Prima pagină Cultura

Arheologii au făcut şapte descoperiri spectaculoase într-o singură lună

Redactia Descopera.ro | 03.23.2015 | ● Vizualizări: 5544

Într-o singură lună, arheologii din America de Sud, Asia, Europa şi Orientul Mijlociu au descoperit numeroase artefacte, de la o fortăreaţă secretă şi urmele unei civilizaţii dispărute, până la un oraş subteran şi resturile unui covrig din 1765. Aceste descoperiri vor contribui la o mai bună înţelegere a modului în care au trăit oamenii, în urmă cu sute, chiar mii de ani.

Un colţ de civilizaţie a fost descoperit în pădurea tropicală din Honduras

În urmă cu 1000 de ani, în mijlocul Hondurasului, un popor a construit statui uriaşe, case şi o reţea complexă de canale. Enclava, descoperită de către arheologii americani cu ajutorul tehnologiei laser, a făcut parte dintr-o civilizaţie mai mare. Împreună, aceste situri au format o comunitate activă, care a trăit cu mult timp înainte de venirea exploratorilor europeni. Cercetătorii au descoperit peste 50 de obiecte străvechi, inclusiv câteva pietre de mari dimensiuni, folosite în construcţii, capul unei statui, care seamănă cu un lup sau un jaguar, scaune din piatră pentru ceremonii şi recipiente în care au fost sculptate siluetele unor necuvântătoare precum vulturii şi şerpii. Potrivit arheologilor, comunitatea a fost activă între anii 1000 şi 1400 d.Hr. Citeşte mai multe despre această descoperire, aici.

O fortăreaţă secretă a fost identificată în sud-vestul Mongoliei

foto: Flickr/Ludovic Hirlimann

Imperiul Mongol al lui Genghis Khan, cel mai mare din istorie, s-a întins de la Marea Japoniei până Arabia şi din Siberia până în India şi Iran. Cum a controlat războinicul un asemenea teritoriu? Arheologii au descoperit o fortăreaţă secretă, folosită de Genghis Khan la extinderea imperiului, în timpul marşului spre Europa. Fortăreaţa uriaşă, localizată lângă un punct important din drumul mătăsii, a jucat un rol esenţial în aprovizionarea şi curieratul armatei Mongoliei, pe măsură ce a înaintat spre vest. În interiorul fortăreţei, care are dimensiunile a trei terenuri de fotbal şi a fost construită în 1212, arheologii au descoperit numeroase obiecte chinezeşti, fragmente de lemn şi oase de animale.

Cea mai veche bere "îmbuteliată", recuperată de pe epava unei corăbii din 1840

foto: Government of Aland

V-aţi întrebat vreodată ce gust ar avea o sticlă de bere veche de 175 de ani? Arheologii au descoperit două sticle nedesfăcute de bere din secolul 19, la începutul lunii martie, pe epava unei nave de pe coasta finlandeză. Când chimiştii au analizat conţinutul sticlelor, care mirosea îngrozitor, au descoperit că bacteria care s-a dezvoltat în interior a asimilat orice urmă de malţ şi miros de bere, lăsând în urmă duhoarea. Dincolo de miros, se presupune că berea respectivă ar avea acelaşi gust ca şi cea de astăzi.

Un prinţ celtic a fost dezgropat în Franţa

foto: Denis Gliksman/Inrap

În urmă cu 2.500 de ani, un prinţ celtic a avut parte de o înmormântare de lux în Franţa. Rămăşiţele sale au fost descoperite într-un car de război, alături de alte obiecte din aur, decorate cu imaginea lui Bachus, zeul grec al vinului. Prinţul nu fost îngropat singur şi în locul respectiv, situat la câteva ore de mers cu maşina de Paris, găzduieşte numeroase alte rămăşiţe vechi de mii de ani. În apropiere, arheologii au descoperit mormântul unui războinic, alături de sabia sa şi al unei femei, îngropată alături de bijuteriile sale din bronz, datând din anul 800 Î.Hr.  Vezi aici mai multe detalii despre această descoperire.

Un oraş subteran a fost descoperit în Turcia

foto: Wikimedia Commons

În centrul Turciei, într-o regiune condusă pe rând de Alexandru cel Mare, romani, Imperiul Bizantin şi cel Otoman, a fost descoperit un oraş subteran străvechi. Tunelele făceau legătura între mii de case şi temple subterane. Arheologii, care au descoperit primele secţiuni din oraş în 2013, estimează că această comunitate a găzduit până la 200 de sate şi a fost ocupată până acum 5.000 de ani.

Vezi aici continuarea articolului

Tag-uri: arheologi | bere | descoperire