Home » Cultură » Un sceptru-măciucă extrem de rar este prezentat publicului

Un sceptru-măciucă extrem de rar este prezentat publicului

Un sceptru-măciucă extrem de rar este prezentat publicului
Publicat: 05.03.2015
Un sceptru-măciucă vechi de circa 6.000 de ani, artefact despre care arheologii spun că este o piesă extrem de rară, este expus, începând de marţi, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sceptrul-măciucă a fost prezentat, marţi, în cadrul unei expoziţii deschise la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, piesa fiind din colecţia de preistorie a instituţiei şi fiind extrem de rară în spaţiul Europei sud-estice.

Cercetătorul Horia Ciugudean a declarat, în cadrul prezentării publice a artefactului, că este vorba despre un sceptru-măciucă din piatră, prevăzut cu patru protuberanţe conice, care se fixa într-un mâner din lemn.

El a spus că piesa a fost donată muzeului în anul 1984, de către un localnic din Şard, comuna Ighiu, iar din relatările acestuia a reieşit că obiectul a fost descoperit în timpul săpării unei fântâni, în curtea casei sale.

Horia Ciugudean a explicat că sceptrele-măciuci din piatră au fost utilizate mai ales în perioada eneolitică şi în epoca bronzului pe un spaţiu vast, din Orientul Apropiat până în Europa răsăriteană, dar mai ales în zonele nordice şi vestice ale bazinului Mării Negre.

„Piesa de la Şard este, la ora actuală, cea mai vestică descoperire de acest gen din aria Europei continentale, ea având o vechime de circa 6.000 de ani”, a spus Horia Ciugudean.

Expoziţia este deschisă până la sfârşitul lunii martie.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase