Home » Cultură » Un tablou de Vincent van Gogh, vândut la licitaţie cu 66 milioane de dolari, la New York

Un tablou de Vincent van Gogh, vândut la licitaţie cu 66 milioane de dolari, la New York

Un tablou de Vincent van Gogh, vândut la licitaţie cu 66 milioane de dolari, la New York
Publicat: 07.05.2015
"L'allée des Alyscamps", un tablou pictat de Vincent van Gogh în 1881, a fost vândut cu 66 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Sotheby's la New York, informează fr.news.yahoo.com.

Această sumă reprezintă cel mai mare preţ plătit după anul 1998 pentru o pictură realizată de Vincent van Gogh, au precizat reprezentanţii casei organizatoare.

Estimată la aproximativ 40 de milioane de dolari, pânza a fost achiziţionată de un colecţionar asiatic, în urma unei licitaţii aprig disputate, la care au participat cinci colecţionari de artă.

Recordul de preţ pentru un tablou al aceluiaşi artist este în continuare deţinut de „Portrait du Dr Gachet” (1890), care a fost cumpărat cu 82,5 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie’s, la New York, în 1990.

Un alt lot de marcă al licitaţiei de marţi, un tablou din seria „Nymphéas”, realizată de pictorul francez Claude Monet, a fost cumpărat cu 54 milioane de dolari. Opera avea un preţ estimativ cuprins între 30 milioane şi 45 milioane de dolari, a precizat casa Sotheby’s.

Licitaţiile de artă impresionistă şi modernă din sezonul de primăvară au debutat marţi la New York.

Cu ocazia acestor licitaţii de sezon, casa Sotheby’s scoate la vânzare 69 de opere – inclusiv şase pânze de Claude Monet -, al căror preţ total a fost estimat la peste 270 milioane de dolari.

Pe de altă parte, tabloul „Les Femmes d’Alger (version 0)”, pictat de Pablo Picasso în 1955, şi „L’homme au doigt”, de Alberto Giacometti, o statuie din bronz longilină, vor fi scoase la vânzare pe 11 mai de casa de licitaţii Christie’s. Cele două opere au fost estimate la preţuri astronomice – 140 milioane, respectiv 130 milioane de dolari – şi ar putea să doboare recordurile mondiale de pe piaţa de artă.

Recordul mondial de preţ pentru un tablou vândut la licitaţie este de 142,4 milioane de dolari şi a fost stabilit de tripticul „Three Studies of Lucian Freud”, realizat de Francis Bacon, adjudecat în 2013 la New York.

Alte câteva opere de artă au fost vândute cu preţuri mai mari, dar acele tranzacţii au fost realizate pe piaţa privată, nu la licitaţii.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase