Home » D:News » Carnea crescută în laborator, o soluţie pentru încălzirea globală?

Carnea crescută în laborator, o soluţie pentru încălzirea globală?

Carnea crescută în laborator, o soluţie pentru încălzirea globală?
Publicat: 24.06.2011
Un nou studiu a constatat că, în loc de a sacrifica animale, carnea poate fi obţinută direct în laborator, fapt ce ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră, fără a afecta gustul cu care ne-am obişnuit.

Creşterea animalelor doar pentru consum a devenit o problemă ce
are efecte îngrijorătoare asupra mediului. Cercetătorii de la
Oxford şi de la Universitatea din Amsterdam vin cu o soluţie pentru
omnivorii care vor să protejeze mediul: carnea crescută în
laborator.

Carnea sintetizată în laborator, precum cea cultivată
utilizând bacteria Cyanobacteria hydrolysate, ar reduce
drastic emisiile de gaz cu efect de seră şi ar contribui la
asigurarea unei cantităţi de proteine pentru populaţiile
consumatoare de carne.

Fermele industriale şi alte modalităţi convenţionale de creştere
a animalelor pentru hrană sunt responsabile pentru
aproximativ 18% din emisiile de gaze cu efect de seră din întreaga
lume
. Vacile, oile şi porcii necesită energie şi terenuri
pentru a fi crescute, iar acestea poluează aerul, apa şi solul cu
bălegarul, gazul metan eliberat în atmosferă prin eructaţii şi prin
flatulenţă.

Hanna Tuomisto şi colegii săi de la Oxford susţine că trecerea
la carnea sintetică ar reduce cu 96% producţia de gaze cu efect de
seră. Creşterea cărnii în laborator ar duce la reducere cu
45% a energiei folosite pentru obţinerea unui kilogram de carne şi
ar necesita doar 1% din suprafaţa agricolă şi 4% din cantitatea de
apă folosite astăzi
.

Singura excepţie o face carnea de găină, momentan fiind mai
eficient din punct de vedere energetic să se crească un pui în
fermă, decât să fie sintetizată carnea în laborator.

Până la comercializarea cărnii create in vitro va mai
dura în jur de cinci ani, prezice Tuomisto. Dar ca rezultate se va
obţine mai degrabă o carne tocată. Pentru a testa o friptură
crescută în laborator, Tuomisto susţine că va mai dura încă zece
ani.

„Carnea sintetică este formată din ţesut muscular similar cu
carnea produsă în mod convenţional, numai tehnica de producţie
diferă”, relatează Fast Company.

Comparând-o cu
carnea creată de japonezi din deşeuri umane
, această carne
sintetică ce a fost concepută în laborator pare mai atrăgătoare.
Alegerea consumului de carne sintetică va aduce beneficii ecologice
şi va fi preferată datorită costurilor reduse.

Sursa:
The Week

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ar putea fi „Steaua din Betleem” o planetă? Un vizitator strălucitor ne oferă un indiciu
Ar putea fi „Steaua din Betleem” o planetă? Un vizitator strălucitor ne oferă un indiciu
Everest, Chimborazo, Mauna Kea: care este cu adevărat cel mai înalt munte din lume?
Everest, Chimborazo, Mauna Kea: care este cu adevărat cel mai înalt munte din lume?
Când au aprins oamenii primul foc din istorie?
Când au aprins oamenii primul foc din istorie?
De ce uneori te trezești cu câteva minute înainte de alarma de dimineață?
De ce uneori te trezești cu câteva minute înainte de alarma de dimineață?
Un tratament similar cu Ozempic ar putea ajuta în curând pisicile grăsuțe
Un tratament similar cu Ozempic ar putea ajuta în curând pisicile grăsuțe
O substanță din ciocolata neagră ar putea încetini îmbătrânirea
O substanță din ciocolata neagră ar putea încetini îmbătrânirea
Oamenii de știință au descoperit două gene care ar putea opri răspândirea cancerului
Oamenii de știință au descoperit două gene care ar putea opri răspândirea cancerului
Lepra, între istorie și știință: ce înseamnă cu adevărat această boală și cât de mare este riscul astăzi
Lepra, între istorie și știință: ce înseamnă cu adevărat această boală și cât de mare este riscul astăzi
O navă spațială NASA de pe orbita planetei Marte s-a deconectat în mod misterios
O navă spațială NASA de pe orbita planetei Marte s-a deconectat în mod misterios
Fibrele, noul ingredient-vedetă. „Este un nutrient de care oamenii chiar au nevoie”
Fibrele, noul ingredient-vedetă. „Este un nutrient de care oamenii chiar au nevoie”
Nichita Stănescu, geniul răsfăţat de Ceauşeşti care a consumat alcool până a murit. „A făcut şi el un pact cu diavolul”
Nichita Stănescu, geniul răsfăţat de Ceauşeşti care a consumat alcool până a murit. „A făcut şi el un pact cu diavolul”
Gigantul Netflix, păcălit cu milioane de dolari de un regizor cunoscut de la Hollywood
Gigantul Netflix, păcălit cu milioane de dolari de un regizor cunoscut de la Hollywood
Locurile din avion pe care pasagerii ar trebui să le evite pe cât posibil
Locurile din avion pe care pasagerii ar trebui să le evite pe cât posibil
Interesul SUA pentru Groenlanda, motiv de panică pentru serviciile secrete daneze
Interesul SUA pentru Groenlanda, motiv de panică pentru serviciile secrete daneze
Unde ajung bagajele pierdute în aeroport?
Unde ajung bagajele pierdute în aeroport?
Oamenii tocmai acum realizează că Pământul are o coadă, care se întinde pe milioane de kilometri
Oamenii tocmai acum realizează că Pământul are o coadă, care se întinde pe milioane de kilometri
Un simplu truc cu lumina dezvăluie căi cerebrale ascunse în detaliu microscopic
Un simplu truc cu lumina dezvăluie căi cerebrale ascunse în detaliu microscopic
Ce a descoperit o echipă de cercetători în structura termică de sub Groenlanda?
Ce a descoperit o echipă de cercetători în structura termică de sub Groenlanda?