Prima pagină Cultura

Cunoscutul coregraf Cornel Patrichi a decedat. A fost mai întâi balerin, iar la 26 de ani a primit derogare ca să fie maestru

Letiţia Provian, Monica Stoica 04.05.2016 | ● Vizualizări: 2811

Coregraful Cornel Patrichi s-a stins din viaţă, marţi, în locuinţa sa, au confirmat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Cunoscutul dansator şi coregraf Cornel Patrichi a apărut în mai multe spectacole de televiziune şi filme.

S-a născut la Bucureşti pe dată de 1 aprilie 1944. A absolvit Liceul de Coregrafie în 1962, fiind angajat, în acelaşi an, ca balerin la Teatrul "Constantin Tănase", unde a apărut în revista “Cărăbuş”. În anul 1970 s-a angajat la Teatrul "Fantasio". La vârstă de 26 de ani a primit derogare ca să fie maestru, devenind astfel şi coreograf. A dansat 8 ani pe scenă acelui teatru, dar în paralel şi pentru televiziune şi în filme, potrivit cinemagia.ro.

Momentul său de glorie în televiziune a avut loc în 1973 cu un spectacol de estradă, regizat de Alexandru Bocăneţ. Vreme de câţiva ani a lucrat cu regizorul Valeriu Lazarov la nişte coregrafii pentru televiziune, şi la un film cu el şi cu Salome, cântăreaţa care câştigase concursul de "Euroviziune" din acel an.

Cornel Patrichi a lucrat în 1987 o lună la Dresda, după care a mers în Italia, unde a rămas, deschizând o şcoală de balet. În anul 1999 s-a întors în ţară şi a făcut 88 de balete în doar 11 luni, pentru emisiunea “Vineri seară, cu Florin Călinescu”. A participat de asemenea la emisiunea "Dansez pentru tine", ca membru al juriului.

Filmele în care a jucat sunt: "The King of Communism: The Pomp & Pageantry of Nicolae Ceauşescu" (2002), "Detaşamentul Concordia " (1980), "Melodii, melodii... " (1978), "Gloria nu cânta " (1976), "Alexandra şi infernul " (1975), "Un august în flăcări " (1974), "Veronica " (1973), "Pentru că se iubesc " (1972), "Pădurea pierdută " (1971), "Balul de sâmbătă seară" (1968), "De trei ori Bucureşti " (1968).

Filme pentru care a realizat coregrafia sunt: "Viraj periculos " (1983); "Eu, tu şi Ovidiu " (1977), "Bună seară, Domnule Wilde", "Actorul şi sălbaticii " (1975), "Cântecele mării " (1971).

A fost operat de cancer la plămâni în anul 2014.

Ion Caramitru, despre Cornel Patrichi: "Arta lui era pentru anii '70-'80 la vârful vârfului! "

Vestea că marele coregraf şi dansator Cornel Patrichi s-a stins, marţi, din viaţă l-a luat prin surprindere pe Directorul Teatrului Naţional Bucureşti, actorul Ion Caramitru, care a făcut un scurt portret al artistului român, exprimând că a fost o personalitate inovatoare în arta vremii.

Într-o declaraţie oferită marţi după amiază agenţiei MEDIAFAX, actorul Ion Caramitru şi-a exprimat mâhnirea faţă de vestea că dansatorul şi coregraful Cornel Patrichi a decedat. Ion Caramitru a adus un elogiu artistului precizând că arta sa era una modernă, o inovaţie pentru anii '70-'80 din perioada comunistă, alăturându-l pe Patrichi galeriei de mari actori Florian Pittiş, Dan Tufaru şi Anda Călugăreanu.

„L-am cunoscut nu foarte bine, dar l-am cunoscut. Îmi pare foarte rău, sincer să fiu. El a fost şi în perioada mea de tinereţe şi a lui o vedetă a unui gen pe care nu îl practica nimeni atât de bine decât el. Vorbesc acum nu numai de dansul de scenă, de teatru, cât dansul de televiziune şi regia şi coregrafia unor ansambluri pe care el le făcea. Nu l-am cunoscut din timp să zic aşa, la modul să pot să vorbesc despre el subiectiv, dar nu poţi vorbi decât ţinând cont de arta lui care era pentru anii aceia, anii '70-'80, era la vârful vârfului. Practica un stil modern, aerisit faţă de dansul cu temă specială a perioadei şi multe alte lucruri. A fost alături de colegii lui de generaţie şi de Bocăneţ ca regizor de televiziune, vedetă alături de Pittiş, de Tufaru, de Anda Călugăreanu. Făceau împreună spectacole de televiziune foarte frumoase. E o pierdere mare. Păcat. Mai mult nu am ce să vă spun.”, a conchis cu tristeţe, actorul.

Petre Geambaşu, despre Cornel Patrichi: "A murit un alt monstru sacru"

Interpretul şi muzicianul Petre Geambaşu, prieten vechi cu coregraful Cornel Patrichi, a declarat pentru MEDIAFAX că artistul Cornel Patrichi "era un om puternic şi în viaţă şi în arta lui extrem de ingenioasă şi de originală, un monstru sacru."

Petre Geambaşu spune cu regret despre prietenul său, Cornel Patrichi: "Până acum o oră, când am început să dau declaraţii despre dispariţia lui Cornel, îi uram cu toată tăria, nu numai eu, ci toţi colegii mei, care l-au cunoscut, să treacă peste acest moment dificil al vieţii, mai ales că era un tip puternic, şi ca om, şi ca artist. A murit un alt monstru sacru al artei din România. E o mare pierdere, pentru că el a fost un artist extrem de prolific, a lucrat în cinema şi mai ales în televiziune, unde şi-a dezlănţuit acea forţă creativă extraordinară pe care am văzut-o transpusă în spectacolele gândite de el".

"Nu ştiu însă de ce artiştii nu sunt celebraţi în timpul vieţii. Abia când mor, ne schimonosim într-o morgă disperată, apărem cu figura pălită, ne scurgem de durere. De ce în timpul vieţii nu-i admirăm, mai ales că viaţa unui om atât de valoros cum este un artist, inspiră, la fel ca arta pe care o practică, frumuseţe, suspans, aventură. Cred că în natura umană e ceva fals. Doar atunci când oamenii dispar, deplângem tot ceea ce înseamnă ei pentru noi, aceştia care suntem încă vii", a adăugat Geambaşu.

"Cornel era un monstru sacru, repet. Era genial.", a conchis Petre Geambaşu.

Sursa: Mediafax