Home » Advertorial » Cinci beneficii ale consumului de lapte

Cinci beneficii ale consumului de lapte

Cinci beneficii ale consumului de lapte
Sursa foto: Daniel Sinoca via Unsplash
Publicat: 13.12.2022

Consumul de lapte este o modalitate bună de a-ți lua doza de calciu, dar beneficiile laptelui nu se opresc aici. Laptele oferă, de asemenea, proteine, vitamine îmbogățite și multe altele. Laptele oferă nutriție pentru întreaga familie.

1. Laptele menține densitatea osoasă

Laptele este o sursă excelentă de calciu și fosfor, care sunt necesare pentru dezvoltarea și menținerea unor oase și dinți puternici și sănătoși. Acestea reduc riscul de osteoporoză și de fracturi osoase mai târziu în viață. Laptele promovează sănătatea oaselor.

2. Laptele favorizează creșterea musculară

Principalele proteine din lapte sunt cazeina și zerul. Ambele ajută la construirea masei musculare slabe și la reducerea grăsimii corporale.

3. Laptele conține vitaminele B

Laptele este bogat în vitamina B12, riboflavină (vitamina B2) și niacină (vitamina B3) care ajută la transformarea alimentelor în energie. Vitamina B12 este, de asemenea, necesară pentru formarea globulelor roșii și pentru funcționarea normală a sistemului nervos central.

4. Laptele este adesea îmbogățit cu alți nutrienți

În lapte se adaugă de obicei și alți nutrienți, inclusiv vitaminele A și D. Vitamina A este esențială pentru o bună vedere și stimulează sistemul imunitar, în timp ce vitamina D îmbunătățește capacitatea organismului de a absorbi calciul.

5. Laptele poate proteja împotriva bolilor cronice

Într-un articol publicat în 2016 în revista Food and Nutrition Research, cercetătorii din Europa au analizat dovezile științifice din studiile existente privind efectele laptelui și ale produselor lactate asupra sănătății.

Dovezile disponibile au sugerat că aportul de produse lactate este asociat cu un risc mai mic de obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă, precum și cu cancere de colon, vezică urinară, gastric și de sân. Analiza lor a găsit foarte puține cazuri raportate de efecte adverse.

Întrebări frecvente despre consumul de lapte

Cât de mult lapte pe zi ar trebui să bei?

Doza zilnică recomandată de calciu este de 800 mg pe zi pentru persoanele cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani. Adulții mai în vârstă ar trebui să consume mai mult (1.000mg), deoarece îmbătrânirea poate cauza pierderea de os. Acest lucru înseamnă consumul a două-trei porții zilnice de produse lactate în cadrul unei diete echilibrate – nu mai mult de trei pahare de 250 ml de lapte în fiecare zi.

Există un moment anume pentru a bea lapte?

Laptele poate fi băut în orice moment al zilei – poate fi turnat peste cerealele de la micul dejun, consumat ca o gustare după-amiaza sau savurat cald seara. Nu trebuie să ne bazăm doar pe lapte pentru a ne asigura aportul de calciu recomandat. De exemplu, înlocuirea unui pahar de lapte cu o cană de iaurt sau două felii de brânză oferă același beneficiu.

Chef Radu Dumitrescu: reteta de placinte cu branza

Intoleranța la lactoză

A nu putea digera laptele de vacă și alte produse lactate precum iaurtul sau unele brânzeturi este o realitate pentru multe persoane.

Intoleranța la lactoză – o afecțiune în care organismul nu produce suficient de mult din enzima lactază care descompune lactoza, un zahăr natural din produsele lactate – este destul de răspândită în rândul populației.

În unele comunități, până la 90 la sută dintre adulți pot fi predispuși genetic la intoleranță la lactoză. Consumul de lactate provoacă simptome ușoare până la severe, cum ar fi crampe abdominale, balonare, flatulență și diaree.

Prin evitarea produselor lactate, persoanele intolerante la lactoză pot preveni aceste simptome neplăcute. Cu toate acestea, dacă nu mănâncă sau nu beau înlocuitori fără lactate, ar pierde mai multe beneficii pentru sănătate.

Alternative la lapte pentru persoanele cu intoleranță la lactoză

În timp ce consumul de lapte de vacă obișnuit poate fi exclus pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, există alternative fără lactate.

Laptele fără lactoză este obținut prin adăugarea de enzime de lactază, astfel încât lactoza este deja descompusă în zaharuri simple în momentul în care este consumată. Acest lucru le permite băutorilor să se bucure de bunătățile produselor lactate fără a se confrunta cu simptome negative. Cu toate acestea, gustul său mai dulce și mai „artificial” face ca laptele fără lactoză să fie mai puțin plăcut la gust.

Există, de asemenea, diverse tipuri de lapte fără lapte, pe bază de plante. Unul dintre cele mai populare tipuri de lapte fără produse lactate este laptele de soia. Laptele de soia se apropie cel mai mult de lapte în ceea ce privește conținutul de proteine. Are un conținut scăzut de grăsimi saturate și este, de asemenea, îmbogățit cu calciu și vitamina D. Cele mai multe alte opțiuni ne-lactoase nu au unele dintre aceste substanțe nutritive.

Alte alternative pe bază de plante sunt laptele de migdale, laptele de orez și laptele de cocos. Laptele de migdale și laptele de orez nu au grăsimi saturate și abia dacă conțin proteine. Laptele de cocos este bogat în grăsimi saturate și nu are proteine. Cu excepția laptelui de migdale, aceste alte opțiuni nu sunt, de asemenea, bogate în mod natural în calciu.

Ia în considerare și iaurt fără lactoză. Caută-l pe cele pe a cărui etichetă scrie „culturi active vii” sau „probiotice”. Aceste bacterii sunt esențiale, deoarece se hrănesc cu zahăr și vor consuma o mare parte din lactoză. Alege iaurtul gras, deoarece acesta are aproximativ 8,5 g de lactoză pe porție.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase