Prima pagină Cultura

Decizie surpriză în Suedia la 27 de ani de la condamnarea la moarte a lui Salman Rushdie

Valentin Vidu 03.24.2016 | ● Vizualizări: 2660

În urmă cu 27 de ani se emitea un decret iranian (fatwa) de condamnare la moarte a scriitorului britanic Salman Rushdie

Academia suedeză, care selectează laureaţii Nobelului pentru Literatură, a denunţat un decret iranian (fatwa) de condamnare la moarte a scriitorului britanic Salman Rushdie, pe capul căruia a fost pusă o recompensă, la 27 de ani de la emiterea acestui document, relatează AP online.

Doi academicieni au demisionat în 1989, după ce instituţia a refuzat să condamne fatwa emisă de către ayatollahul Ruhollah Khomeini împotriva lui Rushdie pentru o presupusă blasfemiere prin cartea sa "Versetele satanice".

Citând codul care-i interzice să se implice în politică, Academia emitea la vremea respectivă un comunicat în care apăra libertatea de expresie, dar fără să-şi exprime în mod explicit susţinerea faţă de Rushdie.

Însă, într-un comunicat postat joi pe site, Academia denunţă pentru prima oară această fatwa - care promite o sumă de bani în schimbul morţii lui Rushdie - drept o 'încălcare flagrantă a dreptului internaţional".

Academia nu precizează care sunt motivele care au determinat-o să se răzgâdească, dar citează informaţii din presa iraniană cu privire la creşterea acestei recompense la suma de 600.000 de dolari.

Sursa: Mediafax