Home » Cultură » Dezvaluirile secretarei unui mare dictator

Dezvaluirile secretarei unui mare dictator

Dezvaluirile secretarei unui mare dictator
Publicat: 13.11.2014
A ramas in istorie drept o intruchipare a raului. Numarul crimelor comise la ordinul sau depaseste imaginatia, iar personalitatea sa este departe de a trezi amintiri placute. Iata insa ca cineva a dezvaluit aspecte necunoscute din viata acestui om, aspect care nu anuleaza deloc imaginea de rau dus la paroxism, dar socheaza prin viziunea infatisata.

Este vorba despre Adolf Hitler, liderul miscarii naziste. De-a lungul timpului au circulat tot felul de zvonuri referitoare la viata controversatului dictator, chiar legate si de preferintele sale alimentare. Se spune ca avea o mare pasiune pentru dulciuri si consuma zilnic un kilogram de ciocolata, iar la o ceasca de ceai punea cate 7 lingurite de zahar. Unul din cei mai mari ucigasi din istorie, este zugravit de fosta sa secretara drept o…fiinta blajina, vegetariana, si care isi iubea cu pasiune cainele!

Ultima supravietuitoare

Traudl Junge, care a murit in anul 2002, la varsta de 82 de ani a fost ultima supravietuitoare din randurile personalului care l-a slujit cu devotament, pana in ultimul moment, pe Fuhrer. Ea si-a publicat memoriile despre ultimele zile ale acestuia. Povestea lui Traudl nu este deloc una obisnuita. Tanara blonda si zvelta care abia implinise 22 de ani s-a pomenit in decembrie 1942 ca Hitler personal a desemnat-o, din sute de candidate, sa devina una din secretarele sale. Era perioada cand armatele germane sufereau infrangerea de la Stalingrad si cand a inceput decaderea hitlerismului.

Secretara a fost unul dintre martorii tacuti a ceea ce s-a petrecut in acea perioada, in cancelaria Reichului. Cand trupele sovietice au inceput sa inainteze spre Berlin, in 1945, Frau Junge, care pe atunci se numea Fraulein Humps, si-a urmat seful in buncarul aflat sub cladirea cancelariei. Acolo, in ziua de 28 aprilie 1945, ea a dactilografiat, sub dictare, ultimul document oficial al Reichului, testamentul lui Hitler. Doua zile mai tarziu, Fuhrer-ul si “partenera” sa Eva Braun, se sinucideau.

Cand si-a publicat memoriile, fosta secretara a lui Hitler a afirmat ca a asternut totul pe hartie in incercarea de a se impaca cu sine, si a insistat ca nu a stiut nimic despre exterminarea de catre nazisti a milioane de oameni nevinovati. „Ne aflam in culise si, totusi, nu aveam idee despre ce se intampla pe scena!

Recunosc, „am fost fascinata de Adolf Hitler”, scrie ea, conform altor marturii nefiind singura care a simtit “influenta magnetica exercitata de dictatorul nazist asupra femeilor”, inclusiv din randurile aristocratiei germane si chiar ale aristocratiei britanice. „Era un sef placut si un prieten care avea comportarea unui tata grijuliu. In mod deliberat am refuzat sa dau ascultare avertismentelor vocii mele launtrice si am savurat, pana la sfarsitul amar, timpul petrecut in preajma lui. Nu ma fascina ceea ce spunea, ci modul in care spunea si actiona”, dezvaluie secretara.

Citeşte continuarea pe Protv.md

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase