Home » Cultură » În timp ce a studiat corpul celui mai mârşav criminal, un medic italian a făcut o descoperire istorică

În timp ce a studiat corpul celui mai mârşav criminal, un medic italian a făcut o descoperire istorică

Publicat: 12.11.2016
Cesare Lombroso a fost un medic italian care a schimbat modul de abordare al crimelor dintr-unul legal în unul ştiinţific.

Acesta nu era de acord cu teoria clasică conform căreia instinctul de a ucide este o caracteristică a naturii umane şi a susţinut că, de fapt, criminalitatea este un comportament moştenit şi criminalii pot fi identificaţi după fizionomie.

Lombroso s-a născut în anul 1835, într-o familie bogată de evrei. Şi-a început cariera academică prin studierea arheologiei, literaturii şi lingvisticii, dar curând s-a reprofilat către medicină şi în 1859 a devenit chirurg al armatei.

În 1878, a devenit profesor invitat de medicină legală şi igienă la Universitatea Torino. În acelaşi an, a publicat cea mai faimoasă lucrare a sa, „Omul delicvent”. A fost numit profesor de psihiatrie în 1896 şi, după 10 ani, profesor de antropologie penală la aceeaşi universitate. În acelaşi timp, a înfiinţat Şcoala Italiană de Criminologie alături de discipolii săi, Enrico Ferri şi Raffaele Garofalo.

Cesare Lombroso / Sursa: The Vintage News

Acesta a făcut o distincţie clară între criminali şi cei care nu comit crime pe baza unor multiple anomalii fizice, iar totul a început atunci când a studiat corpul lui Giuseppe Villela, cel mai mârşav criminal american. În momentul în care îi analiza craniul, a observat că avea câteva caracteristici care îi aminteau de craniile raselor inferioare şi de cele ale maimuţelor, ale rozătoarelor şi ale păsărilor. Bazându-se pe teoriile cu privire la fizionomie, psihiatrie şi darwinismul social, Lombroso a ajuns la concluzia că apariţia criminalităţii în organism are legătură cu formele ancestrale ale vieţii. Mai mult, îi numea pe criminali sălbatici, fiind de părere că trăsăturile fizice ale criminalilor aminteau de cele ale maimuţelor şi ale primilor oameni. Criminalii nu se pot adapta în societate, nu se supun moralităţii legilor, toate acestea din cauza naturii lor, care este un rezultat al înapoierii acestora, era de părere Lombroso.

După ani întregi de cercetări, acesta era sigur că acei criminali înăscuţi pot fi recunoscuţi după fizionomie. De exemplu, au fruntea înclinată, urechi ce au o mărime anormală, faţa le este asimetrică, mâinile lungi şi craniul asimetric. Mai mult, a susţinut că aceştia au o sensibilitate redusă în faţa durerilor şi a atingerilor, dar o mult mai bună vedere. Printre trăsăturile lor de caracter se regăseşte vanitatea, lipsa de moralitate, impulsivitatea, dorinţa de răzbunare şi cruzimea.

Cu toate că multe dintre teoriile sale sunt, acum, respinse, pe motiv că sunt prea vechi sau irelevante, Lombroso a contribuit major în domeniul criminalisticii şi încă este considerat întemeietorul acesteia.

Sursa: The Vintage News

Citeşte şi:

Cei mai mari criminali din istoria omenirii. În top apare şi un personaj important din istoria românilor

Cei mai periculosi 5 criminali ai lumii se afla printre noi

Zestrea genetică ar putea fi vinovată pentru producerea infracţiunilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase