Home » Cultură » Descoperire extrem de RARĂ în Turcia. ”Este fascinant”

Descoperire extrem de RARĂ în Turcia. ”Este fascinant”

Publicat: 23.10.2015
O echipă de arheologi a descoperit, printre ruinele unui oraş roman din sudul Turciei, un cap de marmură aparţinând unei statui ce o înfăţişa pe temuta gorgonă Medusa.

Descoperirea este extrem de importantă în contextul în care arta păgână a fost distrusă în mare parte în această zonă a Imperiului Roman după adoptarea creştinismului ca religie oficială.

Acest cap al Medusei a fost descoperit la Antiochia ad Cragum, un oraş roman înfiinţat în secolul I. d.Hr., în perioada în care imperiul era condus de Nero şi dispune de toate elementele distincte ale civilizaţiei romane: băi publice, prăvălii, străzi mărginite de şiruri de coloane, mozaicuri şi un sediu administrativ.

Capul Medusei a fost descoperit de câţiva studenţi turci la arheologie lângă fundaţia unei clădiri care ar fi putut fi un mic templu. Hoff şi colegii săi au reconstituit capul Medusei din fragmentele recuperate.

În mitologia greacă, de unde a fost preluată şi în panteonul roman, Medusa a fost o fiinţă supranaturală descrisă ca fiind o femeie frumoasă care avea însă şerpi în loc de păr şi puterea de a transforma în stană de piatră pe oricine o privea în ochi.

Sculpturile care o reprezintă pe Medusa aveau funcţie apotropaică, fiind folosite pentru a alunga spiritele rele. Aceste statui şi multe altele care reprezentau panteonul de zeităţi de origine elenă, au fost distruse ulterior de creştini, care le considerau obiecte de idolatrie.

„Mai târziu în Antiohia s-au stabilit creştini zeloşi care distrugeau operele de artă la fel cum ISIS distruge în prezent vestigiile antice din teritoriile pe care le controlează”, a declarat coordonatorul săpăturilor arheologice, Michael Hoff, istoric la Universitatea Nebraska-Lincoln. „Astfel de obiecte erau distruse şi puse în cuptoare cu var unde erau transformate în mortar”.

Antiohia, un oraş roman ce se întindea pe o suprafaţă de peste 3 hectare, a fost descoperit de arheologi în secolul XIX şi a fost puţin explorat până în prezent.

„Faptul că este aproape un oraş necunoscut îl face să fie fascinant pentru noi, arheologii”, a adăugat Michael Hoff despre acest important centru economic şi cultural în perioada Imperiului Roman, specializat în comerţul cu vin, produse agricole şi sticlă.

„Rezultatul activităţilor economice susţinute a fost un nivel ridicat al culturii” în acest oraş, conform lui Hoff. În 2012 aici a fost descoperit un enorm mozaic ce acoperă 150 de metri pătraţi, decorat cu modele geometrice complicate. Tot aici a fost descoperit capul unei sculpturi reprezentând-o pe Afrodita în 2013.

O mare parte din moştenirea culturală greco-romană din aceste locuri a fost pierdută în secolul IV, după ce creştinismul a devenit religia oficială a Imperiului Roman şi mai multe biserici au fost ridicate în regiune. Hoff a precizat că echipa sa a descoperit numeroase fragmente de statui şi grupuri statuare ce au fost sparte de creştini.

Echipa de arheologi va continua săpăturile şi în cursul anului viitor, când urmează să se concentreze asupra şirului de prăvălii de pe marginea unei străzi, pentru a afla cu exactitate care erau mărfurile comercializate de negustorii acelor vremuri.

Sursa: Live Science

Misterul rămas nedescifrat în cea mai importantă zonă turistică din România. Ceauşescu a cerut ÎNCHIDEREA zonei

VIDEO Care este locul din România unde ajung cei mai mulţi turişti străini? Un tânăr a venit tocmai din Texas

Din secretele coloanelor oficiale: accidentul muşamalizat din luna septembrie, în care a fost rănit un alt motociclist

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase