Home » Cultură » Un desen cu Asterix, vândut cu 150.000 euro, în beneficiul familiilor victimelor de la Charlie Hebdo

Un desen cu Asterix, vândut cu 150.000 euro, în beneficiul familiilor victimelor de la Charlie Hebdo

Publicat: 16.03.2015
Un desen cu Asterix, vândut cu 150.000 euro, în beneficiul familiilor victimelor de la Charlie Hebdo
Un desen original cu Asterix, apărut în albumul de benzi desenate "Les Lauriers de César", a fost vândut cu 150.000 de dolari la o licitaţie organizată sâmbătă, în beneficiul familiilor victimelor atentatului de la Charlie Hebdo, a anunţat casa de licitaţii Christie's, citată de fr.news.yahoo.com.

Acest desen, inclus în al 18-lea album din seria de benzi desenate „Aventures d’Astérix le Gaulois”, publicat în 1971, a fost pus în vânzare într-o licitaţie dedicată benzilor desenate şi era estimat la un preţ cuprins între 150.000 şi 200.000 de euro.

Desenatorul Albert Uderzo, creatorul personajului Asterix, va semna acel desen, acordând şi o dedicaţie specială cumpărătorului. De asemenea, casa Christie’s a anunţat cu această ocazie că renunţă la comisionul aferent tranzacţiei.

La două zile după atentatul terorist comis pe 7 ianuarie în redacţia din Paris a săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, ai cărui jurnalişti şi desenatori au fost ucişi de extremişti islamişti pentru faptul că au publicat caricaturi cu profetul Mahomed, celebrul desenator Uderzo, retras de multă vreme din activitate şi ajuns între timp la vârsta de 87 de ani, a renunţat la tihna pensionării şi a decis să aducă la rândul său un omagiu victimelor de la Charlie Hebdo, prin intermediul a două desene publicate în presa franceză.

„Charlie Hebdo şi Asterix nu au nimic în comun. Nu îmi voi schimba stilul. Am vrut pur şi simplu să îmi exprim prietenia faţă de aceşti desenatori care au plătit cu viaţa pentru ideile lor”, spunea în ianuarie Uderzo.

Cu ocazia licitaţiei de sâmbătă de la Paris, consacrată exclusiv benzilor desenate, anumite planşe şi desene originale au fost vândute la preţuri record.

Un record mondial a fost stabilit pentru o planşă originală din povestirea „La Marque jaune” din seria „Blake şi Mortimer”, realizată de belgianul Edgar P. Jacobs (1904-1987), care a fost vândută cu preţul de 205.500 de euro, potrivit casei Christie’s.

Un alt record a fost stabilit pentru un desen din povestirea „La Foire aux immortels” a desenatorului şi scenaristului Enki Bilal, care a fost adjudecat contra sumei de 115.500 de euro.

O guaşă realizată de Jean Giraud pentru coperta albumului de benzi desenate „Le Cheval de fer” din seria „Blueberry”, a fost achiziţionată cu suma de 109.500 de euro, stabilind la rândul ei un nou record de preţ.

Licitaţia de sâmbătă seară a adus casei Christie’s încasări totale de peste 5 milioane de euro.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase