Home » Cultură » Cel mai lung mărţişor din lume a fost realizat la Vidin. Are o lungime de aproape 17 km şi a primit certificat de la Guinness World Records. FOTO

Cel mai lung mărţişor din lume a fost realizat la Vidin. Are o lungime de aproape 17 km şi a primit certificat de la Guinness World Records. FOTO

Publicat: 15.03.2016
Cel mai lung mărţişor din lume a fost realizat în oraşul bulgăresc Vidin. Mărţişorul, a cărui confecţionare a început în urmă cu un an, va porni în călătorie prin lume.
Oraşul Vidin a primit certificat din partea Guinness World Records pentru şnurul alb-roşu, lung de circa 17 kilometri. Mărţişorul a fost prezentat în cadrul expoziţiei internaţionale itinerante „Tradiţii culturale ale Balcanilor”, la Biblioteca Regională „Mihalachi Gheorghiev” din Vidin.
 
„Acum, mărţişorul inedit urmează să sosească şi în România. Noi am prezentat cel mai lung mărţişor din lume realizat manual şi la Skopje. Este expusă şi o copie a certificatului primit de la Guinness World Records. Pot spune că sunt mândră pentru că un astfel de record a fost realizat în micul nostru oraş”, a declarat directorul Bibliotecii Regionale, Desislava Ivanova.
 
Mărţişoare de la expoziţia internaţională „Tradiţii culturale ale Balcanilor”, de la Biblioteca Regională „Mihalachi Gheorghiev” din Vidin, Bulgaria. Sursa foto: Rador
 
În cadrul expoziţiei „Tradiţii culturale ale Balcanilor”, pot fi admirate mărţişoare confecţionate manual în Bulgaria, România şi Macedonia.
 
Scopul acestui eveniment este de a conserva patrimoniul cultural comun şi de a sprijini includerea podoabelor rituale pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO.
 
„Sprijinul este aşteptat şi din partea comunităţii noastre intelectuale, a întregului potenţial intelectual pe care îl deţine Academia Bulgară de Ştiinţe, Institutul de Folclor. În arhivele acestor instituţii există materiale care ne pot servi drept argumente, le vom prezenta comisiei şi sper că nu vom primi un răspuns negativ”, a subliniat profesorul Saşa Todorova, reprezentantul Comisiei UNESCO pentru Bulgaria.
 
Mărţişoare de la expoziţia internaţională „Tradiţii culturale ale Balcanilor”, de la Biblioteca Regională „Mihalachi Gheorghiev” din Vidin, Bulgaria. Sursa foto: Rador
 
Expoziţia itinerantă „Tradiţii culturale ale Balcanilor” va fi deschisă şi sâmbătă vizitatorilor din Vidin, după care va porni spre România. Un interes deosebit pentru această expoziţie a fost manifestat şi în Olanda. Ideea este ca ea să fie prezentată şi în alte ţări, în care tradiţia mărţişoarelor nu este cunoscută.
 
Sursa: Rador
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase