Home » Cultură » Mesajul real din pictura ,,Cina cea de taină” a lui da Vinci, decriptat după sute de ani. Cine era Iisus?

Mesajul real din pictura ,,Cina cea de taină” a lui da Vinci, decriptat după sute de ani. Cine era Iisus?

Publicat: 31.07.2016
Cina cea de taină a fost pictată de nenumăraţi artişti. În fiecare capul lui Iisus este încadrat într-o aureolă, însă în versiunea lui Leonardo da Vinci nu este inclus acest aspect.

Experţii afirmă că acesta ar putea fi un semn că Iisus nu era nemuritor.

Acum 10 ani opera ,,Cina cea de taină” a lui Leonardo da Vinci a devenit subiectul dezbaterilor, mai ales din cauza cărţii Codul lui da Vinci, în care sunt prezentate teoria Mariei Magdalena şi cea a ,,Sfântului Graal”.

Deşi afirmaţiile din povestea ficţională sunt departe de adevăr, experţii consideră că tabloul conţine câteva secrete reale.

În cadrul picturii ,,Cina cea de taină” există un mesaj subtil prin care se diferenţiază de restul picturilor de acest gen. Deşi picturile anterioare înfăţişau cele 13 personaje ca sfinţi, pictura lui da Vinci îi înfăţişează pe discipoli şi pe Iisus ca muritori.

Deşi pictura lui da Vinci este cea mai recunoscută versiune a ,,Cinei cea de taină” nu este singura versiune.

Există numeroase interpretări ale lui Iisus şi a celor 12 discipoli care precedă pictura lui da Vinci din secolul XV. Toate au în comun un aspect care le diferenţiază de succesorul lor, aureola. În versiunea realizată de da Vinci nici măcar Iisus nu are o aureolă în jurul capului.

Înaintea lui Leonardo da Vinci toate versiunile precedente îi prezintă pe Iisus şi pe discipolii săi cu aureole pe cap, pentru a le arăta statutul de sfinţi. Dar da Vinci a ales să ignore această convenţie.

Prin omiterea pictării aureolelor, da Vinci a încercat să transmită un mesaj, a explicat Mario Taddei, expert în arta lui da Vinci. Specialistul a petrecut 15 ani analizând munca artistului.

,,Cred că Leonardo nu a pictat niciodată aureola pentru că a crezut că acei oameni sunt oameni normali, iar acesta este adevăratul secret al lui Leonardo,” a explica Taddei în videoclip. ,,Nu există obiecte extraterestre sau supranaturale în ,,Cina cea de taină” a lui da Vinci. Leonardo vrea să ne transmită că cei 13 oameni sunt doar oameni,” a adăugat el.

În nuvela Codul lui da Vinci, pictura a jucat un rol critic, deoarece în poveste se afirma că persoana care stă lângă Iisus este Maria Magdalena şi nu discipolul Ioan. Ceea ce imlicit sugera că Maria este ,,Sfântul Graal”. Argumentele din nuvelă au fost criticate de experţii care afirmă că în imagine se afla Ioan.

,,Leonardo da Vinci  ne comunică un mesaj subtil în pictura ,,Cina cea de taină”. Ne spune că Iisus era muritor, temă regăsită şi în nuvela Codul lui da Vinci”, mai spune Mario Taddei.

Sursa: Mail Online

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
Mona Lisa, autoportretul lui da Vinci?
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase