Home » Cultură » Cu toate că a fost umbrit de asociatul său, el este omul care a realizat prima fotografie din lume

Cu toate că a fost umbrit de asociatul său, el este omul care a realizat prima fotografie din lume

Cu toate că a fost umbrit de asociatul său, el este omul care a realizat prima fotografie din lume
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 05.07.2023
Pe 5 iulie 1833 a murit inventatorul fotografiei, Joseph Nicephore Niepce, cel care a rămas mult timp în uitare, umbrit de gloria asociatului său Daguerre, căruia i-a fost atribuită în totalitate această descoperire (dagherotipul).

Joseph Nicephore Niepce s-a născut în data de 7 martie 1765, în Franţa. El este recunoscut la nivel mondial drept pionierul fotografiei.

 

 

Prima fotografie cunoscută datează din 1862 şi aparţine lui.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 5 iulie:

328 – A avut loc inaugurarea oficială a celui de-al doilea pod peste Dunăre, construit de arhitectul roman Theophilus Patricius, care a conceput şi o monografie despre podul lui Apollodor de la Drobeta.

1820 – S-a născut inginerul Wiliam Rankine, inventatorul scalei de temperatură.

1833 – S-a născut publicistul şi omul politic Visarion Roman, membru corespondent al Societăţii Academice Române (m. 1885).

1889 – S-a născut Jean Cocteau, dramaturg, romancier, eseist, cineast, pictor şi coregraf francez, participant la toate marile mişcări artistice de avangardă. (m. 1963).

1993 – A început aplicarea Taxei pe Valoarea Adaugată (TVA).

1999 – A murit filologul Liviu Petrescu. (n. 17 decembrie 1941).

2000 – Parlamentul European a adoptat raportul Comisiei Europene care propune includerea României şi Bulgariei în rândul statelor ai căror cetăţeni nu au nevoie de vize pentru a intra în spaţiul UE.

2006 – Guvernul a aprobat proiectul de lege privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate, ca structură care va verifica declaraţiile de avere şi de interese ale demnitarilor, funcţionarilor publici şi magistraţilor.

2011 – A încetat din viaţă artistul american Cy Twombly, unul dintre cei mai mari pictori abstracţi din secolul al XX-lea (n. 25 aprilie 1928).

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase