Home » Advertorial » Vrei să-ți instalezi o centrală termică? Ce tipuri există și care sunt avantajele și dezavantajele acestora

Vrei să-ți instalezi o centrală termică? Ce tipuri există și care sunt avantajele și dezavantajele acestora

Vrei să-ți instalezi o centrală termică? Ce tipuri există și care sunt avantajele și dezavantajele acestora
O centrală termică îți oferă șansa de a fi independent și de a-ți aclimatiza locuința după bunul plac
Publicat: 07.03.2022

Centralele termice sunt surse excelente pentru generarea de căldură și de apă caldă, fără a mai depinde de agentul termic de stat.

O centrală termică îți oferă șansa de a fi independent și de a-ți aclimatiza locuința după bunul plac.

Tipuri de centrale termice

Odată ce te hotărăști să achiziționezi o centrală termică pentru locuința ta vei observa că există numeroase tipuri de centrale. De la centrale electrice sau pe gaz, la centrale pe combustibil. Poate fi greu de ales dacă nu știi câteva detalii minime despre acestea.

Centrale termice pe gaz 

Centralele termice pe gaz sunt cele mai populare. Acestea pot fi folosite atât la bloc cât și la curte. Un dezavantaj este dat de faptul că, în funcție de modul de construcție al blocului, se poate întâmpla să nu fie aprobată instalarea acesteia, din motive de siguranță.

Avantajul acestora este dat de faptul că prețul gazelor este mult mai mic, prin comparație cu cel plătit pentru funcționarea altor tipuri de centrale.  În plus, necesită intervenții minime de întreținere și de curățare spre deosebire de instalațiile care funcționează pe bază de combustibili.

Un dezavantaj major al acestora este că nu pot fi folosite în zonele rurale unde nu există instalație de gaze.

Centrale termice electrice

Centralele termice electrice sunt excelente pentru apartamentele de bloc.

Aceste tipuri de centrale au o eficiență foarte mare de încălzire, prin urmare costurile la electricitate nu vor fi mari. Important este ca în momentul în care alegi centrala electrică să alegi puterea acesteia în funcție de dimensiunile apartamentului.

Centralele termice electrice pot fi utilizate și la casă, cu condiția ca în zonă să nu existe fluctuații de energie, care ar putea duce la stricarea acestora.

Centrale termice pe combustibil solid

Centralele termice pe combustibil sunt destinate doar celor care stau la curte. Acestea funcționează pe bază de combustibil solid precum: lemne, peleti sau GPL.

Avantajul acestora este că pot fi montate în orice zonă și nu trebuie să depinzi de racordul la rețeaua de gaze. În plus, combustibilii necesari pentru funcționarea acestora sunt ușor de procurat, iar centralele pot fi folosite cu ușurință de oricine.

Cele mai eficiente centrale pe combustibil sunt cele pe peleți. Prețul pentru peleți este mult mai mic decât cel plătit pentru lemne sau cărbuni. În plus nu ai nevoie de spații de depozitare a peleților, cum se întâmplă în cazul lemnelor.

Pe de altă parte, o centrală pe lemne depinde de calitatea lemnului. Pentru o eficiență optimă și durabilitate în timp este important să folosești lemn de calitate, care să nu fie verde sau umed. În caz contrar eficiența centralei scade până la jumătate.

Și în cazul centralelor GPL este foarte importantă sursa de alimentare. O astfel de centrală folosește combustibilul format dintr-un mix de hidrocarburi care rezultă prin procesul de rafinare a petrolului. Prin urmare este important să fii atent de unde îl achiziționezi că este de calitate.

Avantajele și dezavantajele centralelor termice

Acum, că știi câte tipuri de centrale termice există și cu ce se diferențiază una față de cealaltă, este momentul să vorbim și despre avantajele și dezavantajele de a avea o centrală termică, indiferent de tipul acesteia.

Avantaje:

La casă încălzire este mai eficientă cu o centrală termică spre deosebire de încălzirea cu clasicele sobe pe lemne. Procesul este mai ușor și temperatura se menține pe tot parcursul zilei.

Dacă stai la bloc nu mai depinzi de agentul termic de încălzire care, în ultimii ani, este tot mai defectuos.

Beneficiezi tot timpul de apă caldă, fără a avea surpriza de a rămâne fără aceasta.

Dezavantaje:

În momentul instalării trebuie refăcută rețeaua de țevi din locuință.

Costul centralei și al instalării acesteia pot fi destul de mari, însă merită tot efortul.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase