Home » Cultură » Regele Mansa Musa: cel mai bogat om care a trăit vreodată pe Pământ

Regele Mansa Musa: cel mai bogat om care a trăit vreodată pe Pământ

Publicat: 27.09.2013
Cine ar crede că cel mai bogat om din istoria omenirii (cu mult mai bogat decât Bill Gates sau Carlos Slim) a trăit în urmă cu peste 600 ani? Mai mult decât atât, acesta a fost un om de culoare şi a domnit în Africa Neagră, fără să fi ştiut vreodată că a devenit în timpul vieţii sale cel mai avut om al planetei. Este vorba despre Mansa Musa Întâiul, conducătorul Imperiului Mali şi suveranul care a avut mai mult aur decât toţi regii europeni contemporani cu el.
 
Africa uitată
 
Rămasă sub colbul istoriei timp de secole, Africa sub-sahariană s-a constituit într-o lume aparte, extrem de diversificată şi, în multe privinţe neaşteptat de avansată. Spre deosebire de Europa, Nordul Africii sau Asia,  Africa sub-sahariană nu a fost niciodată unită sub una sau mai multe religii monoteiste sau un uriaş imperiu stat.
 
Unele societăţi umane africane nu prezentau caracteristicile unui stat unitar, fiind mai degrabă coagulate în jurul unei căpetenii sau familii conducătoare, care nu exercitau totuşi o autoritate centralizată asupra propriilor supuşi. Însăşi actul de a domni peste astfel de societăţi nu comporta dezideratele şi obligaţiile unui monarh european.
 
Triburile şi confederaţiile tribale africane nu aveau armate mari, nici proiecte ambiţioase de construcţie sau organizare politică la scară mare. În această lume nu existau nici măcar condiţiile propice unui comerţ organizat pe distanţe mari, cu oamenii din alte părţi ale lumii. După cum ştim, Drumul Mătăsii a ocolit Africa tropicală, iar imensitatea Saharei a oprit timp de secole contactul africanilor cu Europa şi Asia.
 
Harta tradiţională a Africii    Harta tradiţională a Africii

 
Cu toate acestea, nu toate populaţiile umane africane din acea perioadă se aflau la un nivel de organizare strict tribal. O parte dintre acestea s-au constituit în adevărate imperii, cu nimic mai prejos decât cele contemporane lor.
 
Din punct de vedere economic, nordul Continenutului Negru era deja integrat comercial în lumea mediteraneană şi cea arabă. În schimb, Africa de dincolo de Sahara era cum nu se poate mai diferită. Economiile de aici erau unele de subzistenţă, locale şi uneori doar, regionale.
 
Majoritatea populaţiilor africane aveau acelaşi sistem animist de credinţe. Acesta era universul lor religios. Oamenii credeau într-o lume controlată de spirite şi zei. Cultul strămoşilor era deasemenea foarte important.
 
Odată cu răspândirea islamului în nordul Africii, rămăseseră totuşi unele insule de creştinătate în această zonă. La urma urmei, creştinismul pătrunsese aici cu mult timp înaintea islamului. Egiptul, Nubia şi Etiopia (cunoscută pe atunci sub numele de Aksum) aveau puternice comunităţi creştine care aveau legături importante cu Bizanţul.
 
Înconjurate de musulmani şi de animişti, comunităţile creştine etiopiene s-au autoizolat în zonele înalte unde au supravieţuit cu succes de-a lungul timpului şi au creat o cultură proprie, caracterizată în principal prin fabuloasele biserici săpate în piatră.
 
Vârsta de aur a regatelor africane
 
La sud de Sahara au apărut aşa numitele regate de aur africane. Cele mai mari şi mai puternice au fost regatele Mali şi Ghana, care nu au avut aceleaşi graniţe precum statele moderne care poartă aceleaşi nume, ci unele cu mult mai întinse.
 
Comerţul trans-saharian a fost revoluţionat între secolele 3-5 după Hristos, pein intermediul triburilor berbere care au  introdus cămila dromader în regiune. Ulterior, neguţătorii din Ghana şi Mali au creat un drum între resursele de sare din nordul continentului şi zăcămintele uriaşe de aur din zona sub-sahariană. Legătura i-a integrat în sfera de influenţă a lumii mediteraneene.
 
Controlul exercitat de ghanezi şi malinezi i-a propulsat rapid în rolul de mari puteri regionale, care au reuşit rapid să aibă armate redutabile şi să construiască aşezări impresionante.
 
Moscheea din Djenne    Moscheea din Djenne

 
După secolul 7, partenerii din nord ai africanilor au fost musulmanii. Dacă la început islamul a fost o religie tolerată în regiune, spre începutul secolului 11, aproape toţi regii din Ghana şi Mali se convertiseră la religia Profetului Muhammad. Cu toate acestea, marea masă a populaţiei respingea islamul, chiar dacă regii înţeleseseră beneficiile economice ale tolerării islamului, ţinând cont că acest fapt îi punea în relaţii ideale cu partenerii comerciali din nord.
 
Dinastia regală a Ghanei din acea perioadă de aur, provenea din clanul Soninke, a căror putere depindea de veacuri de cantităţile uriaşe de aur pe care le posedau.
 
Străvechi manuscris din Timbuktu    Străvechi manuscris din Timbuktu

 
Prin decret regal, regii din casa Soninke aveau drept de posesie asupra oricărei pepite de aur descoperite, în timp ce populaţia avea voie să păstreze pentru ea praful aurifer. Această formă unică de taxare a populaţiei le-a consolidat puterea timp de secole.
Situaţia avea să se schimbe în jurul anului 1200, când căpetenia clanului Malinke a sfidat autoritatea celor din familiile Soninke.
 
Faimosul rege Sundiata Keita (Prinţul Leu) Malinke, a învins şi cucerit regatul Soninke odată cu Imperiul Mali. Povestea sa, este şi în prezent cea mai importantă literatură epică vest-africană, unii exegeţi considerându-l un adevărat rege Arthur al Africii.
 
Regele Sundiata avea să fie fratele bunicului celui care a devenit, conform tuturor istoricilor şi statisticienilor cel mai bogat om care  a trăit pe această planetă, regele Mansa Musa!
 
Rege peste aurul lumii
 
Mansa Musa, adică Regele Regilor, în dialectele locale, a venit la putere în anul 1312 peste Imperiul Mali, care se întindea pe atunci pe teritoriile Mali-ului, Ghanei, Senegalului, Sudanului şi Nigerului de astăzi. În momentul în care Musa a luat puterea, Imperiul Mali controla deja rutele comerciale care făceau legătura între nordul bogat în sare şi sudul bogat în zăcăminte aurifere.
 
Cuceritor abil, Mansa Musa a reuşit să ocupe teritoriile străbătute de fluviul Niger, incluzănd în imperiul său şi importantele orşe Timbuktu şi Gao. Şi-a dus armatele spre nord până în oraşul bogat în sare Taghaza, iar spre est limitele sale depăşeau oraşul Gao până în teritoriul triburilor Hausa.
 
Pagină din faimosul Atlas Catalan din anul 1375, care îl reprezintă pe regele Mansa Musa cu o pepită de aur în mână.    Pagină din faimosul Atlas Catalan din anul 1375, care îl reprezintă pe regele Mansa Musa cu o pepită de aur în mână.

 
Strateg strălucit, acesta a mai ocupat o parte din Sudan şi a reuşit să impună pe teritoriul întregului său imperiu un sistem legislativ extrem de eficient care prevedea pedepse foarte aspre pentru orice act de violenţă şi furt. Sistemul a fost atât de eficient, încât faimosul călător musulman Ibn Batuta, care a traversat Imperiul Mali la doisprezece ani după moartea lui Musa, era uluit de siguranţa care domnea acolo la tot pasul.
 
Realizarea regelui a avut şi un puternic succes comercial care a dus la o prosperitate fără precedent pentru imperiu. Precum toţi regii care îl precedaseră Musa era musulman, cu toate acesta s-a dovedit a fi un om extrem de tolerant într-o perioadă istorică în care toleranţa religioasă era rară. Marea majoritate a supuşilor săi erau credincioşi panteonului religios al triburilor Mandinka, fapt care nu l-a împiedicat pe cel mai bogat om al lumii să le susţină religia la fel cum a susţinut şi islamul.
 
Pelerinajul său la Mecca a intrat în istorie prin fastul şi opulenţa nemaivăzută. Popasul său în Cairo a fost unul fabulos. Curând, vestea despre regele negru care arunca cu aur în oameni fără să se sinchisească de rangul lor, a străbătut întreg spaţiul musulman.
 
Când caravana lui a poposit în Egipt, regele Mansa Musa a dăruit atâta aur mulţimilor de oameni, încât a provocat scăderea preţului aurului în întreaga regiune. În Mecca şi Medina, darurile sale au destabilizat economia locală. Influxul de aur adus de Musa în inima islamului a dus la deprecierea aurului în deceniile viitoare. Fire deosebit de generoasă, Musa s-a oferit să cumpere o parte din aurul dăruit, pentru a echilibra monedele locale. Pentru prima dată în istorie, un singur om ajunsese să controleze fără voia sa preţul aurului în întreg spaţiul mediteranean.
 
Cel descris de toţi cronicarii vremii drept cel mai puternic, norocos, bogat şi temut lider african, se bucura de acest statut binemeritat pe baza înţeleptelor sale alegeri în stabilirea comerţului şi a relaţiilro diplomatice, precum şi datorită uriaşelor zăcăminte de aur ale regiunii în acele vremuri.
 
Comerţul cu aur, sare, fildeşi şi nuci de kola a adus o înflorire nemaiîntâlnită vreodată în vreun regat african.
Imperiul Mali nu mai era o putere locală, ci una regională. Sub regele Mansa Musa, ambasadorii din Mali au fost trimişi în Maroc, Egipt, Siria, şi Bizanţ.
 
Scrierea tradiţională a numelui lui Allah cu caractere arabe    Scrierea tradiţională a numelui lui Allah cu caractere arabe

 
Tot el a ordonat ridicarea a numeroase moschei, şi lui i se datorează începutul ridicării caselor de cărămidă în Africa sub-sahariană.
După moartea sa, petrecută în anul 1331, Imperiul Mali s-a destrămat treptat sub numeroase războaie civile şi atacuri din exterior.
 
Conform studiilor recente efectuate de istorici şi economişti, Mansa Musa deţinuse o avere de peste 400 miliarde $, fapt care îl propulsează pe primul lor în topul celor mai bogaţi oameni din istorie. Ca să realizăm cât de bogat a fost acest om, trebuie să ştim că ocupanţii locului doi, numai puţin celebra familie Rotschild, a reuşit să acumuleze din anul 1740 şi până în prezent, suma de 350 miliarde $.
 
Acesta a fost Mansa Musa şi faptele sale remarcabile. Cât despre aurul regelui african, acesta a dispărut cu mult înainte ca faima sa să ajungă la curţile Europei.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Analiza regelui Carol al II-lea după atacarea Franței de către Germania. „Turcia este singura noastră speranță”
Analiza regelui Carol al II-lea după atacarea Franței de către Germania. „Turcia este singura noastră speranță”
Lansare podcast Update Go4it. Cosmin Aioniță te ține la curent cu tot ce e nou în tehnologie și gaming
Lansare podcast Update Go4it. Cosmin Aioniță te ține la curent cu tot ce e nou în tehnologie și gaming
Au fost găsite „concentranții semnificative” de microplastice în testiculele umane
Au fost găsite „concentranții semnificative” de microplastice în testiculele umane
O singură turmă de zimbri din România ar putea capta CO2 de la peste 40.000 de mașini
O singură turmă de zimbri din România ar putea capta CO2 de la peste 40.000 de mașini
Cine au fost Constantin cel Mare și mama sa Elena?
Cine au fost Constantin cel Mare și mama sa Elena?
Robotul moale care imită picioarele păianjenilor
Robotul moale care imită picioarele păianjenilor
(P) Perne ortopedice pentru diverse afecțiuni – cum să alegi cea mai bună opțiune pentru condiția ta medicală
(P) Perne ortopedice pentru diverse afecțiuni – cum să alegi cea mai bună opțiune pentru condiția ta medicală
Erbicid controversat, găsit în mai bine de jumătate dintre probele de spermă
Erbicid controversat, găsit în mai bine de jumătate dintre probele de spermă
Test de cultură generală. De ce erau canarii folosiți în minele de cărbune?
Test de cultură generală. De ce erau canarii folosiți în minele de cărbune?
O descoperire cuantică ar putea încărca bateriile într-o clipită
O descoperire cuantică ar putea încărca bateriile într-o clipită
Cum vor influența schimbările climatice agricultura românească?
Cum vor influența schimbările climatice agricultura românească?
Cât va cheltui Polonia pentru a-și fortifica frontiera cu Belarus și Rusia?
Cât va cheltui Polonia pentru a-și fortifica frontiera cu Belarus și Rusia?
Cele mai frumoase mesaje și urări de Sf. Constantin și Elena!
Cele mai frumoase mesaje și urări de Sf. Constantin și Elena!
Ce salariu a primit șeful Nvidia în 2023? Acțiunile companiei au explodat!
Ce salariu a primit șeful Nvidia în 2023? Acțiunile companiei au explodat!
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
Noi funcții Google pentru Android și Maps! Anunțul făcut de companie
Noi funcții Google pentru Android și Maps! Anunțul făcut de companie
Recomandare de carte de la Bill Gates: „Dacă ești pasionat de educație, trebuie să citești această carte”
Recomandare de carte de la Bill Gates: „Dacă ești pasionat de educație, trebuie să citești această carte”
Undă verde pentru Neuralink! Compania lui Elon Musk poate implanta al doilea cip într-un creier uman
Undă verde pentru Neuralink! Compania lui Elon Musk poate implanta al doilea cip într-un creier uman