Home » Natură » Vulcanul Kilauea din Hawaii a erupt

Vulcanul Kilauea din Hawaii a erupt

Publicat: 21.12.2020

Vulcanul Kilauea de pe insula Hawaii (supranumită Insula Mare) a început să erupă, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Erupția a început duminică târziu, la ora locală 21:30 (luni, 09:30, ora României) în craterul Halema’uma’u. Vulcanul este situat în Parcul Vulcanic Național din Hawaii.

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 a avut loc la aproximativ o oră după ce vulcanul a început să erupă. USGS a spus că a primit peste 500 de sesizări de la oameni care au simțit cutremurul, însă a precizat că nu se așteaptă să se înegistreze pagube semnificative la clădiri sau structuri.

Serviciul Național de Meteorologie din Honolulu a emis o alertă de posibilă acumulare de cenușă vulcanică, în atmosferă. Expunerea excesivă la cenușă poate irita ochii și căile respiratorii, se mai arată în avertizarea citată de Fox News.

În 2018 a curs lavă timp de patru luni din vulcanul Kilauea

Kilauea a erupt ultima dată în 2018, peste zece mii de oameni fiind evacuați atunci. Erupția a fost una majoră, distrugând peste 700 de case și aruncând suficientă lavă pentru a umple 320.000 de piscine olimpice. O zonă mai mare de jumătate din dimensiunea Manhattan-ului a fost îngropată în aproape 24 de metri de lavă întărită. Totodată, timp de patru luni a continuat să curgă lavă.

Având o înălțime de 1247 metri și o formă de scut, vulcanul Kilauea a fost datat cu o vechime cuprinsă între 300.000 și 600.000 de ani. În urmă cu aproximativ 100.000 de ani s-a ridicat deasupra nivelului mării în ceea ce este astăzi sud-vestul arhipelagului hawaiian. Insula pe care se află parcul național este o destinaţie preferată de turişti din întreaga lume.

Vă recomandăm să citiți și:

Strălucirea vulcanului Kilauea a fost surpinsă într-un videoclip

Imagini spectaculoase cu cel mai activ vulcan din Hawaii. „Kilauea chiar mi-a schimbat viaţa” – VIDEO

În anul 1100, Luna a ”dispărut” de pe cer. Oamenii de ştiinţă au aflat în sfârşit de ce

După erupţii vulcanice, în Hawaii a început să ”plouă” cu pietre semipreţioase

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase