Home » Cultură » Afaceri şi industrii care prosperă pe seama Apocalipsei

Afaceri şi industrii care prosperă pe seama Apocalipsei

Publicat: 01.12.2014
Apocalipsa. Sfârşitul Lumii! Distrugerea finală cu toată reţeta completă alcătuită din războaie nucleare, inundaţii devastatoare, secetă, foamete, anarhie şi violenţe, ce mai! Tot reţetarul clasic care-i înspăimântă pe cei mulţi. Însă dacă mai continuăm în această notă, riscăm să pierdem din vedere faptul că unele persoane, sau mega companii au luat Apocalipsa în serios şi s-au apucat să facă bani de pe urma ei. Cu cât mai mult se tem oamenii (a se citi consumatorii) de dezastrele finale, cu atât mai mult se îmbogăţesc unele companii şi chiar ramuri ale industriei.
 
 
Petrol, gaze, apă şi bani
 
 
Pentru mulţi oameni, schimbările climatice bruşte din ultimele decade au funcţionat ca nişte adevărate chemări la luptă şi mobilizare. Oamenii descoperea ecologia peste noapte şi o mare marte din ei se tranformau deja în activişti ecologişti. În schimb, pentru cei puţini, dar bogaţi, puternici şi influenţi, frica unora de schimbările climatice cu toată fenomenologia complexă legată de ele, nu a reprezentat decât o nouă oportunitate de a face bani.
 
Bunăoară, în Groenlanda, marile companii miniere şi petroliere se întrec deja în prospecţiuni pentru a exploata toate bogăţiile până mai ieri ascunse, ale subsolului arctic. În Israel, aridizarea accelerată a dus la cercetări fără precedent în privinţa descoperiri a noi metode de a obţine apă dulce.
 
Experienţa de secole a olandezilor în privinţa digurilor maritime este luată deja în considerare de autorităţile americane care se tem de o eventuală indundare a New York-ului în urma ridicării nivelului Oceanului Planetar. Sub ochii consumatorilor îngroziţi de apocalipse pe bandă rulantă, înfloreşte şi se dezvoltă o întreagă industrie a celor care ştiu şi pot să profite din plin de spaimele omului obişnuit şi neinformat.
 
Apa este cea mai importantă resursă naturală pentru omenire.    Sursa foto: ShutterstockApa este cea mai importantă resursă naturală pentru omenire.

 
Să luăm spre exemplu topirea calotei gleciare arctice, un subiect favorit al ecologiştilor. În ultima decadă, calota polară arctică s-a micşorat cu circa 40%. Iubitorii naturii sunt îngrijoraţi de efectele acestei transformări asupra urşilro polari şi creşterii nivelului mărilro şi oceanelor. Pe de altă parte, marile companii petroliere sunt extrem de încântate că astfel au acces la câmpuri petroliere foarte bogate. US. Geological Survey estimeză că în toată regiunea Arcticii ar exista circa 47 trilioane de metri cubi de gaze naturale, plus zăcăminte naturale care conţin aproximativ 13% din totalul petrolului de pe Terra, adică echivalentul a 90 de miliarde de barili.
 
În faţa acestor adevărate comori, Rusia, SUA, Danemarca şi Canada se luptă deja pentru teritoriile respective. În anul 2007, Rusia chiar a plasat un steag din titan vopsit în culorile naţionale asupra Polului Nord, redeschizând astfel o bază militară din perioada Sovietică. În luna august a anului curent, giganţii ExxonMobile şi OAO Rosneft şi-au unit eforturile pentru a explora un zăcământ petrolier în valoare 700 milioane $. Alianţa dintre gigantul petrolier american şi omologul său rusa fost realizată în ciuda protestelor Uniunii Europene şi ale sancţiunilor americane în privinţa Rusiei.
 
A început deja exploarea hidrocarburilor din Oceanul Arctic.    Sursa foto: ShutterstockA început deja exploarea hidrocarburilor din Oceanul Arctic.

 
Alţi mari afacerişti care se îmbogăţesc deja de pe urma efectelor schimbărilor climatice, sunt şefii concernelor care au ca obiect prospectarea şi managerizarea resurselor de apă dulce. Multe regiuni de pe glob sunt deja afectate de perioade neobişnuit delungi şi de aspre de secetă. Iar pe măsură ce fenomenul de încălzire globală va dezechilibra cursul normal al precipitaţilor şi anotimpurilor, seceta se va generaliza şi accentua în multe alte regiuni de pe glob. În timp ce o parte a afaceriştilor din domeniu cheltuie sume mari pentru dezvoltarea unor tehnologii care să estompeze efectele încplzirii globale şi să stopeze seceta de proporţii cataclismice, alţi investitori consideră că pe măsură ce va fi mai puţină apă, vor fi mai mulţi bani. Pentru ei, evident…
 
Noii „Moguli ai Apei” caută să cumpere de la persoane particulare şi chiar guverne, nici mai mult nici mai puţin decât dreptul de folosire al rezervelor de pă dulce (lacuri, izvoare, rîuri, gheţari). Gigantul american New York’s Water Asset Management deja cumpără drepturi de exploatarea a apelor dulci din Europa, America de Sud şi Africa. La urma urmei, apa dulce este cel mai important element după aer pentru supravieţuirea omenirii. Iar exploararea el tot mai haotică de o populaţie mondială în continuă creştere a secătuit mult rezervele naturale. Conform rapoartelor Naţiunilor Unite, consumul de apă dulce s-a triplat în ultimii 50 de ani, şi rezervele de apă nu fac faţă cererii. Mai ales în condiţiile în care populaţia lumii va atinge curând cifra uriaşă de 10 miliarde de oameni. Care vor avea cu toţii nevoie urgentă de apă.
 
 
Frica de Apocalipsă se tratează la cumpărături…
 
 
Frica de un ipotetic sfârşit al lumii îi îmbogăţeşte fără precedent pe toţi producătorii de arme şi diverse sisteme de securitate a proprietăţii. În special în Statele Unite unde paranoia Apocalipsei se împleteşte de minune cu cultul pe care în au americanii faţă de armele de foc. Orice ghid de supravieţuire, şi orice film cu subiect apocaliptic reliefează importanţa armelor în atari situaţii. Când statul, legea şi autoritatea va cădea, armele vor fi singurele mijloace prin care oamenii se vor apăra.
 
Căci vor avea de ce să se apere, de la animale sălbatice la bande de atacatori. În plus, o armă face ca traiul în natură să fie mult mai uşor. Numai în anul 2013, vânzările de arme au atins apogeul din întreaga istorie a SUA, cu peste 21 milioane de cereri de cumpărări de arme validate de National Instant Criminal Background Check System. Industria constructoare şi vânzătoare de arme din SUA este mai mult decât încântată în faţa paranoiei apocaliptice care afectează un număr cât mai mare de cetăţeni americani. Proporţiile paranoiei nu sunt deloc exagerate, căci mulţi americani nu se mulţumesc cu una sau două pistoale sau puşti, ci deţin în propriile case arsenale uriaşe care rivalizează cu armamentul unei unităţi de tip
SWAT.
 
 
Vânzările de arme sunt într-un trend ascendent în SUA.    Sursa foto: ShutterstockVânzările de arme sunt într-un trend ascendent în SUA.

 
În acelaşi ton al febrei cumpărării de arme, este la mare modă tot ce este legat de supravieţuire. Pe piaţa occidentală este o adevărată explozie de cărţi, materiale video, emisiuni TV, echipamente şi tot ce este legat se supravieţuirea omului în condiţii ostile, fie ele în mediul urban sau în sălbăticia naturii. Prin urmare au apărut sute de forumuri de internet şi cluburi în care oamenii se întâlnesc pentru a face tabere şi expediţii în natură în scopul antrenării pentru supravieţuire în caz că va veni Apocalipsa şi societatea va colapsa. În aceste condiţii firmele şi companiile care vând orice este legat de conceptul de supravieţuire, sunt în extaz, înregistând vânzări record de la an la an.
 
Cum una dintre cele mai mari spaime ale „pasionaţilor” de apocalipse este aceea că vor dispare alimentele sau seminţele fructelor şi legumelor din prezent nu vor face faţă condiţiilor extreme provocate de schimbările climatice, firmele din domeniu au venit rapid cu soluţii, chipurile. Şi, spre groaza multora, cel mai mare succes îl înregistrează deja plantele agricole modificate genetic care să reziste cu bine, arşiţei, frigului, secetei, salinităţii şi mai ales creşterii radiaţiei ultraviolete.
 
La ora actuală, acest monopol este deţinut de şase mari corporaţii multinaţionale, pe numelel lor, Du Pont, BASF, Syngenta, Bayer, Dow şi evident, Monsanto. Şi ghiciţi ce? Cele şase concerne au toate patentele în domeniu şi nu vor să împartă cu nimeni tehnologiile de care dispun. Ce nu ştiu mulţi oameni, este că în multe state ale lumii, există legi care-i opresc pe fermieri să însămânţeze terenul cu seminţe modificate genetic provenite de la recoltele anterioare, fiind astfel obligaţi să cumpere în fiecare an seminţe vândute de cei şase grei în domeniu.
 
O viitoare Apocalipsă nu exclude deloc eventualitatea unui război devastator.    Sursa foto: ShutterstockO viitoare Apocalipsă nu exclude deloc eventualitatea unui război devastator.

 
Iar într-un viitor ipotetic ,dar care dă fiori oricui, dacă seminţele modificate genetic vor ajunge singurele care să crească în condiţii post-apocaliptice, cele şase mega companii vor controla literalmente toată hrana din lume…
 
Şi astfel ajungem şi la industria care prelucrează şi depozitează alimentele. Ramură industrială care prosperă deja şi se pare că va prospera mai mult în viitorul apropiat. Cu atât mai mult cu cât marea majoritate a oamenilor îşi poate depozita resurse de hrană doar pentru situaţii de urgenţă temporare. În schimb, există deja companii de profil specializate în depozitarea alimentelor neperisabile pentru perioade de câţiva ani la rând. Situaţie care pare perfect pregătită pentru un viitor colaps generalizat. „Apocalipsa Alimentelor” este, deci, probabil cea mai realizabilă dintre noianul de apocalipse posibile.
 
Deşi la început, doar bogaţii lumii erau capabili în a-şi asigura rezerve de alimente odată cu bunkerele aferente, în prezent există firme care s-au gândit să servească eficient şi temerile oamenilor cu venituri medii, dar care vor să se asigure alimentar şi în faţa Sfârşitului Lumii…
Depozitarea eficientă a alimentelor pe termen cât mai îndelungat a devenit în prezent, cel puţin în Statele Unite, o afacere de circa 90 miliarde $ anual. Şi este o afacere în continuă creştere, dacă luăm în considerare tendiţa pieţei.
 
Însă una dintre branşele care câştigă cei mai mulţi bani din „managerizarea apocalipselor” tagma contractorilor de dezastre. Fie că acestea din urmă sunt naturale sau provocate de om. Există în prezent şi o categorie de oameni care simt mirosul banilor acolo unde alţii mor, se chinuie sau îşi pierd toate resursele şi visele. Firmele şi companiile loc curăţă şi reconstruiesc după dezastre naturale diverse de la inundaţii la incendii sau de la războaie la explozii atomice.
 
Depozit gigantic de alimente.    Sursa foto: ShutterstockDepozit gigantic de alimente.

 
Numai că această tagmă de afacerişti fără scrupule nu se dau de la nimic în lături când vine vorba de a profita cât mai mult de nenorocirea altora. În cel mai cinic şi sublim spirit capitalist imaginabil. Acelaşi fel de corupţie, cinism politic şi financiar a fost demonstrat de aceste companii în cazul reconstrucţiei Irak-ului sau al curăţării urmelor lăsate de uraganul Katrina. Similar cu profitorii şi (uneori) generatorii de războaie, managerii dezastrelor au avut grijă să livreze unor companii precum Ashbritt şi Halliburton contracte de peste 200 miliarde$ pentru reconstrucţia de după evenimentul Katrina, în timp ce alte companii competente se ofereau să facă acelaşi lucru pentru sume considerabil mai mici.
 
Şi situaţia acesta este, după cum aminteam, în plină desfăşurare şi cu şanse mari de creştere. Aceste realităţi trebuie să ne amintească mereu că dincolo de spaimele (unele deosebit de credibile) noastre referitoare la apocalipse şi sfârşituri de lume, există mereu unii indivizi sau mega companii care abia aşteaptă să facă bani (cât se poate de mulţi) din temerile noastre. 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la Bucureşti”
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la Bucureşti”
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici cu 20%
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici cu 20%
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom