Home » Cultură » Manuscrisele unei scriitoare celebre, rămase nepublicate, descoperite după aproape 200 de ani

Manuscrisele unei scriitoare celebre, rămase nepublicate, descoperite după aproape 200 de ani

Manuscrisele unei scriitoare celebre, rămase nepublicate, descoperite după aproape 200 de ani
Publicat: 15.11.2015
Câteva manuscrise ale scriitoarei Charlotte Bronte, rămase nepublicate, au fost descoperite în Statele Unite ale Americii, în interiorul unei cărţi rare care i-a aparţinut mamei sale, informează bbc.com.

O poezie şi o nuvelă scrise de romancieră în adolescenţă au fost descoperite între paginile unei biografii a poetului Henry Kirke White, care i-a aparţinut Mariei Bronte, mama surorilor Bronte.

Atât biografia, cât şi manuscrisele respective sunt pe punctul de a fi achiziţionate de Bronte Society cu suma de 200.000 de lire sterline (280.000 de euro).

Managerii Muzeului Bronte speră să expună aceste documente începând de anul viitor.

Biografia „The Remains of Henry Kirke White”, scrisă de Robert Southey, reprezintă unul dintre puţinele obiecte de valoare aparţinând Mariei Bronte – înainte de căsătoria ei cu Patrik Bronte – care au fost salvate de pe o corabie ce a naufragiat în largul coastelor din Devonshire în 1812. Paginile volumului au rămas până în zilele noastre pătate cu sare de mare.

Cartea conţine numeroase adnotări şi schiţe scrise de membrii familiei Bronte, dar şi un poem şi o scrisoare redactate de Arthur Bell Nicholls, soţul scriitoarei Charlotte Bronte, la scurt timp după moartea soţiei sale, în 1855.

Volumul a fost vândut după moartea lui Patrick Bronte, în 1861, şi a rămas în posesia familiei acelui cumpărător, în Statele Unite, timp de aproape un secol.

Se crede că în această perioadă volumul a fost scos la vânzare o singură dată, în 1918, dar a fost retras de la licitaţie sau nu a atras niciun cumpărător.

Bicentenarul naşterii scriitoarei Charlotte Bronte va fi celebrat în 2016 prin diverse manifestări ce vor fi organizate în lumea întreagă – inclusiv o expoziţie despre operele surorilor Bronte, la New York – şi ar fi putut reprezenta elementul decisiv care a determinat punerea în vânzare a acestei biografii.

Romancierele britanice Charlotte, Emily şi Anne Bronte au format, în secolul al XIX-lea, una dintre cele mai celebre familii de scriitori din întreaga lume. Lăsate adesea singure în casa lor izolată din Haworth, cele trei surori au început să scrie romane de la vârste fragede. Astfel, „Jane Eyre”, al lui Charlotte, şi „La răscruce de vânturi”, al lui Emily, au fost încadrate la operele clasice de referinţă ale literaturii britanice. Totodată, romanul „Necunoscuta de la Wildfell Hall”, al lui Anne Bronte, a fost şi un bestseller.

Familia Bronte a fost lovită de tragedie când, într-un interval de numai şase luni (1848 – 1849), Emily şi Anne au murit de tuberculoză. Boala l-a răpus şi pe fratele lor, Branwell.

Charlotte a continuat să scrie şi după ce s-a căsătorit, însă a murit şi ea prematur, din cauza aceleiaşi boli, în 1855.
 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase