Home » Cultură » Enciclopedia moderna a boabei de cafea

Enciclopedia moderna a boabei de cafea

Publicat: 12.02.2007
Espresso (in forma sa clasica, adica 8 grame de cafea proaspat macinata supusa, timp de 22 de secunde, asediului unui jet de apa incalzita la 88 de grade Celsius si unei presiuni de 9 bari) sau capuccino (desertul inecat in lapte si frisca, eventual pudrat cu scortisoara ori ciocolata fin razuita), desi in continuare cele mai populare modalitati de preparare a cafelei,sunt tot mai frecvent concurate de retetele derivate din modele clasice.

FACTS


CofFee Books. Top 5 carte

Fictiune
1. David Liss – The Coffee Trader: roman istoric despre inceputurile comertului cu cafea in portul Amsterdam (sec. XVII)
2. Z.Z. Packer – Drinking Coffee Elsewhere: antologie de povestiri despre America de azi, intr-un stil comparat de critici cu un „triplu espresso“
3. Chuck Martin – Coffee at Luna’s: un om de afaceri foloseste discutiile de la cafenea ca model de terapie psihanalitica
4. Eric Jerome Dickey – Milk in My Coffee: poveste de dragoste interrasiala, metafora din titlu fiind explicita
5. Angie Cruz – Let It Rain Coffee: povestea unei emigrante dintr-o tara a cafelei – Republica Dominicana

Non fictiune
1. Gregory Dicum, Nina Luttinger – The Coffee Book. Anatomy of an Industry
2. Mark Pendergrast – Uncommon Grounds: History of Coffee and How It Transformed Our World
3. Stewart Lee Allen – The Devil’s Cup: A History of the World According to Coffee
4. Kevin Knox – Coffee Basics
5. Timothy James Castle – Perfect Cup: A Coffee Lover’s Guide

Dictionar

A – Arabica
Este cea mai veche varietate de cafea, cultivata initial in Peninsula Arabica, la altitudini cuprinse intre 700 si 2.000 de metri; astazi, 75% din productia mondiala de cafea se realizeaza din soiuri derivate din aceasta varietate.

B – Bentz (Melitta)
Gospodina din Dresda care, presata de necesitati casnice, inventeaza primul filtru de cafea, patentat in 1908.

C – Capuccino
Varianta de cafea italiana, pentru care – in reteta originala – una sau doua cescute de espresso sunt turnate intr-o cana ce contine cantitati egale de lapte condensat si frisca; denumirea provine de la asemanarea bauturii cu robele bicolore, alb-negre, ale calugarilor din Ordinul Capucinilor.

D – Decafeinizare
Proces de extragere a cafeinei, in procentaj de 97-98%, din boabele verzi.

E – Espresso
Modalitate tipic italieneasca de preparare, prin turnarea sub presiune a apei fierbinti peste cafeaua prajita, rezultatul fiind o bautura tare si amaruie.

F – Florian (Cafe)
Una dintre cele mai faimoase cafenele din lume, inaugurata la Venetia, in piata San Marco, in anul 1720.


Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
Japonezii dau în judecată Guvernul din cauza schimbărilor climatice
Japonezii dau în judecată Guvernul din cauza schimbărilor climatice
România și alte șase țări europene, responsabile de 90% din produse contrafăcute reținute în UE
România și alte șase țări europene, responsabile de 90% din produse contrafăcute reținute în UE