Home » Cultură » Astăzi se împlinesc 128 de ani de la naşterea unui mare poet, dramaturg şi filosof român

Astăzi se împlinesc 128 de ani de la naşterea unui mare poet, dramaturg şi filosof român

Astăzi se împlinesc 128 de ani de la naşterea unui mare poet, dramaturg şi filosof român
Publicat: 09.05.2023
Pe 9 mai 1895 s-a născut Lucian Blaga, filosof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar şi diplomat.

Fiul preotului Isidor Blaga şi al Anei (n. Moga) este crescut într-o familie cu tradiţii intelectuale. Îşi face studiile elementare la gimnaziul german din Sebeş şi pe cele medii la liceul românesc din Braşov (1906-1914). Pentru a nu fi încorporat în armata austro-ungară, se înscrie la Institutul teologic din Sibiu, pe care l-a absolvit în 1917. Frecventează cursurile Facultăţii de filosofie din Viena, obţinând titlul de doctor în 1920.

 

 

Între 1920 şi 1926, este redactor la revistele Cultura din Cluj şi Banatul din Lugoj. În 1926 intră în diplomaţie, fiind, succesiv, ataşat de presă şi consilier la legaţiile României din Varşovia, Praga, Berna şi Viena, apoi ministru plenipotenţiar la Lisabona.

În 1956 a fost propus de Rosa del Conte şi de criticul Basil Munteanu, dar se pare că ideea a pornit chiar de la Mircea Eliade, pentru a primi premiul Nobel pentru literatură. Printre operele sale se numără: „Poemele luminii”, „Meşterul Manole”, „Cruciada copiilor”, „Avram Iancu”, „Trilogia cunoaşterii”, „Trilogia culturii”, „Trilogia valorilor”(d. 6 mai 1961).

Cei mai prolifici 10 mari scriitori români

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 9 mai:

1502 – Cristofor Columb părăseşte Spania pentru cea de-a patra şi ultima călătorie către „Lumea Nouă”

1877 – Sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României.

1918 – A încetat din viaţă poetul şi traducătorul George Coşbuc, membru titular al Academiei Române: „Nunta Zamfirei”, „Moartea lui Fulger”, „El Zorab”. (n. 20 septembrie 1866)

1945 – La cartierul general sovietic din Berlin se semnează actul de capitulare necondiţionată a Germaniei – sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

1946 – A încetat din viaţă criticul literar Pompiliu Constantinescu (n. 1901).

1960 – Statele Unite ale Americii au devenit primul stat care a legalizat pilula contraceptivă.

1985 – Consiliul European a ales 9 mai ca Ziua Europei, apreciindu-se că punctul de pornire al construcţiei Europei unite a fost declaraţia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, a propus Germaniei, dar şi altor state europene, să pună „bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii”.

1990 – A avut loc vizita în România a Maicii Tereza, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1979.

1994 – Nelson Mandela devine primul preşedinte negru al Africii de Sud.

2005 – Fostul rege al României, Mihai I, a fost decorat de preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru acţiunile sale în timpul celui de-al doilea război mondial.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase