Prima pagină Cultura

Pucurile de hochei erau iniţial realizate din balegă de vacă congelată, iar primul automat vindea apă sfinţită. Iată 12 poveşti despre originile lucrurilor care ne înconjoară astăzi

Oana Bujor 01.01.2017 | ● Vizualizări: 2238

V-aţi întrebat vreodată cine a scris primul emoticon? Sau cum arătau primele pucuri de hochei? Iată poveştile originale despre obiecte şi tehnologii pe care le utilizăm şi astăzi.

1. Automatele

Sursa: Wikipedia

Primul automat oferea apă sfântă în schimbul unei menede. Acesta a fost inventat în Grecia antică de Heron din Alexandria, astfel descurajând oamenii să ia mai multă apă sfinţită decât au nevoie. 

2. Apelurile telefonice

Sursa: Wikipedia

Prima frază spusă printr-un dispozitiv asemănător telefonului a fost ,,calul nu mănâncă salată de castraveţi''. Fraza a fost tradusă din expresia în germană ,,Das Pferd frisst keinen Gurkensalat''. Propoziţia a fost utilizată în timpul unei demonstraţii a lui Johann Philip Reis, din 1861. 

3. Sutienele sportive

Sursa: Wikicomons

Primul sutien sportiv a fost realizat din două cochilii (protecţie pentru organele genitale masculine ale bărbaţilor atleţi) cusute împreună.

4.Pucurile de hochei

Sursa: 123rf.com

Primele pucuri de hochei erau realizate din bucăţi de bălegar de vacă îngheţat. Nova Scotian a jucat astfel în 1600, numind sportul ricket. Apoi pucurile au fost înlocuite cu cele din lemn, urmând să apară şi cele din cauciuc.

5. Paraşutismul supersonic

Sursa: Wikicomons

În 2012, Felix Baumgartner a devenit primul paraşutist care a trecut bariera sunetului. Acesta a căzut din stratosferă cu o viteză de 1.375.8 km/h.

6. Candidatura femeilor la preşedinţie

Sursa:  Wikicomons

Victoria Woodhull a fost prima femeie care a candidat la preşedinţia Statelor Unite ale Americii. Woodhull, o sufragetă cu o viaţă personală colorată, a candidat pentru preşedinţie în 1872, cu 50 de ani înainte ca femeile să primească dreptul la vot.

7. Prima limbă scrisă

Sursa: Wikicomons

Numită scriere cuneiformă, acest tip de scriere a apărut în anticul oraş Sumer, în jurul anului 300 î.Hr. Acestea reprezintă punctul de evoluţie al pictogramelor.

8. Roţile din parcurile de distracţii

Sursa: Wikicomons

Prima roată dintr-un parc de distracţii avea compartimente de mărimea autobuzelor . Cele 36 de compartimente puteau susţine 60 de persoane fiecare, o roată având o capacitate de 2.160 de pasageri posibili.

9. Razele X

Sursa: Wikicomons

Prima imagine cu raze X prezintă mâna unei femei cu o vereghetă pe deget. Fizicianul Wilhelm Rontgen a creat imaginea mâinii soţiei sale în 1895, aceasta a declarat ,,Mi-am văzut moartea''.

10. Primul câştigător afro-american al unui premiu Oscar

Sursa: Wikicomons

Hattie McDaniel a fost prima femeie afro-americană care a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă. Premiul i-a fost acordat în 1940 pentru rolul Mammy din filmul ,,Pe aripile vântului''.

11. Emoticoanele

Sursa: 123rf.com

Prima documentare a unui emoticon a fost realizată atunci când cineva nu a înţeles o glumă. În 1982, Carnegie Mellon a propus semnul :-) ca un indice al glumelor.

12. Grupurile de tricotat

Primele grupuri de tricotat erau realizate exclusiv pentru bărbaţi. Pentru a intra într-un grup de tricotat în Europa secolul al XV-lea, bărbaţii trebuiau să parcurgă şase ani de antrenamente şi să treacă de examene riguroase.

Sursă: Curiosity

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: