Home » Advertorial » Cum a început istoria toreadorilor?

Cum a început istoria toreadorilor?

Cum a început istoria toreadorilor?
Publicat: 30.05.2022

Luptele cu tauri fac parte din istoria Spaniei de câteva secole, însă varianta cea mai întâlnită a luat naștere undeva în secolul al XVI-lea.

Conform istoricilor însă, luptele între oameni și animale au început undeva în anul 1500 înainte de Hristos. Pe atunci, oamenii efectuau un ritual de sacrificare a animalelor pe care le închinau zeilor. Alte dovezi legate de luptele între oameni și tauri datează dintre anii 415 și 711, când vizigoții din regiunea Pirinei obișnuiau să aibă astfel de dueluri.

Totuși, coridele au apărut abia în secolul al XVI-lea. Un rol important l-a avut Fernando al VII-lea, cel care a încurajat școlile de toreadori. Astfel, luptele în coridă au devenit tot mai populare în Spania în secolele XVI – XVIII. În acel moment, sezonul coridelor debuta în Duminica Învierii și se încheia toamna, în ziua în care se sărbătoreau Sfinții Mihail și Gavril. Apogeul era însă în luna aprilie, când avea loc festivalul La Feria de Abril, moment în care cei mai buni toreadori pătrundeau în carieră.

Conform formatului de luptă, taurul era rănit la începutul luptei, în așa fel încât șansele combatanților să fie apropiate. Oamenii care intrau în luptă erau numiți toreadori, în timp ce învingătorii primeau denumirea de matadori. Astfel, câștigătorii luau urechile taurului și le arătau publicului după ce le tăiau.

Toridele sunt mai rar întâlnite, dar încă sunt prezente în filme și jocuri

Luptele în toridă au stârnit un interes ridicat nu doar pentru cei care veneau în număr mare și umpleau arenele, dar și în industria cinematografică sau cea a jocurilor. Filme cunoscute în care au fost prezentate lupte în coridă sunt Once Upon a Time în Mexico (2003), Ferdinand (2017) și Bolero (1984). În plus, au apărut și jocuri de pacanele care au legătură cu luptele în coridă. Un exemplu este jocul El Toreo, pe care compania GameArt l-a lansat în 2017. Are o coloană sonoră foarte interesantă, ce conține sunete cu tropăitul unu taur la fiecare spin, dar și cu uralele de bucurie ale matadorilor.

Dar în ultimii ani popularitatea luptelor cu tauri a devenit ceva mai scăzută însă, chiar dacă are o istorie bogată. Potrivit datelor publicate de Forbes, în Spania au fost 1.521 de lupte în 2018. Doar 8% din populația Spaniei a mai vizitat astfel de evenimente, dintre care 5.9% la lupte și restul la curse de tauri.

Percepția ibericilor față de lupte s-a schimbat. 65% dintre ei spun că nu mai sunt interesați de luptele cu tauri. În schimb, doar 5.9% au afirmat că interesul lor pentru un astfel de eveniment este ridicat, iar ceilalți au declarat că interesul este moderat.

La nivel legislativ, Congresul Spaniei a decis în 2013 că luptele cu tauri fac parte din obiceiurile culturale ale țării. Astfel, luptele în coridă erau percepute ca o metodă culturală. Situația rămâne însă controversată întrucât mai multe asociații pentru protecția animalelor au decis interdicția lor. De aceeași părere sunt și conducătorii unor regiuni.

Concret, în Catalunia s-a interzis în 2012 organizarea coridelor, dar decizia a fost anulată patru ani mai târziu de Curtea Constituțională a Spaniei. Situația s-a repetat și în Mallorca în 2017, dar un an mai târziu aceeași instituție a revocat-o. Pentru autoritățile din Spania, luptele de acest gen fac parte din bogăția culturală a țării, motiv pentru care doresc să continue.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase