Home » Advertorial » 5 genuri de cărți care te vor ajuta să-ți dezvolți cultura generală

5 genuri de cărți care te vor ajuta să-ți dezvolți cultura generală

5 genuri de cărți care te vor ajuta să-ți dezvolți cultura generală
Publicat: 29.12.2021

Lectura a reprezentat dintotdeauna principala modalitate prin care copiii și adulții pot descoperi informații noi și își pot dezvoltă vocabularul. Dacă în cazul copiilor, lectura îi ajută să obțină rezultate academice superioare, adulții care citesc vor avea rezultate profesionale mai bune.

Informațiile de cultură generală pe care le-ai dobândit încă din copilărie te ajută chiar și la maturitate, însă învățăm pe tot parcursul vieții, astfel că există câteva genuri de cărți care te vor ajuta să descoperi cele mai interesante noțiuni. Iată, așadar, care sunt tipurile de cărți care nu numai că vor contribui la îmbunătățirea culturii generale, ci îți vor și menține viu interesul pentru lectură:

  1. Fapte interesante din istorie

Dacă ești pasionat de istorie și vrei să afli informații despre cele mai importante evenimente care au marcat omenirea, ai la dispoziție enciclopedii, albume de istorie ori chiar cărți de istorie, prin intermediul cărora îți poți dezvolta cunoștințele despre personalitățile, evenimentele și conducătorii din vremurile trecute. În funcție de interesul tău pentru un anumit subiect istoric și de cât de mult vrei să îți aprofundezi cunoștințele, este recomandat să citești cărți de istorie în care se regăsesc informațiile pe care le cauți. Rolul unor astfel de cărți este acela de a-ți oferi răspunsuri la anumite întrebări, dar și de a-ți oferi o mai mare claritate asupra omenirii.

  1. Cărți de specialitate

Atunci când ești pasionat de un domeniu, cărțile celor mai reprezentative personalități din domeniul respectiv sunt ideale pentru a-ți îmbogăți cunoștințele. Astfel că, pentru a afla tot ce vrei să știi despre istoria omenirii, trebuie să citești cărțile celor mai cunoscuți istorici, iar dacă dorești să deprinzi tainele psihologiei, este recomandat să citești lucrările celor mai reprezentativi oameni de știință din acest domeniu. Atunci când abia ai descoperit un domeniu care te pasionează, informează-te înainte despre personalitățile marcante din domeniul respectiv și citește cărțile acestora, pe parcursul procesului de studiu.

  1. Biografii, jurnale, memorii

Oricând dorești să afli cum au trăit personalitățile tale preferate, cărțile de biografii, jurnalele sau memoriile sunt ideale pentru a-ți procura informațiile de care ai nevoie. Acestea îți prezintă într-o lumină nouă anumite fapte pe care poate că le știai, însă, în același timp, te ajută să afli detalii mai puțin cunoscute despre activitatea, viața personală ori gândirea idolilor tăi. Există, de asemenea, cărți ce îți prezintă, pe scurt, cele mai importante momente ale personalităților marcante din istorie, iar acestea reprezintă cel mai rapid mod prin care poți dobândi un volum mare de cunoștințe.

  1. Cărțile de cultură generală pentru copii

Aceste cărți sunt ideale dacă vrei ca cei mici să descopere informații uimitoare despre univers, lumea animalelor, natură și multe multe alte subiecte. Totodată, aceste cărți sunt potrivite și pentru adulți, mai ales atunci când le citești împreună cu piticii tăi. Fie că afli unele lucruri pe care nu le știai, ori doar îți reamintești anumite noțiuni, lectura cărților de cultură generală va avea un efect pozitiv asupra minții și a memoriei tale. Așadar, este recomandat să citești alături de copii cele mai interesante cărți de cultură generală, pentru a le oferi încrederea ca, mai târziu în viață, să facă noi descoperiri pe cont propriu.

  1. Romane inspirate din evenimente reale

Pentru acele momente în care ai nevoie de o lectură mai ușoară, romanele inspirate din evenimentele reale sunt ideale. Un astfel de roman nu numai că te relaxează, însă te și ajută să descoperi lucruri noi. În această categorie se poate încadra și literatura istorică, în special titlurile care ilustrează fie evenimente, fie viețile personajelor dintr-o anumită perioadă istorică, respectându-se descrierea ținutei, a limbajului și a locurilor așa cum arătau ele la acea vreme.

Câteva trucuri care să te ajute să îți dezvolți noțiunile de cultură generală:

  • Citește zilnic

Chiar dacă ești pasionat doar de cărțile de literatură, cărțile SF ori cele de dragoste, orice carte citită te va ajuta să-ți dezvolți cultura generală.

  • Ascultă podcast-uri cu subiecte care te interesează

Dezvoltarea tehnologiei îți permite să asculți discuții interesante în care se dezbat subiecte ce pot fi de interes pentru tine, oriunde te-ai afla. Fie că te afli în drum spre job ori într-o călătorie spre destinația de vacanță, oricând este un moment oportun să descoperi noi informații.

  • Exersează prin jocuri de cultură generală

Ce mod mai plăcut de a descoperi informații noi, decât jucându-te alături de persoanele care-ți sunt dragi? Fie că alegi boardgames sau cărți în care se regăsesc și aceste tipuri de jocuri, vei putea să descoperi lucruri pe care nu le știai, într-un mod plăcut și relaxant.

Descoperă și tu beneficiile cărților de cultură generală citind zilnic, astfel încât creierul și mintea ta să fie mereu stimulate. Acest lucru îți va îmbunătăți memoria, te va relaxa și va contribui la dezvoltarea bagajului de cunoștințe.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase