• Neuburg an der Donau
  Călător pe Dunăre cu Opel, ziua 7. Dunărea Germaniei şi castelele sale de poveste
  03.10.2014 |

  Ultima etapă a aventurii noastre de-a lungul Dunării ne-a dus pe drumurile care mărginesc limesul roman ce ţinea odinioară deoparte triburile germane de bunăstarea Imperiului. Aici şi-au dat viaţa în special legiunile italiene, care n-au reuşit până la urmă să ţină „barbarii” la locul lor - şi bine că n-au reuşit, pentru că ce au făcut germanii din zonă e absolut fabulos.

  citeşte mai mult
 • Călător pe Dunăre cu Opel, ziua 6. Cum i-a inspirat Dunărea pe austrieci
  02.10.2014 |

  Ne-am continuat drumul nostru de-a lungul Dunării cu Opel Insignia şi am trecut în Austria, acolo unde fluviul nu străbate doar Viena, ci formează şi o axă majoră de-a lungul căreia s-au dezvoltat treptat căile de transport. Cum ieşi din zona Vienei, poţi urma fluviul lat şi molcom printr-o sumedenie de sate şi orăşele perfect aranjate, în stilul pe care-l vei regăsi peste tot în Austria: o biserică mai mult sau mai puţin impunătoare, cu o piaţă centrală presărată cu câteva…

  citeşte mai mult
 • Pod peste Dunăre la Esztergom
  Călător pe Dunăre cu Opel, ziua 5. Cele 5 capitale dunărene ale Imperiului
  01.10.2014 |

  Obişnuiţi să vizităm Budapesta sau Viena doar pentru a le admira clădirile impunătoare, uităm că sunt enorm de multe de văzut în toată zona cuprinsă între ele şi Bratislava. Şi sunt, pentru că aici a fost polul din care s-a constituit cel mai mare imperiu care a dominat centrul Europei. Rând pe rând, oraşe de care astăzi nu am auzit au devenit capitale pentru statele care aveau să compună Imperiul Austro-Ungar.

  citeşte mai mult
 • Călător pe Dunăre cu Opel, ziua 4: Dunărea norvegiană, sau Riviera nebăgată în seamă a României
  30.09.2014 |

  De aici, începi să urci spre una dintre cele mai frumoase zone din România, ba chiar din Europa: clisura Dunării, cu Porţile ei de Fier (numite şi Porţile lui Traian), cu Cazanele vegheate de un Decebal monumental săpat în stâncă, cu satele sale-unicat, molcome şi liniştite, bucurându-se de climatul sub-mediteranean care permite creşterea aici a smochinilor, migdalilor sau chiar a arborelui ginkgo biloba!

  citeşte mai mult
 • Călător pe Dunăre cu Opel, ziua 3. De la podul lui Constantin cel Mare la Cazane
  29.09.2014 |

  A doua etapă din expediţia noastră cu un Opel Insignia Country Tourer în sus de-a lungul Dunării porneşte de la locul prin care trecea tot comerţul dintre Nord şi Sud pe vremea lui Constantin cel Mare şi ajunge până la unul dintre cele mai frumoase locuri din România: Dunărea la Cazane.

  citeşte mai mult
 • Călător de-a lungul Dunării: cu Opel Insignia Country Tourer din Deltă până la Pădurea Neagră
  26.09.2014 |

  Râul. Râul prin definiţie. Un fel de Râu al râurilor, aşa îl vedeau vechii traci, iar numele de Donaris a fost preluat, apoi, de greci şi de romani, care au avut în Danuvius însăşi Frontiera – grecii au folosit-o pentru comerţ, în timp ce romanii au întărit-o de-a lungul Europei şi au transformat-o în frontieră efectivă, otomanii s-au războit de-a lungul ei cu europenii şi asiaticii, iar europenii înşişi au creat primele instituţii comune tocmai pentru administrarea ei.

  citeşte mai mult
 • Călător pe Dunăre cu Opel, ziua 1. De la Gurile Dunării la Cernavodă
  26.09.2014 |

  Prima etapă din expediţia noastră cu un Opel Insignia Country Tourer în sus de-a lungul Dunării porneşte chiar de aici, de la Murighiol, locul în care turiştii veniţi să viziteze Delta Dunării îşi lasă maşinile şi se urcă în bărcile care-i vor duce departe de civilizaţie, în cel mai nou pământ al Europei.

  citeşte mai mult
 • Călător pe Dunăre cu Opel, ziua 2. De la Cernavodă la dunele Oltului şi podul lui Constantin cel Mare
  26.09.2014 |

  De aici, ne aşteaptă doar drumul în stare mai proastă care ne leagă de restul ţării, cu trecerea pe bac la Călăraşi şi goana pe drumurile prăfuite de lângă fosta luncă a Dunării, prea grabnic revendicată de agricultură. Opelul rezistă, că de-aia am luat cu noi un Country Tourer cu suspensii zdravene şi protecţii la drumuri grele. Câteva ore mai târziu, ajungem într-un peisaj desprins parcă de pe Lună: dunele de nisip de la confluenţa Oltului cu Dunărea.

  citeşte mai mult