Home » D:News » Importanta utilizarii unui dezinfectant pentru maini

Importanta utilizarii unui dezinfectant pentru maini

Importanta utilizarii unui dezinfectant pentru maini
Publicat: 20.11.2020

Dupa cum stim, sanatatea este cel mai important aspect din viata noastra. Avand in vedere ca bacteriile sunt depistate frecvent in jurul nostru pe diferite obiecte, este primordial sa avem grija de igiena mainilor si sa folosim un dezinfectant de maini. Doar astfel putem evita eventuale boli, mainile fiind cele mai predispuse la contaminarea si, implicit, transmiterea anumitor virusuri.

Odata cu pandemia, specialistii accentueaza necesitatea dezinfectarii mainilor, fiind una dintre modalitatile prin care putem combate raspandirea acestui virus si nu numai. Studiile microbiologice demonstreaza ca germenii se pot transmite si printr-o simpla strangere de mana. Asadar, dezinfectarea este indispensabila pentru reducerea incarcaturii microbiene.

Spalarea mainilor sau folosirea unui dezinfectant de maini?

Factorii care influenteza transferul microorganismelor si afecteaza ratele de contaminare sunt sursa si destinatia suprafetelor, tipul de microorganism, nivelul de hidratare si dimensiunea inocularii.

Diferite studii demonstreaza ca mainile contaminate pot reprezenta vehicule pentru raspandirea anumitor virusuri si bacterii. Mai exact, se colonizeaza progresiv cu flora comensala si cu potentiali patogeni, iar contaminarea bacteriana creste in timp. In absenta dezinfectarii mainilor, cu cat durata este mai mare, cu atat si gradul de contaminare a mainilor creste.

Conform UNICEF, spalarea mainilor cu apa si sapun este importanta in indepartarea murdariei si grasimei, avand proprietati antibacteriene usoare, dar nu omoara virusurile.

Pentru a indeparta 99% din virusuri, bacterii sau germeni, este recomandata folosirea unui dezinfectant maini ce contine intre 60% si 95% alcool. Insa, dezinfectatul are afect doar daca este utilizat corect. Mai exact, trebuie aplicata o cantitate suficienta pe maini, minim 3 ml, fara a evita zona incheieturilor, unghiilor sau spatiilor dintre degete. Timpul de reactie trebuie sa fie de aproximativ 30 de secunde, pana la uscarea completa.

Asadar, dezinfectantul este optiunea cea mai buna si la indemana, mai ales cand suntem in afara casei. Insa, trebuie luate in considerare si criteriile de baza in alegerea unui dezinfectant eficient.

Indicatii privind alegerea unui dezinfectant pentru maini

Una dintre cele mai mari greseli legată de dezinfectarea mainilor este utilizarea unor produse neavizate de către Ministerul Sanatatii. O alta greseala frecventa este modul de depozitare si pastrare a acestora. De mentionat ca produsele de acest tip trebuie pastrate in temperaturi cuprinse intre 5 si 25 de grade, ferite de razele de soare.

Specialistii recomanda solutiile lichide sau sub forma de gel care sa aiba in compozitie si substante hidratante pentru protejarea mainilor uscate, deshidratate sau sensibile.

Primul pas pentru alegerea unui dezinfectant maini este de a stabili utilizarea lui. Pentru activitati in medii inchise, precum birouri, mijloace de transport, magazine, fabrice etc. este recomandat sa optam pentru un dezinfectant de maini pe baza de alcool izopropilic, etanol sau propanol cu o compozitie de alcool de peste 60%.

In cazul in care activitatea presupune interactiunea frecventa cu diferiti oameni, pe langa produsele antiseptice (de tip sapun) este esential sa folosim cat mai des un dezinfectant pe baza de alcool. Daca lucram intr-un mediu ce implica o igienizare frecventa, de exemplu in restaurant, optam pentru un dezinfectant fara coloranti pe baza de alcool, care functioneaza contra unei mari varietati de microorganisme si are in compozitie compusi, precum glicerol, pentru a preveni uscarea pielii.

Trebuie luat in calcul ca exista produse care contin substante testate in prealabil pe anumite tipuri de bacterii, inainte de a fi puse in vanzare. Acesti dezinfectanti contin anumite ingrediente specifice la baza, care elimina bacteriile precum Escherichia coli, conform testului EN 1500 si Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus hirae, conform testului EN 1276.

De asemenea, sunt anumite branduri de dezinfectanti ce au un procent mai mic de alcool sau chiar deloc si ne intrebam adesea daca acestea mai au vreun efect in combaterea bacteriilor sau microbilor. Ei bine, spre deosebire de un dezinfectant ce contine de la 60 pana la 90% alcool, dezinfectantul fara alcool se axeaza pe eliminarea microorganismele. Totusi, pentru ca efectul lui sa fie cel asteptat, este recomandat sa fie utilizat mai des, spre deosebire de un dezinfectant cu un procent mai mare de alcool.

Inainte de a achizitiona un dezinfectant maini, trebuie sa ne asiguram ca este produs de o companie cu experienta in domeniu si avizat de Ministerul Sanatatii. Totodata trebuie sa citim descrierea completa a produsului si sa verificam sa nu contina substante ce pot afecta pielea mainilor.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase