Home » D:News » Calatorie spre lumea ascunsa a Antarcticii

Calatorie spre lumea ascunsa a Antarcticii

Calatorie spre lumea ascunsa a Antarcticii
Publicat: 16.10.2008
Oamenii de stiinta pun la cale cea mai ambitioasa expetidie facuta vreodata in tinuturile inghetate ale Antarcticii. Ei vor incerca sa explice existenta unui munte urias ingropat la 4 kilometri sub suprafata continentului inghetat.

Muntii Gamburtsev contin cea mai veche gheata de pe Pamant si sunt comparabili, ca dimensiuni, cu Alpii. Nu au fost vazuti decat prin intermediul imaginilor infrarosii captate din sateliti si reprezinta una dintre ultimele frontiere ale planetei.O echipa formata din oameni de stiinta, ingineri si piloti din Marea Britanie, SUA, Germania, Australia, China si Japonia va depune eforturi intense la temperaturi de minus 40 grade Celsius pentru realizarea indraznetului proiect.Se crede ca muntii subglaciali sunt locul de “nastere” al stratului de gheata din Estul Antarcticii, din care s-ar fi format continentul. Proiectul va furniza indicii despre cum s-a intamplat acest lucru si va dezvalui cele mai bune locatii pentru viitoare misiuni de forare catre miezul ghetii arctice.

Doctorul geofizician Fausto Ferraccioli de la British Antarctic Survey, care coordoneaza echipa stiintifica britanica implicata in proiect declara: “In virtutea acestei misiuni, cercetatori din sase tari lucreaza impreuna pentru a realiza inimaginabilul, explorarea adancimilor Antarcticii de Est, una dintre ultimele frontiere ale planetei. Timp de doua luni si jumatate echipele noaste internationale isi vor canaliza resursele si expertiza pentru a cerceta muntii de sub stratul de gheata, care sfideaza momentan orice explicatie geologica. In acelasi timp, vom incerca sa descoperim gheata mai veche de 1.2 milioane de ani.  Aceasta gheata antica ascunde indicii importante ale schimbarilor climatice din trecut, care ne vor ajuta sa facem predictii meteorologice mai avizate pe viitor.” Cercetatorii vor folosi tehnologii de ultima ora in misiunea lor, inclusiv radarul de penetrare a ghetii pentru a crea imagini tridimensionale fara precedent ale taramului secret in explorarea caruia se vor avanta.“Intr-o lume aflata in schimbare, cu un viitor nesigur, este absolut crucial pentru societate sa se gaseasca raspunsuri la intrebarile fundamentale despre Terra.”, a mai spus Feraccioli.

Sursa: DailyMail
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase