Home » Cultură » Muzicianul care a făcut istorie cu vocea sa baritonală. A fost nevoit să îşi schimbe numele din cauza celui ales de părinţi – VIDEO

Muzicianul care a făcut istorie cu vocea sa baritonală. A fost nevoit să îşi schimbe numele din cauza celui ales de părinţi – VIDEO

Muzicianul care a făcut istorie cu vocea sa baritonală. A fost nevoit să îşi schimbe numele din cauza celui ales de părinţi – VIDEO
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 12.09.2023
În 12 septembrie 2003, a încetat din viaţă Johnny Cash, cântăreţ de muzică country. De-a lungul a 50 de ani de carieră, a înregistrat peste 400 de albume.

Johnny Cash s-a născut la data de 26 februarie 1932 și a decedat la 12 septembrie 2003.

 

 

A fost un cântăreț și compozitor de muzică country, câștigător a mai multor premii Grammy. Cash este considerat a fi unul dintre cei mai importanți muzicieni americani ai secolului XX.

Cash a fost cunoscut pentru vocea sa baritonală, pentru atitudinea sa și pentru îmbracămintea de culoare neagră ce i-a adus porecla de „The Man in Black” („Omul in Negru”). Își începea concertele cu formula introductivă „Hello, I’m Johnny Cash” („Bună, sunt Johnny Cash”). Printre cele mai cunoscute cântece ale sale se numară: I Walk the Line, Folsom Prison Blues, Ring of Fire, Get Rhythm sau duetul cu June Carter, intitulat Jackson.

Sursa: YouTube

A vândut peste 90 de milioane de albume în cei aproape 50 de ani de carieră și a ajuns să ocupe „un loc de frunte în istoria muzicii”.

Johnny Cash, pe numele sau adevărat J.R. Cash, s-a născut în Kingsland, Arkansas, fiind fiul lui Ray și Carrie (născută Rivers) Cash, și a copilărit în Dyess, Arkansas. Cash a fost botezat J.R. deoarece părinții săi nu au căzut de comun acord asupra unui nume, ci doar asupra inițialelor. Când s-a înrolat în Aviația Statelor Unite, a fost nevoit să adopte numele de John R. Cash, deoarce armata nu acceptă numai inițialele că nume. În 1955, a semnat un contract cu Sun Records, și și-a luat numele de scenă Johnny Cash.

Pe când se află în perioada de antrenament la baza de aviație, Cash a cunoscut-o pe Vivian Liberto, la dată de 18 Iulie 1951. La o luna după ce a fost lăsat la vatra, pe 7 August 1954, s-au căsătorit la Biserica Catolică St. Anne din San Antonio. Au avut împreună patru fiice: Rosanne (născută la 24 Mai 1955), Kathleen „Kathy” (născută la 16 Aprilie 1956), Cynthia „Cindy” (născută la 29 Iulie 1958) și Țară Joan (născută la 24 August 1961).

La începutul anilor ’60, Cash a plecat într-un turneu împreună cu familia Carter, ale cărei membre erau Anita, June și Helen. June, care ulterior i-a devenit soție lui Cash, își amintea cum îl admira pe Johnny de la distanță în timpul turneului.

În anul 1997, Cash a fost diagnosticat cu sindromul Shy-Drager. Acest diagnostic a fost schimbat după aceea în neuropatie diabetică. Această afecțiune l-a împiedicat să își susțină concertele pe care le avea în acea perioada. June Carter Cash a decedat la 15 Mai 2003, la vârstă de 73 de ani.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 12 septembrie:

1544 – A încetat din viaţă Clement Marot, poet renascentist, traducător al Psalmilor lui David: „Adolescenţă indulgentă” (n. 1496).

1883 – S-a născut dr. Constantin Ionescu-Mihăieşti, microbiolog şi imunolog, organizator, împreună cu dr. Ioan Cantacuzino, al Institutului de seruri şi vaccinuri din Bucureşti (m. 14 aprilie 1962).

1888 – S-a născut Maurice Chevalier, actor francez  (din filmografie: “Văduva veselă”, “Tăcerea e de aur”)  (m. 1 ianuarie 1972).

1897 – S-a născut Irène Joliot-Curie, fiica celebrilor Pierre şi Marie Curie, fizician şi chimist, distinsă, împreună cu soţul ei, Frederic Joliot, cu Premiul Nobel pentru Chimie pe anul 1935; a fost membru de onoare străin al Academiei Române (m. 17 martie 1956).

1913 – S-a născut Jesse Owens, celebru atlet de culoare supranumit “torpila umană”; la Olimpiada din 1936 (Berlin) a câştigat 4 medalii de aur (m. 31 martie 1980).

1921 – S-a născut scriitorul Stanislav Lem, promotor al literaturii science-fiction (romanul “Solaris”, ecranizat în 1972 de regizorul Andrei Tarkovski) (d. 27 martie 2006).

1944 – S-a născut Barry White, solist vocal, producător şi compozitor american (m. 4 iulie 2003).

1981 – A încetat din viaţă Eugenio Montale, poet şi jurnalist, iniţiator al poeziei ermetice italiene; a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1975: “Oase de sepie”, “Ocazii” (n. 12 octombrie 1896)

1992 – A încetat din viaţă actorul Anthony Perkins: „Psycho”, „Crima din Orient Expres” (n. 1932).

1997 – A încetat din viaţă scriitoarea canadiană Judith Merril (Judith Josephine Grossman), una din primele femei devenite celebre ca autoare de SF: “Shadow on the Hearth”, 1950, roman despre războiul nuclear, a fost adaptat pentru televiziune (n. 21 ianuarie 1923).

2007 – IPS Daniel a fost validat în funcţia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase