Home » Cultură » Un sit arheologic cu o valoare inestimabilă a fost distrus de militanţii Statului Islamic – VIDEO

Un sit arheologic cu o valoare inestimabilă a fost distrus de militanţii Statului Islamic – VIDEO

Publicat: 06.03.2015
Militanţii grupării Stat Islamic au demolat joi situl arheologic nou restaurat al oraşului Nimrud, în nordul Irakului, cu ajutorul unor vehicule militare grele, a anunţat Guvernul, citat de Associated Press.

Ministerul irakian pentru Turism şi Antichităţi nu a oferit detalii despre amploarea pagubei, afirmând doar că gruparea continuă să „sfideze voinţa lumii şi sentimentele umanităţii” prin ultimul său act, care are loc după un atac împotriva unui muzeu din Mosul cu doar câteva zile în urmă.

Distrugerea acestui sit al unuia dintre cele mai mari oraşe din vechea Mesopotamie a reamintit de distrugerea de către talibani a unor statui ale lui Buddha în Afganistan, în urmă cu 12 ani, susţin experţii.

FOTO: Wikipedia    FOTO: Wikipedia

Nimrud a fost a doua capitală a Asiriei, un fost regat care şi-a început existenţa în jurul anului 900 î.H., parţial în Irakul zilelor noastre, şi a devenit o mare putere regională. Oraşul, care a fost distrus în 612 î.H., se află pe malul râului Tigru, la sud de al doilea mare oraş din Irak, Mosul, cucerit de Statul Islamic în iunie.

Descoperirea în anii ’80 a tezaurului asirian în mormintele regale din Nimrud a fost una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice din secolul al XX-lea.

Extremiştii Statului Islamic, care controlează o treime din Irak şi Siria, au atacat şi alte situri arheologice şi religioase, pretinzând că acestea promovează apostazia. La începutul săptămânii a apărut pe site-urile jihadiste o înregistrare video care îi arată pe militanţii Statului Islamic care distrug cu baroasele artifacte la muzeul din Mosul, generând o furie generală.

Sursă: YouTube

Anul trecut, militanţii au distrus Moscheea Profetului Younis şi Moscheea Profetului Jirjis, două mausolee antice din Mosul.

Statul Islamic a impus o versiune dură şi violentă a legii islamice în teritoriile pe care le controlează şi terorizează minorităţile religioase. Gruparea a difuzat înregistrări video care arată decapitarea unor ostatici, inclusiv jurnalişti şi lucrători umanitari occidentali.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase