Home » Advertorial » Știi cum să alegi încălțămintea de vară pentru copiii tăi?

Știi cum să alegi încălțămintea de vară pentru copiii tăi?

Știi cum să alegi încălțămintea de vară pentru copiii tăi?
Foto: @Julian Hochgesang/Unsplash
Publicat: 05.08.2022

Nu toți pantofii sunt la fel de recomandabili, mai ales pentru un picior în formare, cum este cel al unui copil. Acestea sunt caracteristicile de care trebuie să se țină cont, în funcție de vârstă, pentru a beneficia de o bună sănătate a picioarelor copiilor.

Șlapii fără suport pentru gleznă, sandale sport, saboți, pantofi închiși, balerini, adidași? Posibilitățile de a încălța picioarele copiilor în timpul verii sunt foarte diverse. Dar nu toate sunt recomandate.

Când încă nu pot merge

Cel mai bun pantof atunci când bebelușul nu este încă capabil să meargă este niciunul. „Nu recomandăm încălțăminte pentru copiii care nu au făcut 10-15 pași pe cont propriu. Ideal ar fi ca aceștia să meargă desculți”, explică experții.

Pe suprafețe precum iarba sau plaja, acest lucru este deosebit de important. În cazul în care există alte suprafețe pe care există riscul de tăieturi sau alte pericole, experții recomandă să căutați un pantof care „simulează cât mai mult posibil picioarele goale”. În acest sens, așa ar trebui să fie încălțămintea:

– Foarte flexibilă

– Cu o talpă subțire din material textil

– Foarte respirabilă (confecționată din țesături naturale care permit acest lucru, cum ar fi bumbacul sau pielea)

În acest stadiu, copiii mici nu au nevoie de nimic altceva. De fapt, unele practici utilizate în mod obișnuit în încălțăminte, cum ar fi utilizarea contraforturilor laterale și de gleznă pentru bebelușii care încep să meargă, sunt acum puse sub semnul întrebării de mulți specialiști.

Astfel, podologii pediatri se referă la modul în care, în condiții normale (absența patologiei sau a oricărei alterări specifice), organismul are toată capacitatea de a merge singur. „Structura piciorului este perfect proiectată; tot ceea ce oferim din exterior este artificial. Când învață să meargă, copilul trebuie să cadă, să se ridice și să meargă din nou”, subliniază aceștia.

Ghete fotbal copii – oferte

Când deja merg cu ușurință

În momentul în care copilul merge deja liber, alegerea încălțămintei potrivite va fi determinată de tipul de activitate pe care o va desfășura. Dacă va fi în contact cu apa, este important să căutați încălțăminte care se usucă rapid, astfel încât excesul de umiditate să nu provoace alte probleme la nivelul picioarelor. De exemplu, pentru plajă, cei mici pot purta botine sau saboți pentru a evita rănile dacă merg în zone stâncoase, iar pentru uzul zilnic, o pereche de sandale.

Până la vârsta de trei sau patru ani, idealul este, potrivit pediatrilor:

– Talpă subțire, maxim 3-4 milimetri

– Cu suficient spațiu pentru degetele de la picioare (asigurați-vă că vârful nu este îngust)

– Permite mișcarea liberă a piciorului

Începând cu această vârstă, este posibil să se folosească un fel de contor, în funcție de activitatea specifică pe care o va face copilul.

Ghete fotbal copii – oferte

Aveți grijă cu șlapii

Nu este recomandat (la această vârstă sau la orice altă vârstă) șlapii în care călcâiul nu este bine fixat. Aceștia solicită mușchii, deoarece trebuie să te asiguri că șlapii nu alunecă, iar acest lucru face ca degetele de la picioare să devină „gheare”. Acest lucru poate duce la călătorii periculoase și la alte probleme de sănătate. „Ei pot merge cu degetele de la picioare descoperite (atâta timp cât nu au tendința de a merge în vârful picioarelor), dar susținerea călcâiului este esențială”, mai spun specialiștii.

În general, este important ca încălțămintea pentru copii să nu fie o replică a celei pentru adulți, ci o miniatură, avertizează experții. În acest sens, pediatrii explică faptul că, în ultima vreme, se comercializează un tip de încălțăminte pentru copii cu un toc mai înalt. În mod ideal, încălțările pentru copii nu ar trebui să aibă călcâi sau toc, deoarece cu cât zona călcâiului este mai groasă, cu atât crește riscul de a avea o poziție înainte și de scurtare a mușchilor.

– Șlapii și sandalele pentru plajă ar trebui să fie folosite doar pentru a merge la plajă sau la piscină și nu ar trebui purtate în afara acestor perioade, deoarece utilizarea prelungită poate afecta picioarele și coloana vertebrală a copiilor

– Mărimea trebuie să fie exact mărimea piciorului, nu mai mare sau mai mică

– Șlapii sau sandalele trebuie să se potrivească piciorului pentru a evita posturile proaste și căderile, de preferință cu o bandă elastică în jurul gleznei

– Ar trebui să alegem un tip de pantofi sau de sandale în funcție de fiecare etapă a copilăriei. Șlapii, de exemplu, nu sunt recomandați pentru cei mai mici copii

– În cazul bebelușilor care nu merg sau nu se târăsc, nu ar fi indicată nici folosirea de șlapi (sau orice alt tip de încălțăminte), deoarece piciorul trebuie să crească fără lovituri care să-i modifice dezvoltarea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase