Home » Cultură » EUROPAfest 2015 – 10 ani sub Înaltul Patronaj al Casei Regale

EUROPAfest 2015 – 10 ani sub Înaltul Patronaj al Casei Regale

Publicat: 13.05.2015
EUROPAfest, singurul festival din Europa care reuneşte petru genuri muzicale (jazz, blues, pop şi clasic), revine în 2015 cu concerte de excepţie.

Sub sloganul It’s all about live quality music!, EUROPAfest prezintă în perioada 14-23 mai peste 300 de artişti din 45 de ţări din Europa, dar şi invitaţi speciali din SUA, Australia, China sau Japonia.

În fiecare an festivalul aduce ceva nou. În 2015, pentru prima dată în istoria sa, EUROPAfest îşi va deschide porţile cu un dublu Opening Concert – Bucureşti şi Sibiu. Astfel, pe 14 mai, publicul din două oraşe culturale reprezentative va asista, începând cu ora 19:00, la un concert de excepţie.

Următoarele zile aduc o agendă plină – concerte, concursuri internaţionale, recitaluri, jam sessions, sesiuni de autografe, workshopuri, pentru ca totul să culmineze cu Concertul de Gala din 23 mai.

Evenimentele EUROPAfest se desfăşoară în locaţii diferite din Bucureşti şi Sibiu, pentru a da posibilitatea manifestărilor paralele: Teatrul Excelsior, Teatrul Odeon, Sala Auditorium – Institutul Cervantes, Institutul Italian, Sala Arcub, Sala Thalia, Sala Rossini, Sala Enescu, Sala Berlioz şi Ibis Caffe L’Estaminet.

Detalii despre concerte şi bilete se găsesc pe site-ul www.jmEvents.ro.

Cele mai apreciate evenimente care se desfasoara sub umbrela EUROPAfest sunt:

14 mai – dublu Opening Concert – Bucuresti & Sibiu

Zilele de muzica buna incep cu armonie, fast, exuberanta si atmosfera electrizanta. Momente de rasfat, interpretari inedite si originale, invitati speciali, proiectii si prezentari atractive.

Incepand cu ora 19:00, scena Teatrului Excelsior din Bucuresti este animata de doua band-uri inovatoare si sofisticate, caracterizate prin originalitate si expresivitate artistica: Turn On | Finlanda si Hot Club de Bucharest | Romania. In acelasi timp, pe scena Salii Thalia din Sibiu va avea loc un concert simfonic cu laureata EUROPAfest, Momoka Masuda din Japonia alaturi de orchestra Filarmonicii din Sibiu.

16-23 mai – Bucharest International Jazz Competition

Cotat de BBC intre primele 3 concursuri de jazz din Europa, Bucharest International Jazz Competition, introdus pe agenda EUROPAfest in anul 2007 a inregistrat inca de la prima editie un succes rasunator. Sub sloganul “100% jazz and more” evenimentul invita publicul sa descopere concepte inedite si cei mai buni muzicieni de jazz ai momentului, „creme de la creme” ai noii generatii din toate colturile lumii.

Concertele sunt secondate de jam sessions si workshopuri cu specialisti internationali. Anul acesta au intrat in Semifinala 15 trupe de jazz din tot atatea tari. Concursul promite publicului roman jazz de calitate, seri amprentate de originalitate, vitalitate, surprize si combinatii inedite.

16-23 mai – Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti – vioară

Cel mai puternic concurs din regiune, atat ca numar de participanti, cat si ca nivel profesional, JIMCDL are misiunea de a descoperi si promova noile stele ale muzicii clasice. In 2015 concursul inregistreaza 107 violonisti din 40 de tari, numar aproape dublu fata de orice concurs international de vioara derulat la noi in tara, ceea ce arata ca JIMCDL este no. 1 in Romania.

Atat cei deja indragostiti de muzica clasica, cat si cei care decid sa o descopere la EUROPAfest, ii pot cunoaste pe viitorii mari clasici internationali.

15-22 mai – Caffe Festival Ibis

Cu un concept interesant, EUROPAfest – Caffe Festival aduce concerte spectaculoase in spatii neconventionale. Prezente muzicale consacrate, dar si din noua generatie, vor sustine concerte de jazz, blues si jam sessions in mijlocul publicului. Locatia de traditie a evenimentului este Caffe Ibis L’Estaminet, unde publicul va beneficia si de un pachet special, fiecare intrare incluzand si o bautura la alegere.

18-22 mai – Workshopuri

Punctul de atractie pentru public il reprezinta workshopul-eveniment condus de apreciata Margareta Paslaru. De asemenea, vor avea loc ateliere de jazz si vioara pentru muzicieni.

23 mai – Gala EUROPAfest

Un eveniment de tinuta, o seara in care publicul are ocazia sa reintalneasca cele mai apreciate prezente din festival. Punctul culminant al festivalului ofera decernari de premii, speech-uri ale invitatilor speciali, momente de muzica buna si atmosfera. Cu aceasta ocazie are loc si decernarea Diplomei de excelenta pentru sustinerea culturii, acordata de un membru al Casei Regale.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase