omenirii dar a uitat să o patenteze

10 invenţii şi descoperiri ale nativilor americani

9 invenţii sumeriene care au schimbat cursul istoriei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia să moară”
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia să moară”
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții mele în care sunt atât de plină încât vreau mai mult”
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții mele în care sunt atât de ...
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l va omorî în bătaie
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l va omorî în bătaie
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare