Home » Cultură » Un tablou de Picasso a fost vândut cu o sumă record

Un tablou de Picasso a fost vândut cu o sumă record

Publicat: 12.05.2015
Un tablou de Picasso a fost vândut cu o sumă record
Un tablou în ulei realizat de Pablo Picasso în 1955 a fost vândut cu 179,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată luni de casa Christie's, la New York, şi a devenit astfel cea mai scumpă operă de artă tranzacţionată vreodată la licitaţie, informează Reuters.

Reprezentanţii casei organizatoare estimaseră iniţial că tabloul „Les femmes d’Alger (Version O)” se va vinde cu aproximativ 140 milioane de dolari, însă licitaţia de luni seară a fost mult mai disputată, iar preţul final de vânzare a fost de 179,4 milioane de dolari (inclusiv comisionul de 12% al casei Christie’s).

Această pictură de Picasso a fost vândută cel mai recent la licitaţie în anul 1997, când a fost tranzacţionată contra sumei de 31,9 milioane de dolari. De această dată, preţul de pornire a fost fixat la 100 milioane de dolari.

Identitatea noului proprietar al acestei opere de artă ce aparţine curentului cubist nu a fost dezvăluită.

Precedentul record mondial de preţ pentru o operă de artă vândută la licitaţie a aparţinut unui triptic de Francis Bacon, intitulat „Three Studies of Lucian Freud”, care a fost vândut cu 142,4 milioane de dolari, tot de casa Christie’s, în 2013.

O sculptură realizată în 1947 de artististul elveţian Alberto Giacometti, „L’homme au doigt”, a stabilit la rândul ei un record mondial de preţ pentru o sculptură, după ce a fost vândută cu 141,3 milioane de dolari. Precedentul record mondial de preţ pentru o sculptură aparţinea aceluiaşi artist elveţian, a cărui operă „L’homme qui marche I” a fost vândută la licitaţie cu 104,3 milioane de dolari în 2010.

Aceste recorduri au fost stabilite la licitaţia organizată de casa Christie’s luni seară la New York, intitulată „Looking Forward to the Past”, în cadrul căreia au fost puse în vânzare opere aparţinând unor curente artistice diverse şi unor artişti celebri, precum Claude Monet şi Andy Warhol. Licitaţia a generat încasări totale de 705,9 milioane de dolari, depăşind cu mult estimările specialiştilor (578 milioane-668 milioane de dolari). O singură operă dintre cele 35 care au fost puse în vânzare nu şi-a găsit cumpărător.

Printre celelalte opere vândute cu sume considerabile luni seară la New York s-a aflat un alt tablou de Picasso, „Buste de femme (Femme a la resille)”, care a fost achiziţionat cu 67,4 milioane de dolari.

Tabloul „No. 36 (Black Stripe)” de Mark Rothko şi pictura „Le Parlament” de Claude Monet s-au vândut fiecare cu 40,5 milioane de dolari. Alte recorduri mondiale au fost stabilite pentru artiştii Chaim Soutine, Peter Doig şi Jean Dubuffet – al cărui tablou „Paris Polka” s-a vândut cu 24,8 milioane de dolari, depăşind de peste trei ori estimările specialiştilor.

Casa Sotheby’s va organiza la rândul ei marţi seară, la New York, o licitaţie dedicată artei postbelice şi contemporane.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase