Home » Advertorial » Tot ce trebuie să știi despre alegerea unei imprimante

Tot ce trebuie să știi despre alegerea unei imprimante

Tot ce trebuie să știi despre alegerea unei imprimante
Credit foto: Unsplash
Publicat: 06.07.2021

Ai de gând să cumperi o imprimantă? Cauți imprimante ieftine? Eziți între o imprimantă laser sau o imprimantă multifuncțională? Preferi un anumit brand: HP, Canon, Epson, Brother? Orice ai căuta, îți vom spune la ce ar trebui să fii atent pentru a alege cu înțelepciune.

Tipuri de imprimante

Pentru a alege bine, trebuie să știi clar ce utilizare vei da imprimantei: ce tip de documente tipărești de obicei și cât de des. Pentru uz casnic, poți găsi diferite tipuri de aparate pe piață.

Imprimantă sau multifuncțională?

O imprimantă clasică este limitată la imprimare de documente, fotografii, etc . Cu toate acestea, dispozitivele multifuncționale sunt echipamente care, pe lângă imprimantă, includ și alte opțiuni utile, cum ar fi scanerul și copiatorul.

Imprimantă laser sau inkjet?

Imprimantele laser utilizează cartușe de toner. Sunt modele rapide și imprimă text cu o calitate excelentă. Acum, dacă ideea ta este să tipărești fotografii, optează mai bine pentru o imprimantă cu jet de cerneală (care folosește cartușe de cerneală).

Cartușele de toner (sau pur și simplu tonerul) durează în general mai mult decât cartușele dintr-o imprimantă cu jet de cerneală, deci dacă tipărești mult, nu va trebui să înlocuiești cartușele la fel de des.

Dacă, pe de altă parte, tipărești atât de puțin încât te temi că cerneala din cartușe s-ar putea chiar usca (lucru care se întâmplă foarte rar), ai două opțiuni:

  • alege o imprimantă care integrează capul de imprimare în cartușul propriu-zis (acesta este cazul imprimantelor care utilizează 2 cartușe de cerneală), astfel încât să poți reduce problema.

  • optează pentru un model laser, care te-ar scăpa de această problemă.

În cadrul imprimantelor laser există câteva modele cu LED-uri. Aceste imprimante utilizează o multitudine de diode emițătoare de lumină pentru a încărca electric zonele tamburului în care trebuie să adere tonerul. Nu există o diferență semnificativă între utilizarea unei imprimante cu laser sau LED.

Imprimantă alb-negru sau color?

Dacă intenționezi să printezi mai ales texte, este suficientă o imprimantă alb-negru; astfel puteți evita costul ridicat al cartușelor color, indiferent dacă sunt cerneală sau toner. Cel mai bun lucru în acest caz este să optezi pentru un model rapid, capabil să gestioneze un volum mare de documente.

Dacă vrei să imprimi fotografii, vei avea nevoie de o imprimantă color care îți permite să transferi instantaneele pe hârtie fotografică specială. Nu uita să alegeți un model care să funcționeze cu cartușe separate, altfel va trebui să înlocuiești cartușul care găzduiește diferitele culori, chiar dacă doar unul dintre ele s-a epuizat, ceea ce este deosebit de scump.

Imprimante ieftine

Când vine vorba de prețul de achiziție al unei imprimante, balanța înclină în mod clar în favoarea imprimantelor cu jet de cerneală și , de asemenea, în favoarea multifuncționalelor, comparativ cu o imprimantă standard. Primele pot fi chiar mai ieftine și, cu o multifuncțională, pe lângă imprimare, poți scana, copia sau chiar trimite un fax.

În ceea ce privește costurile de imprimare pe pagină, acestea depind de modelul specific. Dar, în general, acestea sunt ușor mai mici la imprimantele laser, așa că ți se va potrivi dacă tipărești mult. De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că, în unele imprimante cu jet de cerneală, costul poate crește dacă acestea sunt utilizate doar sporadic, lucru care nu se întâmplă cu tehnologia laser.

Cele mai bune funcții pe care să le aibă o imprimantă

  • Cele mai complete echipamente multifuncționale și imprimante includ funcții interesante:

  • Majoritatea imprimantelor includ Wi-Fi pentru conectarea la rețeaua de domiciliu

  • Multe imprimante îți permit să imprimi de pe computer sau de pe mobil sau tabletă

  • Imprimarea față-verso automată este o opțiune foarte utilă

  • Capacitatea de a imprima alb-negru atunci când o culoare se epuizează este extrem de interesantă

  • Tava de alimentare automată multifuncțională este utilă atunci când documentele cu mai multe pagini trebuie scanate sau copiate frecvent, dar de asemenea face ca imprimanta să fie mai voluminoasă

  • De asemenea, este posibil să găsești modele care îți permit să imprimi și chiar să scanezi în format A3, deși acest lucru nu este obișnuit

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase