Home » D:News » Fenomenul care ar putea împărți Himalaya și Tibetul în două bucăți

Fenomenul care ar putea împărți Himalaya și Tibetul în două bucăți

Fenomenul care ar putea împărți Himalaya și Tibetul în două bucăți
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.01.2024

Pe măsură ce plăcile tectonice indiană și eurasiatică se ciocnesc încet, munții Himalaya continuă să se ridice. Cu toate acestea, un nou studiu sugerează că placa indiană s-ar putea desprinde, provocând o ruptură. Oamenii de știință spun că această ruptură ar putea despica Tibetul.

Coliziunea care a creat Himalaya, cel mai înalt lanț muntos din lume, ar putea, de asemenea, să divizeze Tibetul în două părți, sugerează o nouă cercetare citată de Business Insider.

Coliziunea dintre plăcile tectonice indiană și eurasiatică a început acum 60 de milioane de ani. Acum, cercetătorii au studiat undele seismice, locurile cutremurelor și gazele care se ridică în izvoarele fierbinți din Tibet pentru a ajunge la concluzia că placa indiană se desprinde.

O ruptură verticală în placa de sub Tibet

Acest proces creează o ruptură verticală în placa de sub Tibet. Ruptura ar putea împărți Himalaya și, prin urmare, Tibetul, în două bucăți. Asta nu înseamnă că o fisură uriașă se va deschide pe suprafața Tibetului, însă „ruptura plăcii” de sub Tibet ar putea provoca cutremure periculoase în regiune.

Cercetarea nu a fost încă supusă evaluării, dar a fost prezentată la reuniunea Uniunii Geofizice Americane din decembrie, iar o versiune pre-print a lucrării a fost publicată online.

„Nu știam că continentele se pot comporta în acest fel, iar acest lucru este, pentru știința pământului solid, destul de fundamental”, a declarat pentru revista Science Douwe van Hinsbergen, un geodinamist de la Universitatea Utrecht care nu a fost implicat în cercetare.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase