Home » Lumea digitală » Amazon lansează un nou sistem de plată. De ce ar fi, de fapt, o tehnologie invazivă

Amazon lansează un nou sistem de plată. De ce ar fi, de fapt, o tehnologie invazivă

Amazon lansează un nou sistem de plată. De ce ar fi, de fapt, o tehnologie invazivă
Sursa foto: Amazon
Publicat: 01.10.2020

Plata cu smartphone-ul se demodează: Amazon te face să nu îţi laşi doar portofelul acasă, ci şi orice alt dispozitiv prin care poţi plăti electronic. Vrea să îţi citească în palmă. Da, ai înţeles bine.

Cel mai mare retailer online din lume lansează un nou sistem de plată ce poate fi folosit în magazinele fizice. Adică în loc de card, smartwatch sau telefon, îţi pui palma pe un scanner şi plăteşti ce ai cumpărat. Noile scannere Amazon One înregistrează o imagine cu palma utilizatorului.

Cum funcţionează?

Plata se face doar prin ţinerea în aer a palmei timp de o secundă. Cum funcţionează? Amprenta palmei este unică. Cum sunt şi indicatoarele unui card. Ataşezi prima data cardul la terminalul de plată, se scanează palma şi ataşezi şi cardul pentru a se înregistrarea în sistem a celor două. După asta, va fi suficient să atingi scanner-ul cu palma pentru a plăti. La fiecare scanare a plamei, scanner-ul identifică utilizatorul, trimite imaginea către sistem care găseşte mai departe cardul aferent.

Amazon spune că poartă discuţii pentru a oferi dispozitivul şi altor magazine din SUA. Amazon are peste 876.000 de angajaţi la nivel mondial. La începutul crizei, Amazon anunţa că angajează 75.000 de persoane.

„Amazon continuă că umple piaţa cu tehnologii invazive”

Jeff Bezos, fondatorul companiei, a devenit primul om cu o avere de peste 200 miliarde de dolari. Valoarea de piaţă a Amazon a depăşit 1.700 de miliarde de dolari. În 2018, Amazon a fost cel mai mare vânzător de cărţi din SUA. În România, Amazon a avut afaceri de peste 67 mil.euro în 2019, potrivit Mediafax.

„Amazon continuă că umple piaţa cu tehnologii invazive, care rezolvă probleme inexistente. Nimeni nu ar trebui să ofere date biometrice pentru a cumpăra bunuri şi servicii. Încercarea Amazon de a normaliza dispozitivele de plată biometrice riscă să construiască o lume în care suntem mai uşor de supravegheat şi asta îi privează pe oameni de putere”, spune Silkie Carlo, directorul organizaţiei neguvernamentale Big Brother Watch.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase