Home » Cultură » Într-o biserică antică din Betleem a fost făcută o descoperire neaşteptată. ”A fost un moment foarte emoţionant” – FOTO+VIDEO

Într-o biserică antică din Betleem a fost făcută o descoperire neaşteptată. ”A fost un moment foarte emoţionant” – FOTO+VIDEO

Publicat: 02.06.2016
Silvia Starinieri, un tânăr tehnician de restaurare a folosit o cameră termografică şi a trecut cu ea de-a lungul pereţilor din ipsos din Biserica Naşterii, locul de naştere al lui Iisus Hristos. Ulterior a observat o formă interesantă.

Un înger a fost ascuns timp de secole, sub straturi de tencuială. Acum, însă, îngerul făcut din mozaic a fost descoperit şi este în curs de restaurare.

Starinieri şi colegii săi au început să îndepărteze tencuiala cu migală, de unde a apărut o faţă radiantă, iluminată de sidef.

”Când echipa a văzut primele dale aurii ale unui nimb sclipitor a fost un moment foarte emoţionant”, povesteşte Starinieri

Sub tencuială se ascundea un înger de 2,40 metri înălţime. Considerat pierdut timp de secole, îngerul a fost redescoperit acum şi s-a reunit cu alţi şase îngeri care veghează asupra pelerinilor în una dintre cele mai vechi biserici ale creştinismului.

După mulţi ani de neglijare, la basilica veche de 1.700 de ani au început lucrări de renovare. Lipsa de întreţinere a lăsat mozaicurile preţioase ale bisericii ascunse sub straturi de praf şi funingine sau distruse de apa de ploaie, care s-a scurs de pe acoperişul neetanşat. Cu toate acestea, mozaicurile care au supravieţuit au apărut cu un luciu atât de puternic încât era dificil să se creadă că au fost create în urmă cu aproape 1000 de ani.

Sursa foto: Youtube

„Pentru această operă, avem nevoie de cele mai pricepute mâinile”, spune Giammarco Piacenti, CEO al companiei de restaurare Piacenti.

Restaurarea mozaicului face parte din prima revizuire cunoscută a bisericii din 1479. Un oficial palestinian a avertizat în 2011 că biserica se confruntă cu un risc periculoas „de prăbuşire a grinzilor”, iar Naţiunile Unite au declarat biserica un sit pe cale de dispariţie al Patrimoniului Mondial în 2012.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a pus presiuni asupra patriarhiei bisericii ca aceasta să inaugureze o echipă de restauratori italieni cu renume mondial, în 2013.

În secolul al XII-lea, pe timpul regeleui cruciat Almaric I şi împăratului bizantin Manuel Comnenul, mozaicurile au fost realizate din plăci de sticlă, sidef şi pietre preţioase, cu aur şi argint presat sub sticla transparentă.

Mozaicurile îi descrie pe Iisus, Iosif şi Maria, de asemenea şi pe cei 12 apostoli, printre care şi „Toma necredinciosul”.

Mozaicuri sunt semnate în latină şi siriană, de un artist numit Basilius. Istoricii bănuiesc că este acelaşi Basilius, care a ilustrat Melisende Psaltire, un manuscris iluminat creat în secolul al XII-lea pentru Regina Ierusalimului cruciat Melisende.

„Aceste mozaicuri îmi amintesc de Sicilia, Florenţa şi Ravenna”, a declarat Piacenti, referindu-se la mozaicurile bizantine din întreaga zonă mediteraneană. Restauratorii spun că mozaicurile din Betleem folosesc modele de plante şi animale, care sunt, de asemenea, izbitor de asemănătoare cu mozaicurile bizantine din epoca Ierusalimului, la Biserica Stâncii şi la Moscheea Al Aqsa, al treilea loc sfânt al Islamului.

Pentru a asigura acoperişul, echipa de salvare a răscolit stocurile de lemn pentru cherestea de epocă care să se potrivească cu grinzile bisericii. Acestea erau făcute din cedru libanez din epoca lui Justinian, în 1400.

”Porţiunile mozaicului din secolului al IV-lea, de pe podeaua antică din perioada lui Constantin, par a fi într-o stare excelentă”, spun restauratorii. O mică porţiune este vizibilă sub o podea falsă, pe care restauratori doresc să o afişeze în întregime sub sticlă. Dar, până atunci ei au nevoie de 6,7 milioane dolari pentru a finaliza proiectul.

Potrivit lui Ziad Al-Bandak, un consilier prezidenţial palestinian pe probleme creştine, aproximativ 10 milioane de dolari au fost cheltuite până în prezent pentru restaurare în prezent.

  Sursa foto: Youtube

”Suntem martori cum în Irak se distrug locurile sfinte. Noi încercăm să protejeze leagănul creştinismului. Aşa cum i-am spus şi lui Papa Benedict, noi suntem dintr-o familie care a fost aici, la momentul naşterii lui Hristos”, a declarat Al-Bandak.

Rivalităţi între patriarhii bisericilor au degenerat uneori în încăierări. Dar, în acest an s-a efectuat o nouă tentativă, au pus, din nou, diferenţele deoparte pentru a salva un altar al creştinităţii: Biserica Sfântului Mormânt din Oraşul Vechi al Ierusalimului.

Pentru Biserica Naşterii Domnului, anii de neglijare au cauzat o pierdere enormă în ce priveşte mozaicurile maiestuoase ce acopereau odinioară zone vaste ale bazilicii cu scene biblice şi 24 de îngeri. Restauratorii au reuşit să recupereze unele porţiuni ascunse folosind tehnologia termografică sofisticată, care poate detecta uşoarele variaţii de temperatură între tencuială, piatră şi sticlă. În prezent, numai o mică porţiune de 20 la sută a mozaicurilor mai supravieţuieşte.

„În cele din urmă, după secole de întuneric, frumosul înger poate privi în jos, de sus, peste mulţimea de pelerini”, a declarat Marcello Piacenti, restauratorul-şef al firmei.

Sursa: National Geographic

Vă recomandăm şi aceste articole: 

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase