Home » Advertorial » Paste și tartă cu brânză, două rețete pentru o după-amiază de week-end reușită

Paste și tartă cu brânză, două rețete pentru o după-amiază de week-end reușită

Paste și tartă cu brânză, două rețete pentru o după-amiază de week-end reușită
Credit foto: Karolina Kolodziejczak via Unsplash
Publicat: 14.09.2022

Acum, când a venit toamna, se lasă răcoarea și petrecem tot mai multe zile de week-end acasă, pe relaxare și odihnă, două rețete italiene simple, ușoare și delicioase pot transforma o sâmbătă sau o duminică într-o zi perfectă. Mai întâi, paste cu ciuperci și brânză italiană, iar la desert o torta di Ricotta, un fel de plăcintă (tartă) cu brânză dulce italiană.

Paste cu ciuperci și brânză italiană. Rețetă italiană ușoară

Ingrediente:

– 300 grame paste rigatoni

– 400 grame ciuperci proaspete tăiate felii

– 2 căței de usturoi

– 35 grame de unt

– 80 grame vin alb sec

– sucul de la o jumătate de lămâie

– 200 ml. smântână lichidă sau smântână de gătit

– 1 linguriță de făină de grâu

– 1 linguriță de muștar

– brânză italiană maturată Grana Padano pentru a fi rasă

– pătrunjel proaspăt

– sare și piper negru proaspăt măcinat (după gust)

Cum se prepară paste rigatoni cu ciuperci și sos de brânză. Pastele cu ciuperci sunt unul dintre marii clasici ai bucătăriei italiene.

Ne-am apucat de treabă cu această rețetă, alegând pentru prepararea ei paste scurte rigatoni. Acest tip de paste cu nervuri reține mai bine aromele și sosul la suprafață, motiv pentru care credem că sunt perfecte pentru acest tip de mâncare.

Și dacă există o rețetă paste care triumfă acasă, este această rețetă foarte simplă, cu aer de toamnă. Vom pregăti un sos cu ciuperci și smântână, ușor aromat cu muștar, brânză, vin alb și o notă citrică de lămâie. Rețeta este completată cu fantastica brânză Grana Padano, care adaugă acel gust și miros caracteristic bucătăriei italiene.

Combinația dintre o ciupercă ușoară și versatilă cu un produs mai gros și mai onctuos, cum este smântâna, se combină perfect. În acest fel reușim să creăm un sos dens și aromat, care se va potrivi perfect cu rigatoni.

Prepararea sosului de ciuperci

Curățați ciupercile de murdărie sau chiar spălați-le dacă sunt foarte murdare. Se taie ciupercile curățate în felii. Se încălzește jumătate din unt într-o tigaie mare. Adăugați ciupercile tăiate felii și usturoiul tăiat mărunt. Sotați ciupercile până când vedeți că prind culoare. Se dau apoi deoparte.

În aceeași tigaie, adăugați restul de unt și încălziți-l. Adăugați făina și gătiți până când se rumenesc. Se amestecă astfel încât să nu se lipească de fundul vasului.

Când făina este rumenită, se adaugă sucul de lămâie, muștarul și vinul. Se amestecă pentru a se combina. Se adaugă smântâna și, amestecând constant la foc mic, se fierbe timp de 3 sau 4 minute.

Adăugați ciupercile, asezonați cu sare și piper și lăsați să se gătească cu sosul timp de 2 sau 3 minute. Se adaugă o cantitate bună de pătrunjel tocat și un vârf de cuțit de brânză Grana Padano rasă. Se amestecă bine pentru a se combina.

Gătitul pastelor

Se încălzește într-o cratiță un litru de apă pentru fiecare 100 g de paste. Aceste proporții, care sunt de obicei indicate pe ambalaj, ajută la evitarea lipirii pastelor. Nu este necesar să adăugați ulei în apa de gătit pentru a preveni lipirea pastelor.

Când apa începe să fiarbă, adăugați o mână generoasă de sare, aproximativ 2 linguri pentru fiecare 500 de grame de paste. Apoi se adaugă rigatoni, deodată, toate împreună, amestecând puțin cu o lingură de lemn.

Gătiți rigatoni timp de 13 minute pentru ca pastele să fie „al dente” sau exact cât trebuie. După ce pastele sunt fierte, se scurg imediat.

Servitul pastelor cu ciuperci și brânză

Putem servi pastele direct în farfurii individuale și le putem însoți cu o porție de sos de ciuperci și le putem acoperi cu brânză Grana Padano rasă.

Alternativ, se toarnă pastele proaspăt fierte peste sosul de ciuperci, se amestecă bine și se servește cu brânză Grana Padano rasă, după gust.

Sfaturi pentru rigatoni delicioase cu sos de ciuperci

Nu faceți această rețetă cu ciuperci din conservă, atâta timp cât puteți folosi proaspete.

Această rețetă este cu adevărat câștigătoare dacă exagerați puțin cu piper negru proaspăt măcinat, cu siguranță în stil italian. Îi va da un gust delicios care se potrivește de minune cu brânza și sosul.

Orice moment este bun pentru a pregăti acest fel de mâncare, dar cu siguranță cu prietenii sau familia și în weekend este cea mai bună opțiune. Un vin bun alături și vom avea o cină de lux.

Reteta placinte cu branza (sau cheescake) numite Torta di Ricotta

Torta di Ricotta se prepară în mod similar cu alte prăjituri sau plăcinte cu brânză, dar ceea ce o face diferită este textura și aroma brânzei Ricotta, o brânză italiană folosită atât în preparatele dulci, cât și în cele sărate. Ricotta înseamnă „gătit de două ori”, fiind făcută din zerul scurs în timpul producției de mozzarella și provolone.

Baza:

– 125 g făină

– 50 g de brânză ricotta

– 50 g de unt la temperatura camerei

– 100 g zahăr

– 1 linguriță de sare

Crema de brânză:

– 450 g de brânză ricotta

– 100 g zahăr

– 25 g făină tare

– 6 ouă

– 1 vârf de cuțit de sare

– sucul de la o jumătate de lămâie

– 1/2 linguriță de esență de vanilie

Glazură:

– 150 g cireșe

– 2 lingurițe de făină de porumb

– sucul de la 1 lămâie

– 75 g zahăr

Preîncălziți cuptorul la 170º.

Baza:

Amestecăm toate ingredientele pentru a forma un aluat ușor cu care acoperim fundul unei forme de copt.

Crema de brânză:

Se amestecă toate ingredientele până când se obține un amestec omogen și se toarnă peste baza formei.

Se dă la cuptor pentru 20-25 de minute, nu trebuie să se întărească complet în centrul tartei. Se lasă să se răcească și se pune la frigider, cel mai bine de la o zi la alta.

Glazură:

Se spală cireșele și se îndepărtează sâmburii.

Se amestecă sucul de lămâie cu făina de porumb. Într-o tigaie, la foc mediu, se călesc cireșele cu zahărul și amestecul de lămâie, amestecând continuu, timp de aproximativ 10 minute.

Se servesc bucățile de tartă cu 1 sau 2 linguri de glazură din amestec de cireșe.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase