Home » Advertorial » Beneficiile nutriționale ale icrelor

Beneficiile nutriționale ale icrelor

Beneficiile nutriționale ale icrelor
Sursa foto: Sebastian Pena Lambarri via Unsplash
Publicat: 13.02.2023

Dacă te gândești la icre de pește, îți poți imagina probabil o cină elegantă cu caviar scump. Cu toate acestea, caviarul nu este esențialul în materie de ouă de pește, ci există o mulțime de opțiuni pe care ni le putem permite. O bucurie, ținând cont că beneficiile consumului de icre sunt uimitoare.

Ouăle de pește, cunoscute și sub numele de icre, sunt un aliment incredibil, bogat în micronutrienți și acizi grași Omega-3. Și, spre deosebire de uleiul de ficat de cod fermentat (celălalt aliment derivat din pește atât de nutritiv încât contează ca supliment), ele sunt chiar gustoase, fie ca atare, fie ca ingredient în tot felul de rețete.

Icre și nutriție

Oul poate proveni de la toate tipurile de pești, inclusiv de la sturionul beluga (caviar adevărat), alte tipuri de sturioni (sursa multor imitații de caviar), somon (ouăle roșii-portocalii din sushi), hering și crap. Unele crustacee, cum ar fi homarii, produc, de asemenea, ouă comestibile cunoscute tehnic sub numele de corali, datorită culorii lor. În timp ce icrele adevărate (sau icrele tari) provin doar de la peștii femele, unele piețe oferă și icre moi, care sunt lăptișorul sau sperma peștilor masculi. Toate diferitele tipuri de icre sunt foarte hrănitoare, chiar si cele de hering, dar icrele de somon și de crap sunt mult mai accesibile pentru majoritatea oamenilor decât caviarul. Sunt, de asemenea, mai ecologice – pescuitul excesiv a epuizat populațiile naturale de sturioni beluga extrem de mult.

Din punct de vedere nutrițional, icrele de pește au un beneficiu important în comun cu suplimentele de ulei de pește: sunt foarte bogate în grăsimi antiinflamatorii Omega-3. Deoarece icrele sunt o sursă naturală a acestor grăsimi, ele întrec chiar și un supliment în ceea ce privește calitatea nutrițională, deoarece există un risc mult mai mic ca grăsimile să se oxideze în timpul procesării.

La fel ca majoritatea alimentelor, și aceste icre au mai multe beneficii nutriționale. Fiind una dintre puținele surse alimentare de vitamina D (altele includ ouăle de găină și peștii grași de apă rece), aceste icre sunt un excelent supliment alimentar, mai ales în timpul iernii. La fel ca și Omega-3, vitamina D este chiar mai bună dintr-un aliment integral decât dintr-un supliment, deoarece versiunea integrală conține alte vitamine și minerale într-o formă neprocesată, fără umpluturi sau aditivi. De fapt, grăsimile Omega-3 și vitamina D din icre chiar lucrează împreună, deoarece vitamina D este solubilă în grăsimi, astfel încât grăsimile sănătoase ajută organismul tău să o absoarbă și să o folosească.

De asemenea, icrele sunt bogate în vitamina B12, unul dintre cei mai importanți micronutrienți pentru sănătatea mintală și dezvoltarea creierului. Ca și alte fructe de mare, conțin o cantitate substanțială de seleniu, un micronutrient greu de obținut altfel, cu excepția nucilor de Brazilia. Magneziul, fierul și chiar și puțin calciu completează un set deja impresionant de date nutriționale.

Chiar înainte ca oamenii să aibă nume pentru aceste vitamine, oamenii din culturile tradiționale știau deja cât de puternice erau icrele. Ouăle de pește sunt unul dintre cele mai puternice „superalimente” tradiționale pentru fertilitate, iar multe culturi făceau eforturi extreme pentru a le hrăni cu icre pe femeile lor însărcinate. Acum, chiar și specialiștii recomandă părinților să includă icre în alimentația bebelușilor lor, deși probabil că ar face mai bine să recomande asta pentru toată lumea.

Găsirea de icre bune

Poate fi o provocare să găsești o marcă bună de icre. Cel mai bun mod de a asigura calitatea și prospețimea este să obții icrele direct de la pește, de la o piață de pește adevărată. Trebuie doar să știi că unele specii de icre de pește conțin toxine care te pot îmbolnăvi. Vei dori să le eviți. Totuși, icrele proaspete sunt un lux sezonier, deoarece sunt disponibile doar primăvara, când peștii se reproduc. În restul anului, și pe tot parcursul anului, mai mulți comercianți online oferă icre care au fost pregătite în diferite moduri (de obicei prin sărare și maturare) pentru a fi conservate. Dacă urmezi această cale, asigură-te că achiziționezi un produs destinat consumului uman, deoarece icrele de pește sunt, de asemenea, folosite ca momeală și hrană în acvarii.

De asemenea, este posibil să găsești icre procesate în supermarketuri. Asigură-te că citești cu atenție etichetele: icrele în borcan sau conservă sunt adesea ambalate cu o mulțime de conservanți.

Gătitul și servirea icrelor

Atunci când gătești orice fel de alimente bogate în Omega-3, este întotdeauna mai bine să alegi o metodă de gătit care să nu distrugă Omega-3. Faptul că sunt ambalate într-un aliment întreg, în loc de un ulei izolat, ajută cu siguranță la păstrarea intactă a O3-urilor din icre. Căldura mai mică este mai bună, dar nici măcar asta nu este o garanție. În mod interesant, unele condimente par să ajute destul de mult: la 150 de grade Celsius, extractele de rozmarin și oregano au păstrat peste jumătate din Omega-3 atunci când au fost adăugate la uleiul de pește în timpul gătitului, comparativ cu 15-20% fără uleiuri.

Pentru servire, taramosalata este un fel grecesc făcută cu icre de pește – de obicei încorporează pâine veche, dar poți folosi la fel de ușor cartofi sau migdale. Este aproape ca o maioneză cu ouă de pește.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase