Home » D:News » Estonia a cerut implicarea Chinei în ancheta privind cablurile avariate din Marea Baltică

Estonia a cerut implicarea Chinei în ancheta privind cablurile avariate din Marea Baltică

Estonia a cerut implicarea Chinei în ancheta privind cablurile avariate din Marea Baltică
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.10.2023

Estonia a contactat autoritățile chineze în cadrul anchetei cu privire la cauza întreruperii a două cabluri de telecomunicații din Marea Baltică, a anunțat Ministerul estonian de Externe, potrivit Reuters.

„Estonia a fost în contact cu autoritățile chineze pentru a încuraja cooperarea în ceea ce privește investigația”, a anunțat un purtător de cuvânt al ministerului într-un e-mail către Reuters.

El a mai spus că Estonia dorește să încurajeze „orice cooperare necesară pentru anchetă”.

NATO a decis să intensifice patrulele în zona Mării Baltice

La începutul lunii octombrie au fost avariate un cablu de telecomunicații care leagă Suedia și Estonia și o conductă, dar și un cablu finlandezo-estonian.

Oficialii din țările implicate au declarat că nu au ajuns încă la concluzii ferme cu privire la autorii avariilor sau dacă acestea au fost accidentale sau deliberate. Ulterior, NATO a decis să intensifice patrulele în zona Mării Baltice.

„Măsurile sporite includ zboruri suplimentare de supraveghere și recunoaștere, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă, avioane NATO AWACS și drone. O flotă de patru nave NATO de vânătoare de mine este, de asemenea, trimisă în zonă”, a anunțat NATO prin intermediul unui comunicat.

Un act de sabotaj

NATO, Uniunea Europeană și guvernele naționale au făcut din protecția conductelor și a cablurilor submarine o prioritate ridicată după exploziile din septembrie 2022 care au rupt conductele Nord Stream de sub Marea Baltică și au întrerupt aprovizionarea Europei cu gaz rusesc.

Anchetatorii au declarat că acele explozii au fost un act de sabotaj, dar nu au decis cine a fost responsabil.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase