Home » Advertorial » 6 sfaturi pentru îngrijirea bijuteriilor

6 sfaturi pentru îngrijirea bijuteriilor

6 sfaturi pentru îngrijirea bijuteriilor
Bijuteriile sunt unul dintre cele mai intime și prețioase accesorii ale noastre
Publicat: 06.05.2022

Curățarea și îngrijirea atentă a bijuteriilor înseamnă că vă veți bucura de frumusețea lor pentru totdeauna.

Bijuteriile sunt unul dintre cele mai intime și prețioase accesorii ale noastre. Înțelegerea modului de îngrijire și de protejare a acestor bijuterii prețioase poate face o mare diferență în menținerea frumuseții acestora și în păstrarea strălucirii bijuteriilor de familie pentru generațiile următoare.

Aveți grijă la lumină și căldură

La fel cum razele nocive ale soarelui ne pot afecta pielea, lumina și căldura pot afecta durabilitatea și culoarea unei pietre prețioase colorate. În timp și în exces, acestea pot, de asemenea, să decoloreze sau să deterioreze unele pietre prețioase, cum ar fi ametistul, kunzitul, topazul și bijuterii din cochilie. Perlele și alte materiale delicate, cum ar fi fildeșul, se vor decolora în cazul unei expuneri extreme la lumină. Alte pietre prețioase, în special chihlimbarul, se pot întuneca în timp atunci când sunt expuse la prea multă lumină.

Căldura excesivă și schimbările bruște de temperatură pot, de asemenea, fractura unele pietre prețioase. Căldura poate elimina cu ușurință umiditatea naturală de care aceste pietre prețioase au nevoie pentru a-și păstra frumusețea. Perlele, de exemplu, se pot usca, crăpa și decolora. Opalele pot deveni albe sau maro, pot dezvolta fisuri mici și își pot pierde jocul de culori.

Păstrați-vă bijuteriile departe de substanțe chimice

Expunerea la substanțe chimice poate deteriora sau decolora metalele prețioase bijuterii din argint, aur și platină – și poate afecta unele pietre prețioase colorate. Chiar și substanțele de zi cu zi, cum ar fi fixativul de păr, loțiunea, parfumul sau alte produse cosmetice, pot conține substanțe chimice care vor deteriora permanent suprafața perlelor dumneavoastră și a altor pietre prețioase delicate sau poroase (cum ar fi turcoazul).

Bijuteriile fine trebuie îndepărtate înainte de a vă scufunda într-o piscină cu clor sau înainte de a folosi detergenți de uz casnic. Multe dintre aceste produse de curățare conțin amoniac, care poate fi prea dur pentru pietre prețioase delicate sau bijuterii de epocă. Înălbitorul cu clor, un alt solvent de uz casnic obișnuit, poate să piardă sau să deterioreze aliajele de aur.

Acordați o îngrijire specială bijuteriilor tratate

Multe pietre prețioase colorate sunt tratate în mod obișnuit pentru a îmbunătăți aspectul culorii și clarității. Aceste tratamente pot fi afectate în mod negativ de căldură, solvenți, aburi și aparate de curățare cu ultrasunete. A ști dacă piatra dvs. prețioasă a fost tratată este primul pas pentru a ști cum să o îngrijiți. Aici intervine un raport GIA – acesta conține informații importante despre piatra dvs. prețioasă și despre orice tratamente detectabile la care ar fi putut fi supusă.

Utilizați cu prudență aparatele de curățare cu ultrasunete

Deși puteți achiziționa un aparat de curățare cu ultrasunete profesional pentru destul de puțin, trebuie să știți că nu toate pietrele prețioase și bijuteriile pot fi curățate în siguranță în acesta.

Aparatele de curățare cu ultrasunete nu trebuie folosite pentru a curăța:

  • Pietre prețioase cu rupturi care ating suprafața și care au fost umplute cu o substanță precum ulei, rășină sau un material asemănător sticlei
  • Materiale gemene organice, cum ar fi perlele, coralul, fildeșul sau chihlimbarul
  • Pietre prețioase care au fost acoperite cu o substanță nepermanentă, cum ar fi plasticul sau ceara
  • Unele pietre prețioase tratate termic
  • Pietre prețioase care sunt sensibile la căldură și la schimbările de temperatură, indiferent dacă sunt tratate sau nu. Printre aceste pietre prețioase se numără tanzanitul, feldspatul (piatra soarelui și piatra lunii), fluoritul, iolitul, kunzitul, lapis lazuli, malachitul, opalul, topazul, turcoazul, zirconul și altele.

Mai mult, vibrația generată de aparat poate uneori să scuture pietre prețioase sau să ciobească pietre prețioase care sunt montate cu centurile atinse.

Acest tip de curățare este cel mai bine lăsat pe seama profesioniștilor în bijuterii care cunosc diferite materiale de pietre prețioase și care înțeleg când și cum să folosească în siguranță aparatul de curățare cu ultrasunete.

Cele mai sigure metode de curățare sunt și cele mai ușoare

Majoritatea tipurilor de bijuterii cu pietre prețioase colorate pot fi curățate cu apă caldă, detergent de vase blând și o perie moale. Se poate folosi, de asemenea, un aparat de curățare dentară cu apă pulsată și o cârpă moale, fără scame. Asigurați-vă că vă clătiți bijuteriile într-un pahar cu apă pentru a elimina soluțiile de curățare, deoarece riscați să pierdeți pietrele libere – sau chiar o întreagă bijuterie – dacă le clătiți direct în chiuvetă.

Pe de altă parte, pietrele prețioase moi, cum ar fi perlele, se pot zgâria cu ușurință. Folosiți o pensulă de machiaj nouă și curată și apă caldă cu detergent pentru a le curăța delicat. Așezați un șir de perle pe un prosop pentru a le usca. Firul de mătase umed se poate întinde – și poate atrage murdăria – așa că nu atingeți șirul până când nu este complet uscat. Perlele purtate des ar trebui să fie reîncordate o dată pe an.

Depozitați-vă bijuteriile în siguranță

Depozitarea corectă a bijuteriilor este adesea trecută cu vederea. Bijuteriile nu ar trebui să fie niciodată aruncate într-un sertar sau deasupra unei comode – se produc zgârieturi și pietre prețioase deteriorate.

Majoritatea bijuteriilor vin într-o cutie sau într-un sac de la magazin, care este un loc perfect pentru a le păstra. Bijuteriile din argint, de exemplu, ar trebui păstrat într-o pungă sau o cârpă anti-tarnish. Cutiile de bijuterii care dispun de fante individuale căptușite pentru inele și elemente pentru agățarea colierelor și brățărilor sunt, de asemenea, ideale.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase