Home » D:News » Carnea crescută în laborator, o soluţie pentru încălzirea globală?

Carnea crescută în laborator, o soluţie pentru încălzirea globală?

Carnea crescută în laborator, o soluţie pentru încălzirea globală?
Publicat: 24.06.2011
Un nou studiu a constatat că, în loc de a sacrifica animale, carnea poate fi obţinută direct în laborator, fapt ce ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră, fără a afecta gustul cu care ne-am obişnuit.

Creşterea animalelor doar pentru consum a devenit o problemă ce
are efecte îngrijorătoare asupra mediului. Cercetătorii de la
Oxford şi de la Universitatea din Amsterdam vin cu o soluţie pentru
omnivorii care vor să protejeze mediul: carnea crescută în
laborator.

Carnea sintetizată în laborator, precum cea cultivată
utilizând bacteria Cyanobacteria hydrolysate, ar reduce
drastic emisiile de gaz cu efect de seră şi ar contribui la
asigurarea unei cantităţi de proteine pentru populaţiile
consumatoare de carne.

Fermele industriale şi alte modalităţi convenţionale de creştere
a animalelor pentru hrană sunt responsabile pentru
aproximativ 18% din emisiile de gaze cu efect de seră din întreaga
lume
. Vacile, oile şi porcii necesită energie şi terenuri
pentru a fi crescute, iar acestea poluează aerul, apa şi solul cu
bălegarul, gazul metan eliberat în atmosferă prin eructaţii şi prin
flatulenţă.

Hanna Tuomisto şi colegii săi de la Oxford susţine că trecerea
la carnea sintetică ar reduce cu 96% producţia de gaze cu efect de
seră. Creşterea cărnii în laborator ar duce la reducere cu
45% a energiei folosite pentru obţinerea unui kilogram de carne şi
ar necesita doar 1% din suprafaţa agricolă şi 4% din cantitatea de
apă folosite astăzi
.

Singura excepţie o face carnea de găină, momentan fiind mai
eficient din punct de vedere energetic să se crească un pui în
fermă, decât să fie sintetizată carnea în laborator.

Până la comercializarea cărnii create in vitro va mai
dura în jur de cinci ani, prezice Tuomisto. Dar ca rezultate se va
obţine mai degrabă o carne tocată. Pentru a testa o friptură
crescută în laborator, Tuomisto susţine că va mai dura încă zece
ani.

„Carnea sintetică este formată din ţesut muscular similar cu
carnea produsă în mod convenţional, numai tehnica de producţie
diferă”, relatează Fast Company.

Comparând-o cu
carnea creată de japonezi din deşeuri umane
, această carne
sintetică ce a fost concepută în laborator pare mai atrăgătoare.
Alegerea consumului de carne sintetică va aduce beneficii ecologice
şi va fi preferată datorită costurilor reduse.

Sursa:
The Week

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei sclave”
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei sclave”
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este ceea ce îl îmbogățește pe om și îi aduce fericirea”
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este ...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai
Au trecut 505 ani de la moartea marelui Leonardo da Vinci. Moştenirea lui este încă vie şi admirată de o lume întreagă
Au trecut 505 ani de la moartea marelui Leonardo da Vinci. Moştenirea lui este încă vie şi admirată de o lume întreagă
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?
Unde aleg românii să plece de Paște?
Unde aleg românii să plece de Paște?
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb
El Niño se va transforma în La Niña, iar 2024 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată
El Niño se va transforma în La Niña, iar 2024 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată
„Vezică biliară de porțelan”, găsită într-un mormânt vechi de 100 de ani
„Vezică biliară de porțelan”, găsită într-un mormânt vechi de 100 de ani
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator
Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă
Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă
Test de cultură generală. Ce sărbătorim de 1 Mai?
Test de cultură generală. Ce sărbătorim de 1 Mai?