Home » Cultură » Ziua în care un savant francez a realizat primul vaccin antirabic din lume

Ziua în care un savant francez a realizat primul vaccin antirabic din lume

Ziua în care un savant francez a realizat primul vaccin antirabic din lume
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 06.07.2023
Pe 6 iulie 1885, savantul Louis Pasteur a realizat pentru prima dată vaccinul antirabic, împotriva turbării.

În ciuda convingerii, generale pe atunci, că viaţa se iveşte în mod spontan din materie moartă (de exemplu, din carne putrezită), chimistul francez Louis Pasteur credea mai degrabă că acest fapt se datorează microbilor invizibili – germenilor – din aer.

 

Pentru a-şi demonstra teoria, el a introdus bucăţi de carne fiartă în mai multe sticle etanşe, cu gâtul în formă de S. Conform vechii teorii, în cateva zile, formele de viaţă ar fi trebuit să apară în mod miraculos din carnea astfel depozitată. Totuşi, după luni de aşteptare, nu se întâmplase nimic, iar pentru Pasteur devenise clar că fierberea cărnii avusese drept efect distrugerea germenilor prezenţi în aceasta.

Susţinătorii apariţiei spontane a materiei vii au încercat să dea vina pe fierberea prealabilă a cărnii, care ar fi distrus misterioasa „forţă vitală” necesară apariţiei vieţii.

Pasteur a tăiat gâturile câtorva sticle şi a aşteptat. Conform vechii teorii, nimic nu ar fi trebuit să se întâmple din moment ce, prin fierbere, „forţa vitală” dispăruse. Curând, însă, carnea a putrezit, deoarece microbii din aer primiseră cale liberă spre aceasta.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 6 iulie:

1600 – Mihai Viteazul se intitulează într-un hrisov „domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată Ţara Moldovei” (unirea efectivă a celor trei ţări române fusese realizată la sfârşitul lunii mai a anului 1600).

1893 – A încetat din viaţă scriitorul francez Guy de Maupassant (n. 5 august 1850).

1971 – A încetat din viaţă cântăreţul american de jazz Louis Armstrong (n. 4 aug. 1901).

1994 – Premiul UNESCO pentru Pace a fost înmânat principalilor coautori ai acordului israelo-palestinian, semnat la Cairo: premierul israelian Yitzhak Rabin, preşedintele Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat şi ministrul israelian de Externe, Shimon Peres.

2009 – A murit scriitorul rus Vasili Aksionov, autorul volumului „O saga moscovită”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase